Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Aλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς

Πληθαίνουν οι κινήσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, με στόχο τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Κοινός παρανομαστής όλων των σεναρίων είναι ότι πρέπει να προστατευθεί η στρατηγική που ακολουθείται προς όφελος του κεφαλαίου και «να αλλάξει ο Μανωλιός, βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς».


Η συγκυβέρνηση ετοιμάζει ανασχηματισμό για να δημιουργήσει μέσω της αλλαγής προσώπων την εικόνα μιας νέας αρχής. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα συνδέονται με την προσπάθεια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και προς τα «αριστερά» και προς τα «δεξιά». Στη ΝΔ βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διεργασίες για την απορρόφηση βουλευτών που προέρχονται από όμορους χώρους και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει απευθύνει πρόσκληση σε συγγενείς πολιτικές δυνάμεις για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι όλα γίνονται με γνώμονα την καλύτερη εφαρμογή του κυβερνητικού έργου. Όμως αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό για το λαό, το αντίθετο. Όσα νέα πρόσωπα και αν έρθουν, το κυβερνητικό έργο περιλαμβάνει τα χαράτσια που κάνουν ασήκωτη τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, το πετσόκομμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τις άγριες περικοπές στην Υγεία και στην Παιδεία, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που τρέχουν, αυτά που πρόσφατα ψηφίστηκαν και αυτά που θα συμφωνηθούν στην επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία του με τμήματα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσει τη θέση του στον ανταγωνισμό για την αστική διακυβέρνηση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να στηρίξει εκείνο το τμήμα της ΔΗΜΑΡ που καλοβλέπει τη συνεργασία μαζί του.

Όμως τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και αν ενισχυθεί αυτός ο πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ίδιο αντίπαλο. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα εξακολουθήσουν να επιβάλλουν μισθούς Βουλγαρίας και Τουρκίας, γιατί μόνο έτσι θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, ενώ ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για τα χρέη και τα ελλείμματα που δεν δημιούργησε, αφού αυτό προβλέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα έδωσε εγγυήσεις στον ΣΕΒ ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται νέα πεδία κερδοφορίας στους βιομήχανους.

Όλα αυτά τα χρόνια ο λαός έχει συγκεντρώσει εμπειρία από «νέα» κόμματα και σχηματισμούς, από ανασχηματισμούς και νέα κυβερνητικά σχήματα, από διευρύνσεις προς τα «αριστερά» και προς τα «δεξιά».