Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΕΕ: Επεκτείνει το φακέλωμα με το σύστημα «Σένγκεν 2»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επεκτείνει το φακέλωμα με το σύστημα «Σένγκεν 2»
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στη σχετική συζήτηση
Ο όγκος των προσωπικών δεδομένων που επεξεργάζονται οι κάθε λογής μηχανισμοί και υπηρεσίες καταστολής της ΕΕ είναι τεράστιος

Associated Press
Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος πληροφοριών «Σένγκεν», με τη μετάβαση στο σύστημα δεύτερης γενιάς (SIS II), περιορίζει παραπέρα τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, εκσυγχρονίζει και επεκτείνει το φακέλωμα της κοινωνικής και πολιτικής δράσης τους, την ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων μεταξύ των ποικιλώνυμων μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών και τρίτων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ.Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με τη «Μετάβαση από το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS 1+) στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II)». Το σύστημα αναβαθμίζεται τεχνολογικά, δίνοντας μεγαλύτερες δυνατότητες στους κατασταλτικούς μηχανισμούς για συλλογή, ανταλλαγή και αποθήκευση πληροφοριών.
Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Εδώ και πολλά χρόνια η ΕΕ θεσμοθετεί συστηματικά ένα πραγματικά πρωτοφανές δίκτυο μηχανισμών και οργάνων καταστολής, παρακολούθησης και δίωξης. Οι κάθε λογής μηχανισμοί και υπηρεσίες καταστολής, στην ΕΕ φακελώνουν και ανταλλάσσουν έναν απίστευτο αριθμό και όγκο πληροφοριών για τον καθένα, που απαιτεί τεχνολογικά πιο εξελιγμένες βάσεις δεδομένων αποθήκευσης, συλλογής και ανταλλαγής.

Αυτή τη μεγαλύτερη δυνατότητα φακελώματος έρχεται να εξυπηρετήσει σήμερα το νέο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς. Και όσο μεγαλώνει ο όγκος του φακελώματος, τόσο πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής, που ήταν διάφορες ανεφάρμοστες πρακτικά διατάξεις περί δήθεν προστασίας των δεδομένων.
Το Σύστημα SIS II καταργεί ακόμη και τα ευχολόγια περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αφού δίνει το δικαίωμα να καταχωρούνται τα προσωπικά δεδομένα, ακόμη και τα βιομετρικά (φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα, σωματικά χαρακτηριστικά) και να τίθεται σε διακριτική παρακολούθηση κάθε πρόσωπο το οποίο, κατά την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κρίση των κατασταλτικών μηχανισμών, θεωρείται ύποπτο να διαπράξει αξιόποινες πράξεις ή κατόπιν πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών απειλεί την εθνική ασφάλεια!
Οι τροπολογίες της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ακρίβεια των δεδομένων και δήθεν εποπτεία από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και τις εθνικές εποπτικές αρχές, στόχο έχουν να συγκαλύψουν κάτω από εύηχα, ψεύτικα λόγια το όργιο του φακελώματος σε ευρωενωσιακό και εθνικό επίπεδο. Δικαιώνεται γι' ακόμη μια φορά το ΚΚΕ, όταν από την πρώτη στιγμή αποκάλυπτε ότι ο σκοπός της Συνθήκης Σένγκεν δεν ήταν η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά η παρακολούθηση των εργαζομένων».