Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Κόντρα στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Κόντρα στην εξουσία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό, με ξεχωριστή και έντονη την παρουσία της νεολαίας, η πορεία του ΚΚΕ το Σάββατο στην Αθήνα


Αποδίδοντας στην επέτειο του Πολυτεχνείου σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο και διαλύοντας προβοκάτσιες που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση και η αστυνομία, χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και αγωνιστικοί μαζικοί φορείς, διαδήλωσαν το Σάββατο το απόγευμα στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται, οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώνονται και το κάλεσμα του ΚΚΕ για συνέχιση της πορείας προς την ισραηλινή πρεσβεία βρήκε μεγάλη απήχηση από το λαό της Αττικής και τόσο ο όγκος της πορείας, όσο και η αποφασιστικότητα του ΚΚΕ επέβαλε η μαχητική διαδήλωση να φτάσει στον τελικό της προορισμό.
Το ραντεβού του ΚΚΕ είχε οριστεί για τις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια. Ηδη κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία και όταν φτάνουν από διάφορα σημεία οι προσυγκεντρώσεις, οι γύρω δρόμοι τραντάζονται από τα συνθήματα: «Εμπρός λαέ! Μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη». «Ψηλά οι σημαίες!», ακούγεται από τις ντουντούκες και μονομιάς ο ορίζοντας «κοκκινίζει». Η πορεία ξεκινάει, με το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής να προπορεύεται και να απαιτεί: «Εξοδος από την κρίση με πρωταγωνιστή το λαό». Στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.



Οσο εκτείνεται η πορεία ανεβαίνοντας την Πανεπιστημίου φανερώνεται και ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών, που δεν σταματούν στιγμή να φωνάζουν συνθήματα. Προηγούνται οι Οργανώσεις των διαφόρων κλάδων, ακολουθούν οι τοπικές οργανώσεις, οι οργανώσεις της ΚΝΕ, αλλά και αγωνιστικών και συνδικαλιστικών φορέων, όπως το ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους Τουρκίας - Κουρδιστάν. Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας φωνάζοντας: «Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δεν θα μείνει».
Ιδιαίτερη στιγμή στη συγκέντρωση, οι φαντάροι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μπλοκ της Αχτίδας των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κόσμος που είτε περνούσε δίπλα από την πορεία, είτε είχε βγει στα μπαλκόνια σταματούσε και χειροκροτούσε τους νέους στρατευμένους και φώναζαν μαζί τους: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι που συμμετείχαν στην πορεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας διαδήλωσαν το Σάββατο βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες, καταδικάζοντας τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη νέα αιματηρή επίθεση στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και απαιτώντας την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Είναι χαρακτηριστικά τα συνθήματα, όπως «Τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία, έξω απ' της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία» και «Εργατιά μπροστά! Τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».



Στο στόχαστρο των χιλιάδων διαδηλωτών, όμως, μπήκε και ο φασισμός και το σύγχρονο μόρφωμά του, η Χρυσή Αυγή. Είναι χαρακτηριστικά τα συνθήματα που «αγκαλιάστηκαν» από τον κόσμο: «Οι ταγματασφαλίτες, τώρα Χρυσαυγίτες» και «Των μονοπωλίων χέρι τους κρυφό, η Χρυσή Αυγή, δολοφονικό». Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία τα συνθήματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη ένταση: «Τους Παλαιστινίους σφάζουνε μαζί ΗΠΑ - Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί».
Προσπάθησαν να στήσουν προβοκάτσια
Σε αυτό το σημείο οι διαδηλωτές σταματούν, καθώς η αστυνομία έχει φράξει το δρόμο στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, και τους εμποδίζει να πορευτούν προς την πρεσβεία του Ισραήλ. Εκείνη τη στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε διάβημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη απαιτώντας να ανοίξει αμέσως ο δρόμος προς την ισραηλινή πρεσβεία, τον οποίο έχουν αποκλείσει αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές που προηγούνται από το μπλοκ του ΚΚΕ να φτάσουν στον προορισμό τους.
Εκείνη την ώρα κυκλοφορούν διαρροές πως η αστυνομία είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο στα μπλοκ του ΚΚΕ να πορευτούν προς την ισραηλινή πρεσβεία και ο Θ. Παφίλης ενημερώνει διαδηλωτές και δημοσιογράφους: «Θέλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση της αστυνομίας και της κυβέρνησης να εμποδίσει την πορεία να πάει στην ισραηλινή πρεσβεία. Αυτή τη στιγμή, εδώ και αρκετή ώρα κλούβες της αστυνομίας έχουν κλείσει το δρόμο και δεν μπορεί η πορεία ουσιαστικά να προχωρήσει. Κάναμε διάβημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι η απόφασή τους είναι να μην αφήσουν την πορεία να προχωρήσει. Θέλουμε παράλληλα να καταγγείλουμε τη διαρροή που γίνεται προς τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Ενημέρωσης από την πλευρά του υπουργείου, ότι θα επιτρέψει στο μπλοκ του ΚΚΕ να περάσει. Η δική μας η θέση είναι ότι πρέπει να περάσει όλη η πορεία, ανεξαίρετα, και να διαδηλώσουμε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Παραμένουμε στη θέση μας και επιμένουμε, το λέμε και δημόσια: Να αλλάξει απόφαση και η αστυνομία και η κυβέρνηση και να επιτρέψει στην πορεία να προχωρήσει έξω από την ισραηλινή πρεσβεία».


Τελικά η αποφασιστικότητα και η μαζικότητα της πορείας επιβάλλουν να ανοίξει ο δρόμος ώστε να καταλήξουν οι διαδηλωτές στην ισραηλινή πρεσβεία. Με μεγαλύτερη ορμή και ένταση των συνθημάτων συνεχίζεται η πορεία. Στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας στη λεωφόρο Κηφισίας βρίσκονται καμιά δεκαριά πιτσιρίκια και χαιρετούν τους διαδηλωτές φωνάζοντας: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία»...





ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό»


Motion Team
Με μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) και κατευθύνθηκε στο Αμερικάνικο Προξενείο, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν το απόγευμα του Σαββάτου, την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.Η αντιιμπεριαλιστιική διαδήλωση ξεκίνησε με τη συγκέντρωση στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου μίλησε ο Μ. Σπυριδάκης από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών '67 - '74. Κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα για δικαίωση του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Καταδίκασε από το βήμα τις εγκληματικές επιθέσεις του κράτους του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στους αμερικανοΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.
Στην κεφαλή της πορείας που ακολούθησε μπήκαν οι αγωνιστές του ΣΦΕΑ και πίσω, ακολουθούσε το ΜΑΣ, το ΠΑΜΕ, οι άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις και οι Λαϊκές Επιτροπές με τα πανό τους. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Η πορεία με ενδιάμεσο σταθμό το Αμερικάνικο Προξενείο, κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου. «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό», αντήχησε το σύνθημα στο κέντρο της πόλης.
Νωρίτερα, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, παρουσία εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων. Στεφάνι κατέθεσε ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της ΚΝΕ, του ΣΦΕΑ, του ΠΑΜΕ, και δεκάδων ακόμη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων.
ΑΠΘ: Βρήκε ευκαιρία η πρυτανεία να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους!



Motion Team
Το γνωστό σκηνικό επεισοδίων που στήθηκε έξω από το ΑΠΘ, με τις γνωστές ομάδες «αντιεξουσιαστών» και τις δυνάμεις των ΜΑΤ, μετά τη μεγάλη διαδήλωση για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, και είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή της αστυνομίας στους χώρους του πανεπιστημίου και μαζικές συλλήψεις, αξιοποίησε η Πρυτανεία του ΑΠΘ για να επιτεθεί για άλλη μια φορά στον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων.Η Πρυτανεία καταγγέλλει ότι εξαιτίας της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης, εμποδίστηκε να αποτρέψει τις ακρότητες, τα επεισόδια και την εισβολή της αστυνομίας και αναφέρει ότι «η για 8η συνεχή βδομάδα παράνομη κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης, έχει παραλύσει τη λειτουργία του πανεπιστημίου κι έχει καταλύσει το ακαδημαϊκό του άσυλο».
Μετά την υπονόμευση του αγώνα των εργολαβικών, η Πρυτανεία πλέον παίρνει ξεκάθαρα θέση απέναντι στους εργαζόμενους που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά και τερματισμό της εργασιακής τους ομηρίας, προβάλλοντας πλέον και το αίτημα για «άμεση απομάκρυνση όσων καταχρηστικά και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος παρεμποδίζουν τη λειτουργία του ΑΠΘ».
Κόντρα στη νέα τρομοκρατική επίθεση της Πρυτανείας, οι εργολαβικοί συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα τους και την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης. Μαζί τους χτες στην κατάληψη βρέθηκαν και πάλι οι συνάδελφοί τους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, στο πλαίσιο της 4ωρης απεργίας που πραγματοποιούν ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.

Αγωνιστικός γιορτασμός σε όλη τη χώρα
ΤΡΙΚΑΛΑ
Αγωνιστικά και με μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις του λαού και της νεολαίας, γιορτάστηκε το περασμένο Σάββατο η επέτειος του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα, όπου αντήχησαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, τα συνθήματα της ανατροπής.Στη Βόρεια Ελλάδα, αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις, πορείες και καταθέσεις στεφάνων έγιναν σε Γρεβενά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη και στην Ξάνθη, όπου η πορεία κατέληξε στο γραφείο Θράκης του ΥΠΕΞ στην Παλιά Πόλη. Εκεί οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ το οποίο για άλλη μια φορά σφαγιάζει τους Παλαιστίνιους.
Δυναμικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στην Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα άνθρωποι του μόχθου, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν με τα ταξικά τους σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ, τις Επιτροπές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τις Λαϊκές Επιτροπές, στο δημαρχείο της πόλης και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα.
Εκδηλώσεις κι αγωνιστικές διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο οργάνωσαν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα η συγκέντρωση έγινε στην Κεντρική πλατεία κι ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους, στην πλατεία Πανεπιστημίου έγινε η συγκέντρωση στο Βόλο κι ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Με αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις τίμησαν την επέτειο εργαζόμενοι και νεολαία σε πόλεις της Πελοποννήσου, της Κρήτης, στα νησιά του Αιγαίου.Επιπλέον, οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν επίσης πολύμορφες εκδηλώσεις αναδεικνύοντας το ρόλο των κομμουνιστών στον αντιδικτατορικό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΟ Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή ιστορικό περίπατο «στα χνάρια της αντιδικτατορικής δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα».

ΣΕΡΡΕΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΑΤΡΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΛΑΡΙΣΑ

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ