Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Έκθεση ΔΝΤ: Όλα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Η έκθεση του ΔΝΤ προαναγγέλλει την καρατόμηση κάθε εργατικού δικαιώματος που είχε απομείνει.
Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός μεταξύ άλλων προτείνει «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενταφιασμό των τριετιών, και καθιέρωση του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ-άουτ) για τους εργοδότες.

Όμως, κανένα από αυτά τα μέτρα -τα οποία και η κυβέρνηση δρομολογεί- δεν έχουν «δημοσιονομικό αντίκρυσμα», δηλαδή δεν επηρεάζουν τα κρατικά ταμεία, δεν φέρνουν έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.


Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι η πραγματική αιτία της αντιλαϊκής λαίλαπας δεν είναι τα χρέη και τα ελλείμματα, ούτε βέβαια το μνημόνιο, αλλά η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, γεγονός που επιτυγχάνεται με όλο και φθηνότερους εργαζόμενους. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ανάλογα μέτρα προωθούνται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είτε έχουν υψηλό είτε χαμηλό χρέος και ελλείμματα. 

Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη, ότι τα βάρβαρα μέτρα δεν θα έχουν τέλος, ότι ισχύουν και στη φάση της κρίσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ακριβώς γιατί η αιτία τους εντοπίζεται στο κυνήγι του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο χρονικός ορίζοντας των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ξεπερνάει το 2016.