Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Χιλιάδες κατέκλυσαν την Αθήνα για τρίτη μέρα
Μετά την πρόσφατη 48ωρη απεργία διαδήλωσαν ξανά με τη δύναμη του οργανωμένου και περιφρουρημένου αγώνα
ΣΤΑΔΙΟΥ

ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ
Για περισσότερες από τρεις ώρες, χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και γυναίκες διαδήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, συμμετέχοντας στη μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα που απηύθυναν ακόμα η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.
Η συγκέντρωση έγινε στην Ομόνοια με το σύνθημα «Να ανατραπούν τα μέτρα, το λόγο τον έχει ο λαός. 'Η εμείς ή τα μονοπώλια» να δεσπόζει στο πίσω μέρος της εξέδρας. Στις 5 ακριβώς κατέφθασαν οι προσυγκεντρώσεις από την πλατεία Κάνιγγος, τα Χαυτεία, την πλατεία Βάθης, την πλατεία Καραϊσκάκη και την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στο βήμα ανέβηκε ο Κ. Ζιώγας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Περιφρουρημένα και συγκροτημένα, με διακριτά τα μπλοκ των συνδικάτων, με παλμό και απανωτά συνθήματα, η πορεία που ακολούθησε κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, μέσω της οδού Σταδίου.
«Εργάτη μη δεχθείς τη σύγχρονη σκλαβιά, μπορείς να καταργήσεις νόμους κι αφεντικά», φώναζαν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι, μπαίνοντας στη Φιλελλήνων και πλημμυρίζοντας στην κυριολεξία το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος της πορείας βρισκόταν ακόμα χαμηλά στη Σταδίου.
ΣΤΑΔΙΟΥ

ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ
Κοιτάζοντας τη συγκέντρωση από το ύψος της Οθωνος, έβλεπες μπροστά σου ένα ατέλειωτο πυκνό «χαλί», γεμάτο από τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Μαζί με τους εργάτες, μαζική και η παρουσία της νεολαίας: Πυκνό και μαχητικό το μπλοκ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές του ΜΑΣ δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα, συγκροτημένοι στα μπλοκ τους, πίσω από το κεντρικό πανό με σύνθημα «ΕΕ - κυβέρνηση - κεφάλαιο μας τσακίζουν - Οργάνωση, Αγώνας, Μπορούμε να τους σταματήσουμε».Προκλητική ήταν η παρουσία των δυνάμεων καταστολής, που παρατάχθηκαν κάθετα στην οδό Β. Γεωργίου, στο πάνω και στο κάτω μέρος της, μπροστά από τα ξενοδοχεία. Εντονη ήταν η παρουσία των ΜΑΤ και στα στενά δεξιά και αριστερά της Φιλελλήνων, μέχρι και μετά την Ξενοφώντος, όπου απλώθηκε και παρέμεινε για ώρα η πορεία του ΠΑΜΕ, με τον κύριο όγκο της να βρίσκεται κάτω από την πλατεία Συντάγματος και μέχρι τη Σταδίου.

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ
Διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα
Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam
Με μια νέα μεγάλη διαδήλωση, συνέχεια του απεργιακού αγώνα, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης έστειλε και το απόγευμα της Κυριακής, μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που σμπαραλιάζει τη ζωή του.Με συνθήματα όπως «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή των μονοπωλίων είναι εντολή», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «σημάδεψε σωστά, πολέμα ταξικά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», οι χιλιάδες αποφασισμένοι αγωνιστές σάλπισαν κάλεσμα ξεσηκωμού.
Από το βήμα της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ο Λεωνίδας Στολτίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και αψηφώντας την προσχεδιασμένη και προκλητική κυβερνητική καταστολή, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή η ταξική εργατική - λαϊκή δύναμη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και ανασύνταξη του κινήματος, στη διαμόρφωση της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα αναδείξει το λαό σε πρωταγωνιστή αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ και τα δεσμά των μονοπωλίων και διαγράφοντας μονομερώς το χρέος. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε αυτή τη δυνατότητα πράξη».
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία, στους δρόμους της πόλης, η οποία διά μέσου των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Αριστοτέλους, επέστρεψε στο Αγαλμα Βενιζέλου όπου και ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.
Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις με συγκεντρώσεις, πικετοφορίες κτλ. έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως Ξάνθη, Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά,Κατερίνη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ζάκυνθο, Γιάννενα, Κέρκυρα, Χίο, Ρόδο, Ηράκλειο.

«Διπλή» παρέμβαση στην Κεφαλονιά
Συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αργοστολίου διοργάνωσε προχτές το βράδυ η ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής που στηρίζει τα μονοπώλια μοίραζαν ανακοίνωση του Κόμματος με τις θέσεις του για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Αγωνιστική παρέμβαση έγινε και στο Ληξούρι, με εξόρμηση στα κεντρικά σημεία της περιοχής με την ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΙΩΓΑΣ
Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση που να υπηρετεί και το λαό και τους πλουτοκράτες
Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην Αθήνα
Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια

ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ
«Ούτε βήμα πίσω από την αρχή που υπογραμμίζει ότι έξοδος από την κρίση που να υπηρετεί και τους πλουτοκράτες και το λαό δεν υπάρχει. Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, παραπλανούν συνειδητά. Σπέρνουν αυταπάτες, για να παθητικοποιήσουν το λαό και να τον καταστήσουν έρμαιο των καπιταλιστών - εκμεταλλευτών», σημείωσε από το βήμα της συγκέντρωσης στην Αθήνα ο Κώστας Ζιώγας. «Οποιο μείγμα διαχείρισης της κρίσης και αν εφαρμοστεί το τελικό αποτέλεσμα για το λαό θα είναι το ίδιο επώδυνο», συμπλήρωσε.Κάλεσε σε πάλη για «να ξεδοντιάσουμε τα τερατόμορφα νέα μέτρα που φέρνουν νέο όλεθρο για το λαό» και ανέδειξε τη βαρβαρότητα που συνιστούν για το λαό τα νέα μέτρα. Μέτρα, τα οποία έρχονται μετά από 2,5 χρόνια συνεχούς λεηλασίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος και είναι σίγουρο ότι θα συνοδευτούν από νέα αντιλαϊκά «πακέτα», προκειμένου να βγει το κεφάλαιο από την κρίση.
Συγκεκριμένα, σημείωσε:
«Συγκυβέρνηση και ΕΕ ομολογούν μέσα από τις προβλέψεις του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού ότι η οικονομική καπιταλιστική κρίση θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και το 2013, πράγμα που θα σημάνει τον ερχομό νέων αντιλαϊκών πακέτων μέτρων, νέες επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Ο Κ. Ζιώγας
Τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου σαρώνουν κυριολεκτικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πετσοκόβουν τα εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά, καταργούν τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, χτυπάνε τα επιδόματα τέκνων και ακόμα πιο βάναυσα τα πολυτεκνικά, φέρνουν χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, καταργούν τα εναπομείναντα δώρα για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για απολύσεις, μειώνοντας τις αποζημιώσεις και προσαρμόζουν το χρόνο εργασίας στις ορέξεις της εργοδοσίας. Μειώνουν τον κατώτερο μισθό, καταργούν τις ΣΣΕ.Τα νέα μέτρα πρέπει να ιδωθούν στο φόντο των 2,5 χρόνων λεηλασίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος που συντελέστηκε με αλλεπάλληλες ονομαστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αντιασφαλιστικές επιθέσεις, με την πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με την ξέφρενη φορολεηλασία των εργαζόμενων λαϊκών μαζών, με την αύξηση τιμολογίων πρώην ΔΕΚΟ και υπηρεσιών.
Τσακίζουν τις συντάξεις
Συγκεκριμένα, από την 1/1/2013 καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα Ταμεία των κύριων συντάξεων, ενώ καταργούνται και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. Συνολικά, η περικοπή της 13ης και 14ηςσύνταξης κύριων και επικουρικών στερεί από τους συνταξιούχους πάνω από 2,3 δισ. ευρώ το 2013. Επιβάλλεται νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις 5% - 15%. Το χαράτσι επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης ως εξής:


5% στις συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ10% στις συντάξεις 1.500 - 2.000 ευρώ
15% για τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ
20% για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.
Η μείωση γίνεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η μείωση υπολογίζεται στο ποσό της σύνταξης που μένει μετά τις άλλες μειώσεις που έχουν επιβληθεί.
Ορισμένα παραδείγματα:
Για κύρια και επικουρική σύνταξη από 1.000 - 1.500 ευρώ, μείωση -5%. Π.χ. συνταξιούχοι με σύνταξη 1.001 ευρώ (701 ευρώ κύρια + 300 ευρώ επικουρική) θα έχει τις παρακάτω μειώσεις: 50 ευρώ το μήνα, άρα ετησίως 600 ευρώ. Από την απώλεια δώρων στην κύρια 800 ευρώ ετησίως, από την απώλεια δώρων στην επικουρική (2Χ300= 600) 600 ευρώ ετησίως. Συνολική απώλεια: 2.000 ευρώ.
Συνταξιούχοι με σύνταξη 1.501 ευρώ (1.100 κύρια +400 επικ.) μείωση 150 ευρώ το μήνα και ετησίως 1.800 ευρώ. Από την απώλεια δώρων στην κύρια 800 ευρώ, από την απώλεια δώρων στην επικουρική 800 ευρώ (2Χ400=800). Συνολική απώλεια:3.400 ευρώ.
Ισχυρό χτύπημα δέχονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, το οποίο το 2014 θα απονέμεται μετά το 64ο έτος της ηλικίας, πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν ήδη τεθεί και αποκλείουν πολλούς. Αυτό σημαίνει ότι για τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 ετών που παίρνουν σήμερα το ΕΚΑΣ η απώλεια θα ανέλθει στα 716 ευρώ ετησίως. Οι αγρότες με την κατάργηση των δώρων στην κύρια σύνταξη χάνουν 2 συντάξεις στο έτος.
Προετοιμάζουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα
Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων να συνταξιοδοτείται στα 67 χρόνια. Μόνο στην περίπτωση 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας που θα ασφαλίζεται, το όριο τίθεται στα 62 χρόνια. Ταυτόχρονα, όλα τα όρια ηλικίας και τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση που όριζε ο νόμος 3863/2010 για το 2015, εφαρμόζονται δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από την 1/1/2013, παγιδεύοντας έτσι στην αντιασφαλιστική απόχη χιλιάδες εργαζόμενους λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας αφορά όλους τους εργαζόμενους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τέλους του 2012, με αποτέλεσμα γυναίκες και άνδρες να φορτωθούν με 2 έτη και για πλήρη σύνταξη και για μειωμένη. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι γυναίκες, αλλά και οι ανασφάλιστοι αγρότες, αφού, πέρα από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης τίθενται νέα εισοδηματικά κριτήρια που περιορίζουν τους ανασφάλιστους δικαιούχους του ΟΓΑ.
Οσες γυναίκες δεν συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2012 4.500 ένσημα και ηλικία 60 ή 55 ετών θα φορτωθούν ακόμη 5 χρόνια. Οι γυναίκες που δε συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2012 τα 10.000 ένσημα από 1/1/2013 πάνε στα 62 και χρειάζονται 12.000 ένσημα.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από 1/1/2013 θα βγαίνουν στην σύνταξη με 12.000 ένσημα σε ηλικία 62 ετών και όσοι δεν έχουν 15ετία ή 4.500 ένσημα σε ηλικία 67 χρόνων.
Η θεμελίωση του δικαιώματος μέχρι 31/12/2012 γίνεται όταν συμπληρωθεί η 35ετία ή 10.500 ένσημα. Από 1/1/2013 θα χρειάζονται 40 έτη ή 12.000 ένσημα και ηλικία 62 ετών. Με τις ελάχιστες προϋποθέσεις των 15 ετών ή 4.500 ενσήμων από τα 65 πάνε στα 67 από 01/01/2013.
Για τις μητέρες ανηλίκων ιδιωτικού τομέα
Μέχρι 31/12/12 για τη θεμελίωση του δικαιώματος αρκεί η συμπλήρωση 5.500 ενσήμων και ανηλικότητα του παιδιού. Από 01/01/2013 θα πάει με τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, δηλαδή για πλήρη το 67ο έτος και μειωμένη στο 62ο έτος.
Ισοπεδώνουν τα εφάπαξ
Σε πραγματική λεηλασία εξελίσσονται οι μειώσεις στα εφάπαξ με περικοπές που φτάνουν μέχρι και τα 2/3 του ποσού που ελάμβαναν. Εχουν, μάλιστα, αναδρομική ισχύ από 1.8.2010 για όσους δεν έχει μέχρι τώρα εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος. Οπως ξεκαθαρίζεται στο πολυνομοσχέδιο, οι μειώσεις αυτές δε θα πρέπει να θεωρούνται τελικές, αφού παρέχεται στον αρμόδιο υπουργό η δυνατότητα να προχωρήσει σε παραπέρα μειώσεις μέχρι και 35%!!! Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κατά περίπτωση μειώσεις των εφάπαξ:
Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%.
Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%.
Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%.
Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%.
Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%.
Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%.
Μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές
Πέραν της μείωσης του 1,1% για ΟΕΚ και ΟΕΕ δρομολογούνται νέες μειώσεις κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ, ανοίγοντας το δρόμο για νέα λεηλασία συντάξεων και παροχών.
Αυξάνουν σταδιακά τις εργατικές εισφορές, ξεκινώντας από τα λεγόμενα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια. Αυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ για τον κλάδο ασθενείας στα 25,87 ευρώ από 14,65 ευρώ.
Μειώνουν μισθούς - καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις
Καταργείται η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους που αφορούν ζητήματα πέραν του μισθολογικού (επιδόματα, κ.λπ.) και «δεσμεύονται» από αυτήν μόνο οι εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Οι μισθοί και τα μεροκάματα «παγώνουν» στο επίπεδο των 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ (για κάτω των 25 ετών) όπως και οι τριετίες που τους προσαυξάνουν.
Καταργείται το επίδομα γάμου που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση, που σημαίνει 10% μείωση για τους έγγαμους που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό. Περιορίζονται οι τριετίες για τους εργαζόμενους κάτω των 2 ετών στις 2 για τους ημερομισθίους και στη 1 για τους υπαλλήλους.
Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στη συμπίεση της τιμής και της αξίας της εργατικής δύναμης για την προστασία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της κρίσης. Διαμορφώνουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι επιπτώσεις στο εισόδημα και τη ζωή των εργατικών και λαϊκών μαζών θα έχουν χαρακτηριστικά ολοκαυτώματος.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
α) Ολες οι διαπραγματεύσεις των κλαδικών ΣΣΕ, πραγματοποιούνται με οδηγό την ΕΓΣΣΕ. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι «προτάσεις» των μεγαλοεπιχειρηματιών στις διαπραγματεύσεις των κλαδικών ΣΣΕ και των επιχειρησιακών αφορούν μειώσεις που κυμαίνονται στην πλειοψηφία των κλάδων από 10% - 30%. Διόλου τυχαίο δεν είναι επίσης ότι μετά την ψήφιση του 4046/2012 (Μνημόνιο ΙΙ), οπότε και μειώθηκε ο κατώτερος μισθός του 2011 κατά 22% και για νέους έως 25 ετών κατά 32%, οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην κυριολεξία ξεσάλωσαν, επιβάλλοντας μειώσεις μισθών σε όλους τους κλάδους.
β) Σε μεγάλους κλάδους εργαζομένων, όπως των Οικοδόμων που αλλάζουν κατά κανόνα διαρκώς εργοδότη και έχει λήξει η μετενέργεια, οι μεγαλοκατασκευαστές δεν προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις της ΣΣΕ, εκμεταλλευόμενοι τις δυσκολίες που εμποδίζουν το εργατικό κίνημα να δώσει την πρέπουσα απάντηση σε αυτή την επίθεση, επιδιώκοντας να ισχύσει καθολικά ο μισθός των 586 ευρώ μεικτά και 511 μεικτά για νέους μέχρι 25 ετών.
γ) Από το ύψος του κατώτερου μισθού καθορίζεται και το ύψος των επιδομάτων, όπως της ανεργίας, τα ειδικά εποχικά κ.ά., που το Μνημόνιο ΙΙ τα μείωσε κατά 22%.
δ) Από το ύψος του κατώτερου ημερομισθίου επηρεάζεται και το σύνολο των συντάξεων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις 9/8/12: «Δεν μπορεί να υπάρχουν μισθοί 586 ευρώ και συντάξεις 1.400 ευρώ»...
Ελαστικοποιούν παραπέρα το ωράριο εργασίας
Ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων. Το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο καταργείται, οι εργοδότες μπορούν να διευθετούν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εντατικοποιώντας την εργασία. Εφαρμόζεται σχετική οδηγία της ΕΕ, που μειώνει το χρόνο ανάπαυσης ανάμεσα σε δύο βάρδιες από τις 12 στις 11 ώρες.
Ενισχύονται τα δουλεμπορικά γραφεία και οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων με την «απελευθέρωση» της λειτουργίας τους και την απάλειψη κάθε τυπικού εμποδίου.
Συνθλίβονται οι αποζημιώσεις απολύσεων
Με την παραπέρα μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 4 μήνες (μάξιμουμ) ελαχιστοποιείται το κόστος απολύσεων για τις επιχειρήσεις. Στην πράξη, η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων, θα γίνεται με προειδοποίηση και άρα η αποζημίωση στους απολυμένους κόβεται κατά 50%.
Για 1 έως 2 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη, η προειδοποίηση είναι ένας μήνας, από 2 χρόνια έως 5 χρόνια εργασίας, ο χρόνος προειδοποίησης 2 μήνες, από 5 έως 10 χρόνια 3 μήνες και για 10 χρόνια και πάνω ο χρόνος προειδοποίησης ορίζεται στους 4 μήνες. Αλλά και στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι εργοδότες προβαίνουν σε απολύσεις χωρίς προειδοποίηση, και εδώ μειώνεται το ύψος της αποζημίωσης με δύο τρόπους. Για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται αποζημίωση άνω των 12 μισθών, για τα πρόσθετα έτη μπαίνει πλαφόν 2.000 ευρώ στις τακτικές αποδοχές.
Και το χειρότερο, με τη δημοσίευση του νόμου ο χρόνος εργασίας «παγώνει» και έτσι οι απολύσεις στο μέλλον θα υπολογίζονται μόνο με τα χρόνια εργασίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος.
Παράδειγμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης:
Εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών.
Με το παλιό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση 22.400 ευρώ και με το νέο 19.200 ευρώ δηλαδή μείωση 14,29%.
Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση. Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.
Χτυπάνε αλύπητα τα επιδόματα
Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα και αντικαθίστανται από ένα, ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Για τα επιδόματα τέκνων και στα πολυτεκνικά υπάρχει δραματική συρρίκνωση και τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Ολόκληρο το επίδομα λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, τα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά σε μηνιαία βάση. Η όποια ενδεχόμενη αύξηση προκύπτει για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ στην κυριολεξία εξανεμίζεται από την προαναγγελλόμενη κατάργηση της φοροαπαλλαγής για κάθε παιδί των 2000 ευρώ. Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα και ενισχύσεις σε μια σειρά εργαζόμενους που είχαν μείνει άνεργοι επειδή έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν.
Προωθείται νέο φοροτσουνάμι
Πλήττονται εκ νέου μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες. Ορισμένες πλευρές της νέας αυτής επίθεσης είναι:
Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όπως αυτή των παιδιών.
Η επέκταση της επιβολής της έκτακτης εισφοράς σε φορολογούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
Η επιβολή φόρου μικρής ακίνητης περιουσίας από το πρώτο ευρώ.
Κατάργηση του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ταυτόχρονα, μειώνεται η φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Προωθούνται νέες σαρωτικές ανατροπές σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, ανασφάλιστων, αναπήρων, βαριά ασθενών στον τομέα της Υγείας
Επιβάλλονται νέα, άγρια χαράτσια για τους ασθενείς, την ώρα που διαβαίνουν την πόρτα των νοσοκομείων και των φαρμακείων με την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ασθενής πλέον θα πρέπει από 01/01/2014 να πληρώνει:
1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων, με πρόσχημα την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.
25 ευρώ για την εισαγωγή του σε «νοσοκομεία του ΕΣΥ».
Υπολογίζεται ότι θα αφαιρούνται από τις τσέπες του λαού μέσα από αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον 120.000.000 ευρώ το χρόνο.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Δεν έχουμε άλλη επιλογή. `Η θα σκύψουμε το κεφάλι και θα δεχτούμε να δουλεύουμε μόνιμα για 500 και 300 ευρώ και χωρίς δικαιώματα για να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων και η ΕΕ ή θα μπούμε σε νέους αγώνες για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Μαζί με το ΠΑΜΕ για ενιαίο μέτωπο αντίστασης παντού, στα εργοστάσια, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, στα σχολειά και στα χωριά απέναντι στην κλιμάκωση του πολέμου εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ. Μαζί με το ΠΑΜΕ για ένα ρωμαλέο, αποφασισμένο κίνημα ρήξης και ανατροπής.
Πρέπει να γίνει ακλόνητη πεποίθηση σε όλους μας ότι η εργατική τάξη δεν έχει μόνο το δίκιο με το μέρος της, τη δύναμη να το επιβάλλει αλλά και την ιστορική ευθύνη να απελευθερώσει συνολικά το λαό από το ζυγό των μονοπωλίων και την ΕΕ. Εχει την ιστορική ευθύνη, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας για όλο το λαό. Αυτή η προοπτική όμως απαιτεί γερή οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και πρωτοπόρους εργάτες - αγωνιστές αποφασισμένους να τραβήξουν κουπί σε αυτήν τη ρότα.
Δεν υπάρχει διέξοδος όσο ο εργαζόμενος λαός κυριαρχείται από τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, από τη λαθεμένη άποψη ότι σήμερα οι λαοί δεν μπορούν να νικήσουν, ότι ο δρόμος που προτείνουμε για μια οικονομία όπου ο λαός θα διαφεντεύει τον πλούτο που παράγει είναι λύση της "δευτέρας παρουσίας".
Αν δεν ηττηθούν αυτές οι απόψεις με τη δύναμη του κινήματος και την πείρα των αγώνων, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται χειροπόδαρα δεμένοι, θα σέρνονται στις ουρές των συσσιτίων και της ελεημοσύνης, η φτώχεια θα εξαπλώνεται παντού.
Χρειάζεται να οπλιστούμε με αντοχή, υπομονή, σταθερότητα, ταξική αδιαλλαξία, και ανυποχώρητη θέληση και με αυτοπεποίθηση ότι ανοίγουμε δρόμο με προοπτική το δικό μας συμφέρον.
Το μέλλον μας ανήκει. Ολοι για έναν - ένας για όλους!»