Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κορυφώνονται τα αντιλαϊκά παζάρια ενόψει του σημερινού Eurogroup




Κορυφώνονται τα παζάρια στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και τη χρηματοδότηση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ενδεικτική του κλίματος ενόψει του σημερινού Eurogroup είναι η δήλωση στον Τύπο στελέχους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι ακόμα και μετά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, «είμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο».


Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξε σε «μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ», που προβλέπει να μειωθούν τα επιτόκια από τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο, χωρίς να καταληχθεί το ύψος της μείωσης.

Οι «17» συμφώνησαν ακόμα να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα τμήμα από τα κέρδη που έχουν κεντρικές τράπεζες - μέλη της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Κατέληξαν, τέλος, ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος», μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χωρίς όμως να διευκρινιστεί το εύρος της επαναγοράς.
Ωστόσο, το ΔΝΤ φέρεται να αντικρούει το επιχείρημα που προβάλλει η Ευρωζώνη ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι αρκετά για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020, στόχο που φαίνεται να έχει αποδεχτεί και το Ταμείο.

Συζητάνε «κούρεμα» στο παρασκήνιο;
Στο τραπέζι πάντως των διαβουλεύσεων φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ περισσότερες αντιλαϊκές εναλλακτικές επιλογές, από αυτές που ανακοινώνονται δημόσια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Welt am Sonntag», στην κλειστή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε και εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, οι εκπρόσωποι του λεγόμενου «επίσημου τομέα» που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, συζήτησαν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015, «ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας». Στο ενδεχόμενο να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος φαίνεται να μη διαφώνησε ο Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προωθούν σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%.

Όπως γράφει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση, «ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο "κούρεμα" του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με το Spiegel, «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη (…) έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση», ενώ διευκρινίζει ότι η Γερμανία αντιδρά σε οποιοδήποτε «κούρεμα».

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο Γ. Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απέρριψε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από τον λεγόμενο «επίσημο τομέα», ενώ στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε ότι δε σχολιάζει «φήμες και εικασίες».

Δηλώσεις Μοσκοβισί - Σρέντερ
Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, με συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV εκτίμησε ότι «η ΕΕ βρίσκεται κοντά στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος». «Πράγματι φρονώ ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση. Το να μην φθάσουμε σε αυτήν τη Δευτέρα, δεν θα είναι υπεύθυνο» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί. «Δεν γνωρίζω, εάν θα υπάρξει η συμφωνία, γνωρίζω ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς και ότι το επιθυμώ» πρόσθεσε.
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, εκτός από μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξη στην «Frankfurter Sonntagszeitung», προσθέτοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα».

από: 902.gr