Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στα δανεικά και τους όρους που τα συνοδεύουν!

Ναι στα δάνεια για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες, ναι στην αποπληρωμή τους απ' τον λαό, ναι και στην τήρηση των συμφωνιών αν και οι «εταίροι» τηρήσουν τις δικές τους υποσχέσεις!!! Αυτό είναι το «ζουμί» των όσων δήλωσε απόψε στο «Αλ Τζαζίρα» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, που μέχρι χτες έβγαινε στα κεραμίδια για να καταγγείλει ότι τα δάνεια καρπώνονται εξ ολοκλήρου οι «χρεοκοπημένοι τραπεζίτες» και έθετε δημαγωγικά όρους και προϋποθέσεις για να συγκαλύψει τη στήριξη του κόμματός του στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ταυτόχρονα επιχειρεί ξανά να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού σαν ευθύνη του να αποπληρώσει τα χρέη που συσσωρεύει η πλουτοκρατία και σαν προοπτική ωφέλιμη για τον ίδιο τη σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας.


Είπε συγκεκριμένα: «Είναι αναμφίβολα σημαντικό να υπάρξει η δανειακή διευκόλυνση στην Ελλάδα. Το ζήτημα, όμως, είναι με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πως τα αξιοποιούμε. Διότι, όλο το τελευταίο διάστημα, το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, αντιμετωπίζεται με λάθος στρατηγική. Είναι σα να δίνεις χρήματα σε έναν χρεοκοπημένο, νέα δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγούμενα και δεν ενδιαφέρεσαι αν αυτός θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει, δηλ. να παράξει πλούτο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση του χρέους που έχει δημιουργηθεί (...) Συνεπώς, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξαναδούμε συνολικά τη δανειακή σύμβαση και να δοθούν χρήματα, αλλά και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία».

Και παρακάτω στην ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε τις συμφωνίες με την ΕΕ και το μνημόνιο, απαντά: «Οι συμφωνίες αυτές ήδη αμφισβητούνται από την άλλη πλευρά. Ήδη έχουμε μια μονομερή αθέτηση των συμφωνιών από πλευράς της τρόικα, σε μια σειρά από ζητήματα. Ήδη βρισκόμαστε στο τρίτο μνημόνιο, που σημαίνει ότι τρεις φορές έχουν αναθεωρηθεί αυτές οι συμφωνίες και ήδη η Ελλάδα με βάση αυτές τις συμφωνίες θα έπρεπε να έχει πάρει τα 31,5 δις τον Σεπτέμβρη και να είχε πάρει άλλα 12 περίπου τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η αθέτηση της συμφωνίας είναι διαρκής αλλά είναι από την άλλη πλευρά».
Συνεχίζοντας με την κατάθεση διαπιστευτηρίων δηλώνει ότι «προφανώς και θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουμε (...) το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα δεν πιάνει τους στόχους του», όπου σαν στόχο του προγράμματος σκόπιμα παρουσιάζει τη μείωση του χρέους όταν και οι πέτρες πλέον γνωρίζουν ότι ο πραγματικός στόχος ήταν και παραμένει η υποτίμηση της εργατικής δύναμης, το τσάκισμα κεκτημένων δικαιωμάτων που αποτελούν για τα μονοπώλια βαρίδια στην πορεία για έξοδο απ' την κρίση και επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης.

Εξάλλου και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στο χρέος, αξιώνοντας μια άλλη στρατηγική αντιμετώπισής του. Επί της ουσίας η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλη απ' το να προκριθεί μια μορφή διαχείρισης ικανή να εξοικονομήσει χρήμα απαραίτητο για τη στήριξη των μονοπωλίων και των επενδύσεών τους στα ερείπια των εργασιακών, λαϊκών δικαιωμάτων.

από: 902.gr