Τις
πολλαπλές αρνητικές συνέπειες και τους σοβαρούς κινδύνους για το λαό,
από την πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, από την
«απελευθέρωση», τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιδιώξεις των μονοπωλίων,
ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος
για την ενεργειακή πολιτική στη Βουλή.
Τον ισχυρισμό πως η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακό εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. Πρόσθεσε, επίσης, πως η εμπλοκή των επιχειρηματιών θα οδηγήσει σε καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Ο Απόστολος Αλεξόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε υποκριτικά πως το κόμμα του είναι σύμφωνο με τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενεργειακή πολιτική και μάλιστα πως θα μπορούσε δήθεν να υπάρξει και συντονισμός ή συνεργασία για τέτοια ζητήματα.
Αντέδρασε, υπεκφεύγοντας στο ερώτημα που ευθέως έθεσε νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτός από την κυβέρνηση «πρέπει να απαντήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δική του διπλωματία, για τις συναντήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και για τις φανερές πιέσεις για εξόρυξη χωρίς χάρτες και τι θέση παίρνει για όλα αυτά».
Συγκεκριμένα, ο Απ. Αλεξόπουλος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλά και με τους οίκους ανοχής και με την εκκλησία και πως το θέμα είναι τι λέει όταν πηγαίνει εκεί.
«Δε μας πειράζει πού πάτε ή ποιον συναντάτε. Σας ρωτήσαμε τι λέτε σε αυτές τις συναντήσεις» , ανταπάντησε ο Ν. Καραθανασόπουλος (Δείτε εδώ το βίντεο), επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει κουβέντα για τις απαιτήσεις των Αμερικανών να προχωρήσει η έρευνα για τα κοιτάσματα. Μια άποψη που οδηγεί στη συνεκμετάλλευση. «Όταν δε λες τίποτα δημόσια, μουγκά δηλαδή, τότε φανταζόμαστε στη στρούγκα τι γίνεται», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Στη δευτερολογία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης (Δείτε εδώ το βίντεο) τόνισε σχετικά με την ενεργειακή πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ και τις αποφάσεις περί «ευρωπαϊκής ΑΟΖ» ότι «οι κόμβοι της ενέργειας και του πετρελαίου είναι στρωμένοι με πολύ αίμα» και αυτό γίνεται για να «εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των γιγάντιων μονοπωλίων, πολυεθνικών, επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι ελέγχουν - μία χούφτα - τον ενεργειακό πλούτο» της περιοχής και παγκόσμια.
Σε αυτό το παιχνίδι, πρόσθεσε, «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει, δεν θα χύσει το αίμα του ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε κανένας άλλος λαός και αυτό θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να το κάνουμε».
Ο πυρήνας της δικής μας πολιτικής επισήμανε «είναι ποιος κατέχει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής. Για μας ανήκουν στο λαό».
Η ασκούμενη πολιτική υπογράμμισε είναι «αδιέξοδη για τα λαϊκά στρώματα, είναι επικίνδυνη συνολικότερα», καλούμε, τόνισε, τους εργαζόμενους «να συνταχθούν με τη θέση του ΚΚΕ και να παλέψουν να πάρουν το αυτονόητο, αυτό που τους ανήκει, τον πλούτο που παράγουν».
Τα λαϊκά συμφέροντα είναι «ριζικά αντίθετα με τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου», σημείωσε στη δευτερολογία του ο Σπύρος Χαλβατζής (Δείτε εδώ το βίντεο). Κάθε εξασφάλιση για το κεφάλαιο λειτουργεί σε βάρος των εργατικών λαϊκών συμφερόντων, πρόσθεσε.
Ο Γιάννης Μανιάτης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, μίλησε για σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη μη αξιοποίηση των κοιτασμάτων Ζεόλιθου στον Έβρο. Μίλησε για ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και για κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης εταιρείας με το κράτος και τις υπηρεσίες του.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, απάντησε πως πάγια θέση του υπουργείου είναι ότι χρειάζεται ανοιχτός διαγωνισμός για την υπόθεση του Ζεόλιθου και δήλωσε πως έχει δοθεί εντολή στο γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να τον υλοποιήσει.
Με αφορμή το θέμα, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου (Δείτε εδώ το βίντεο) σχολίασε πως το σκάνδαλο των κοιτασμάτων Ζεόλιθου ήταν η αιτία και η αφορμή για να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του ΙΓΜΕ, γιατί αντιστάθηκαν και αποκάλυψαν. Είναι πρόκληση, πρόσθεσε, το μοναδικό αυτό ινστιτούτο να θέλει κανείς να το εξαφανίσει «για να μην υπάρχουν ούτε οι μαρτυρίες των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή το χάρισμα του δημόσιου πλούτου».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς δήλωσε πως είναι «πολιτική επιλογή των δανειστών να υπερχρεωθεί η Ελλάδα» για να βάλουν χέρι αντί πινακίου φακής στα ασημικά της πατρίδας.
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, η Νίκη Φουντά χαρακτήρισε ως «παράδοξο» το γεγονός πως συζητούμε για την ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών αντί για το «πώς θα γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος».
Τόνισαν επίσης πως, χωρίς γραμμή ρήξης με την
πολιτική της «απελευθέρωσης», τη στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας
τάξης, κανένας αποσπασματικός αγώνας δε μπορεί να διασφαλίσει συνέχεια
και νικηφόρα προοπτική.
Μοναδική διέξοδος για το λαό, σημείωσαν, είναι ο
δρόμος της λαϊκής εξουσίας όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα
αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή,
οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα ενέργειας θα
αποτελούν λαϊκή περιουσία, θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά,
επιστημονικά προς όφελος της λαϊκής ευημερίας. Θα λειτουργεί ενιαίος
αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των
λαϊκών αναγκών.
Αναλυτικά η συζήτηση
Στην εισήγησή του εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος (Δείτε εδώ το βίντεο),
στάθηκε στις συνθήκες ενεργειακής φτώχειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, σε
μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές από ορυκτά
καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές και από νερό.
Η επιστροφή στις ξυλόσομπες, πρόσθεσε, αποτελεί
συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης, της αντιλαϊκής πολιτικής των
μνημονίων, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και
σχετίζεται με την πολιτική της ΕΕ, για απελευθέρωση της ενέργειας, για
να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Τόνισε πως η κυβερνητική πολιτική εξυπηρετεί
συνδυασμένα τις επιδιώξεις της ΕΕ, με βασικούς άξονες την ολοκλήρωση της
απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας και
ταυτόχρονα τους στόχους της άρχουσας τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε
ενεργειακό κόμβο.
Βουλευτές του ΚΚΕ που τοποθετήθηκαν στάθηκαν αναλυτικά σε διάφορες πλευρές του ενεργειακού ζητήματος. Η Διαμάντω Μανωλάκου (Δείτε εδώ το βίντεο) έφερε σε αντιδιαστολή το φτηνό πετρέλαιο για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και το πανάκριβο για τους αγρότες. Η Λιάνα Κανέλλη (Δείτε εδώ το βίντεο)
στάθηκε στο πώς η κυβέρνηση συντρίβει το κυριαρχικό και το λαϊκό
δικαίωμα της χώρας να έχει αυτάρκεια στον τομέα της ενέργειας. Ο Σπύρος Χαλβατζής (Δείτε εδώ το Βίντεο) στάθηκε στην πρόταση του Κόμματος για επιλογή ένα άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες για ενέργεια. Ο Γιάννης Γκιόκας (Δείτε εδώ το βίντεο)
σχολίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, που αποδέχονται το
αντιλαϊκό πλαίσιο της απελευθέρωσης, της ανταγωνιστικότητας, του
καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου,
ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς
ομάδες σε αυτή την κρίσιμη περίοδο «που παίρνονται δύσκολες, αλλά
απόλυτα απαραίτητες αποφάσεις».
Υπερασπίστηκε την πολιτική της απελευθέρωσης και των
ιδιωτικοποιήσεων, αναμασώντας το γνωστό και ψεύτικο επιχείρημα πως η
προσέλκυση επενδύσεων θα φέρει μειωμένο ενεργειακό κόστος και νέες
θέσεις εργασίας.
Την προσπάθεια του υφυπουργού να δώσει την εντύπωση
πως έχει γίνει πιο φτηνό το ρεύμα και το πετρέλαιο σχολίασε ο
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης (Δείτε εδώ το βίντεο), τονίζοντας πως δεν έχει αυτή η εικόνα καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Πρόσθεσε πως με αυτή τη δραματική κατάσταση που έχει
διαμορφωθεί πρέπει να απαντηθεί ποιος είχε δίκιο, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ
και τα άλλα κόμματα που έλεγαν πως η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός θα ωφελήσουν το λαό ή το ΚΚΕ, που καταψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ.
«Υπάρχουν δυο δρόμοι. Αυτός που ακολουθήθηκε όλα αυτά
τα χρόνια και επαναλαμβάνεται και τώρα και ο δρόμος που προβάλλει το
ΚΚΕ. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης.
Έθεσε το ζήτημα της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, των
μονοπωλίων, για να περάσει ο πλούτος στα χέρια αυτών που τον παράγουν.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της ΑΟΖ, λέγοντας πως ο ενεργειακός
πόλεμος έχει ξεσπάσει και οξύνεται, ωστόσο η συζήτηση που έχει ανοίξει
είναι αποπροσανατολιστική καθώς το βασικό ζήτημα είναι το ποιος
διαπραγματεύεται και για τα συμφέροντα ποιου. Υπενθύμισε σε όσους μιλούν
στο όνομα του εθνικού συμφέροντος πως οι πολυεθνικές δεν έχουν πρόβλημα
με τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ούτε και με την αλλαγή συνόρων.Τον ισχυρισμό πως η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακό εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. Πρόσθεσε, επίσης, πως η εμπλοκή των επιχειρηματιών θα οδηγήσει σε καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Ο Απόστολος Αλεξόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε υποκριτικά πως το κόμμα του είναι σύμφωνο με τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενεργειακή πολιτική και μάλιστα πως θα μπορούσε δήθεν να υπάρξει και συντονισμός ή συνεργασία για τέτοια ζητήματα.
Αντέδρασε, υπεκφεύγοντας στο ερώτημα που ευθέως έθεσε νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτός από την κυβέρνηση «πρέπει να απαντήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δική του διπλωματία, για τις συναντήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και για τις φανερές πιέσεις για εξόρυξη χωρίς χάρτες και τι θέση παίρνει για όλα αυτά».
Συγκεκριμένα, ο Απ. Αλεξόπουλος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλά και με τους οίκους ανοχής και με την εκκλησία και πως το θέμα είναι τι λέει όταν πηγαίνει εκεί.
«Δε μας πειράζει πού πάτε ή ποιον συναντάτε. Σας ρωτήσαμε τι λέτε σε αυτές τις συναντήσεις» , ανταπάντησε ο Ν. Καραθανασόπουλος (Δείτε εδώ το βίντεο), επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει κουβέντα για τις απαιτήσεις των Αμερικανών να προχωρήσει η έρευνα για τα κοιτάσματα. Μια άποψη που οδηγεί στη συνεκμετάλλευση. «Όταν δε λες τίποτα δημόσια, μουγκά δηλαδή, τότε φανταζόμαστε στη στρούγκα τι γίνεται», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Στη δευτερολογία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης (Δείτε εδώ το βίντεο) τόνισε σχετικά με την ενεργειακή πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ και τις αποφάσεις περί «ευρωπαϊκής ΑΟΖ» ότι «οι κόμβοι της ενέργειας και του πετρελαίου είναι στρωμένοι με πολύ αίμα» και αυτό γίνεται για να «εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των γιγάντιων μονοπωλίων, πολυεθνικών, επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι ελέγχουν - μία χούφτα - τον ενεργειακό πλούτο» της περιοχής και παγκόσμια.
Σε αυτό το παιχνίδι, πρόσθεσε, «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει, δεν θα χύσει το αίμα του ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε κανένας άλλος λαός και αυτό θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να το κάνουμε».
Ο πυρήνας της δικής μας πολιτικής επισήμανε «είναι ποιος κατέχει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής. Για μας ανήκουν στο λαό».
Η ασκούμενη πολιτική υπογράμμισε είναι «αδιέξοδη για τα λαϊκά στρώματα, είναι επικίνδυνη συνολικότερα», καλούμε, τόνισε, τους εργαζόμενους «να συνταχθούν με τη θέση του ΚΚΕ και να παλέψουν να πάρουν το αυτονόητο, αυτό που τους ανήκει, τον πλούτο που παράγουν».
Τα λαϊκά συμφέροντα είναι «ριζικά αντίθετα με τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου», σημείωσε στη δευτερολογία του ο Σπύρος Χαλβατζής (Δείτε εδώ το βίντεο). Κάθε εξασφάλιση για το κεφάλαιο λειτουργεί σε βάρος των εργατικών λαϊκών συμφερόντων, πρόσθεσε.
Ο Γιάννης Μανιάτης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, μίλησε για σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη μη αξιοποίηση των κοιτασμάτων Ζεόλιθου στον Έβρο. Μίλησε για ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και για κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης εταιρείας με το κράτος και τις υπηρεσίες του.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, απάντησε πως πάγια θέση του υπουργείου είναι ότι χρειάζεται ανοιχτός διαγωνισμός για την υπόθεση του Ζεόλιθου και δήλωσε πως έχει δοθεί εντολή στο γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να τον υλοποιήσει.
Με αφορμή το θέμα, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου (Δείτε εδώ το βίντεο) σχολίασε πως το σκάνδαλο των κοιτασμάτων Ζεόλιθου ήταν η αιτία και η αφορμή για να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του ΙΓΜΕ, γιατί αντιστάθηκαν και αποκάλυψαν. Είναι πρόκληση, πρόσθεσε, το μοναδικό αυτό ινστιτούτο να θέλει κανείς να το εξαφανίσει «για να μην υπάρχουν ούτε οι μαρτυρίες των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή το χάρισμα του δημόσιου πλούτου».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς δήλωσε πως είναι «πολιτική επιλογή των δανειστών να υπερχρεωθεί η Ελλάδα» για να βάλουν χέρι αντί πινακίου φακής στα ασημικά της πατρίδας.
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, η Νίκη Φουντά χαρακτήρισε ως «παράδοξο» το γεγονός πως συζητούμε για την ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών αντί για το «πώς θα γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος».
Συνδέσεις Ειδήσεων: