Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Γ. Στουρνάρας: Ομολογεί πολυετές αλυσόδεμα του λαού




Το εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσουν για τον ελληνικό λαό τις επόμενες δεκαετίες η συμμαχία της τρόικας με τους κυβερνώντες - εκπροσώπους της ντόπιας πλουτοκρατίας, περιέγραψε κυνικά ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, με χτεσινές του δηλώσεις στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Πώς αλλιώς θα εξοφλήσεις το χρέος; Από τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εξοφλήσεις το χρέος. Και από τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν υπάρχει άλλη πηγή εξόφλησης του χρέους».

Πρόκειται για απροκάλυπτη ομολογία ότι με τις αποφάσεις που πήραν έχουν αλυσοδέσει την εργατική τάξη της χώρας και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τις επόμενες δεκαετίες. Η δημιουργία πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, και μάλιστα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το χρέος να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ, ισοδυναμεί με διαρκή σκληρή λιτότητα, η οποία θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα βάρβαρα μέτρα και όχι μόνο αυτά που ανακοίνωσαν για την περίοδο 2013-2016.
Με τον ίδιο κυνισμό, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ για το ελληνικό κρατικό χρέος είναι  η υλοποίηση του συνόλου των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της περιόδου 2012-2016, που ψηφίστηκε πρόσφατα από την πλειοψηφία της συγκυβέρνησης στη Βουλή.
Στα πλαίσια αυτά επισήμανε ότι «οι μεγάλες προκλήσεις, που είναι μπροστά μας τώρα, είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που πήραμε, τις διαρθρωτικές αλλαγές που ψηφίσαμε, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και καθιστούν την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή και πιο σύγχρονη και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα».  Ομολογεί, δηλαδή, ότι πρωταρχικός στόχος των κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων είναι η ανάταξη της ανταγωνιστικής θέσης του ελληνικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, όρος αναγκαίος και απαραίτητος, για να παραμείνει η Ελλάδα στη λυκοσυμμαχία της ΟΝΕ. Η άλλη μεγάλη πρόκληση - κατά τον Γ. Στουρνάρα - «είναι να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προσελκύοντας έτσι ξένες επενδύσεις και τέλος να χτίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με ίσες ευκαιρίες για όλους(!!!)».