Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

«Κόψιμο - ράψιμο» στα μέτρα του ΚΕΑ

O δημοσιογράφος Ν. Σ. της «Εφημερίδας των Συντακτών» προσπαθεί να «κόψει και να ράψει» στα μέτρα της αντι-ΚΚΕ εμπάθειας, των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), άρθρο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στις διεθνείς ιστοσελίδες του Κόμματος, και αναφέρεται στην πραγματική κατάσταση στην GUE/NGL και σε άλλα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα.


Το άρθρο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων ενημερώνει τους κομμουνιστές και τους εργαζόμενους που παρακολουθούν τις διεθνείς ιστοσελίδες του ΚΚΕ για συκοφαντικές επιθέσεις που προέρχονται από ελβετική ιστοσελίδα και στέλεχος του κόμματος της «Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας», στη Δανία, αποκαθιστώντας την αλήθεια από διαστρεβλώσεις, με τις οποίες προσπαθούν να παρερμηνεύσουν την αποχώρηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ από την GUE/NGL, αλλά και τις θέσεις του για το ιμπεριαλιστικό σύστημα και τη θέση της Ελλάδας σ' αυτό.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» προβάλλει αυθαίρετα, σε εισαγωγικά, τίτλο που αναφέρει «Αποχωρήσαμε από την Ευρωαριστερά και καλά κάναμε», μιλώντας ψευδώς για «πανευρωπαϊκή κριτική» ενάντια στο ΚΚΕ για την αποχώρηση από την GUE /NGL.

Γεγονός είναι πως οι απολογητές του οπορτουνισμού και του ευρωμονόδρομου θα έρχονται συνέχεια σε αμηχανία, διαπιστώνοντας στην πράξη πως το ΚΚΕ, παράλληλα με την κλιμάκωση της πάλης στην Ελλάδα για τα λαϊκά προβλήματα, θα δυναμώνει τις σχέσεις του τόσο με τα ΚΚ στην Ευρώπη, πρώτα απ' όλα με αυτά που συμμετέχουν στην κομμουνιστική ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, όσο και με τα δεκάδες ΚΚ σε όλη την υδρόγειο με τα οποία διατηρεί πολύχρονες σχέσεις.

Για να μην κουράζεται ο γνωστός Ν. Σ. να μεταφράζει τα κείμενα του ΚΚΕ, δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το άρθρο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

«Με πρόσφατη απόφαση της ΚΕ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε από την GUE/NGL και δεν εντάχθηκε σε καμία πολιτική ομάδα, εκτιμώντας ορισμένα βασικά στοιχεία.

Εκτιμώντας πως:

O συνομόσπονδος χαρακτήρας της GUE/NGL έχει στην πράξη αλλοιωθεί, αφού τα κόμματα του ΚΕΑ εμφανίζονται με ενιαία γραμμή, ομαδοποιημένα, μιλούν στις επιτροπές και τις ολομέλειες στη βάση κοινής πλατφόρμας, προβάλλοντας τις πολιτικές θέσεις του ΚΕΑ σαν θέσεις της GUE/NGL. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η ΕΕ, στο πλαίσιο της περαιτέρω αντιδραστικοποίησής της, δίνει προτεραιότητα στη λειτουργία των ευρωκομμάτων, που διασφαλίζουν την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της Κομισιόν και των πολυπλόκαμων μηχανισμών της.

Εκδηλώνονται επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ και επιχειρείται η διαστρέβλωση και αποσιώπηση των θέσεών του.

Προωθούνται "κοινές θέσεις" για σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την πολιτική της ΕΕ και τις διεθνείς εξελίξεις, παρά τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, οι θέσεις της οποίας σε αρκετές περιπτώσεις αποσιωπούνται.

Μεθοδεύεται η συνεργασία της GUE/NGL με τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων για τη διαμόρφωση δήθεν "αριστερού μπλοκ", κάτι το οποίο αναδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις του υποψήφιου προέδρου του ΚΕΑ για την Κομισιόν, Αλ. Τσίπρα. Επίσης, στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράφτηκαν, για πολύ σοβαρά θέματα, κοινά ψηφίσματα, με τη συμμετοχή ακόμη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων (π.χ. Κοινό Ψήφισμα για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020).

Δυνάμεις της GUE/NGL, όπως το γερμανικό κόμμα "Die Linke", συμμετέχουν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στην ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, στη συκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αντιτάχθηκε σε αυτές τις επικίνδυνες επιλογές. Αντιπάλεψε την απαράδεκτη στάση κομμάτων και βουλευτών, που συμμετέχουν στην GUE/NGL και που στήριξαν τον πόλεμο στη Λιβύη, την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας ή την υπονομευτική εκστρατεία ενάντια στην Κούβα, που δεν καταδίκασαν την επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία. Αντιπάλεψε τη θέση του ΚΕΑ ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης, ενώ θα παραμένουν στην εξουσία τα μονοπώλια.

Συγκρούστηκε με θέσεις που ωραιοποιούν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και υποστηρίζουν ότι αυτή η ένωση των μονοπωλίων μπορεί να γίνει ένωση υπέρ των λαών. Ωστόσο, και παρά τις προσπάθειες του ΚΚΕ, η GUE/NGL χρησιμοποιείται ως εργαλείο του ΚΕΑ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια τελείως αρνητική κατάσταση και νέοι όροι που δυσκολεύουν αντικειμενικά τη συνέχιση της συμμετοχής μας στην GUE/NGL.

Η παραμονή του ΚΚΕ σε μια Ομάδα, όπου κυριαρχούν αυτές οι δυνάμεις, θα γινόταν τροχοπέδη για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, για την προώθηση της στρατηγικής υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας και στην Ευρώπη, για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η συνέχιση της συμμετοχής του ΚΚΕ στην GUE/NGL θα χρησιμοποιούνταν ως "αριστερό άλλοθι" για την επιβολή της οπορτουνιστικής και σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής κομμάτων που δρουν υπέρ της ΕΕ και αποδέχονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Τι κάνει δηλαδή το ΚΚΕ;

Αναλύει τη συγκεκριμένη κατάσταση και παίρνει αποφάσεις, με κριτήριο την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων που τεκμηριώνουμε ότι δεν μπορούν να υπηρετηθούν μέσα στην GUE, η οποία αλώνεται από το ΚΕΑ.

Τι κάνουν αυτοί που κρύβονται πίσω από τις συκοφαντίες περί "σεχταρισμού";

Κλείνουν τα μάτια τους στη συγκεκριμένη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και συνεχίζουν να καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες πως είναι δυνατόν να υπηρετήσεις τα λαϊκά συμφέροντα μέσα από τη συνεργασία με κόμματα που έχουν διακηρυγμένους σοσιαλδημοκρατικούς στόχους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Die Linke κ.ά., αλλά και μεταλλαγμένα κόμματα που φέρουν ακόμα τον κομμουνιστικό τίτλο, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ενότητας, που ευνοεί τον οπορτουνισμό, τη σοσιαλδημοκρατία...».