Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη παραχώρησε η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Ευδοκία Ψαρρά στην Ραδιοφωνία Κυκλάδων

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε την Τρίτη, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τον δήμαρχο κ. Μαργαρίτη μίλησε η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» Ευδοκία Ψαρρά στο πρωινό μαγκαζίνο της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων και στους δημοσιογράφους Πόπη Αλιμπέρτη και Νικόδημο Λιανό.
Η κ. Ψαρρά απέδωσε την μεροληπτική αντιμετώπιση της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στη «γενικότερη προσπάθεια που γίνεται να αποκρυφτεί η τακτική και η πολιτική των εκπροσώπων του ΚΚΕ», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει την άποψή της για όλα τα θέματα, καθώς αυτή είναι η δέσμευση της παράταξής της απέναντι στους ψηφοφόρους της. Επιπλέον, διεμήνυσε ότι η ίση μεταχείριση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι αν δεν αλλάξει αυτή η συμπεριφορά, θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.


Αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Ψαρρά:
Ευδοκία Ψαρρά: Συζητήσαμε τον τρόπο αντιμετώπισης της Λαϊκής Συσπείρωσης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και ξεκαθαρίσαμε ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση. Μας ενδιαφέρει να εκφράζουμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας για όλα τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου χωρίς διακοπές και παρεμβάσεις συνεχώς. Μέχρι τώρα το έχουμε αντιμετωπίσει με αυτό τον τρόπο, ακόμη και την τελευταία φορά ήταν μια δοκιμή με μια άλλη μορφή να αντιμετωπίσουμε κάποια πράγματα. Εμείς αυτό το πράγμα το απαιτούμε, το δικαιούμαστε και αν δεν ληφθούν μέτρα, αν δεν αλλάξει αυτή η στάση και η συμπεριφορά κι εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε άλλους τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

ΕΡ: Όπως;
Ε.Ψ.: Θα το δούμε στην πράξη. Ανάλογα θα το αντιμετωπίσουμε.

ΕΡ: Τι σας έχει ενοχλήσει μέχρι τώρα; Θεωρείτε ότι είναι και λίγο προσωπικό το ζήτημα;
Ε.Ψ.:  Δεν είναι καθόλου προσωπικό το ζήτημα. Θέλουν να δώσουν αυτή τη χροιά, να το προσωποποιούν. Δεν είναι καθόλου προσωπικό και θα σας πω γιατί. Την ίδια αντιμετώπιση ακριβώς είχε και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ ο Βαγγέλης Κορρές και οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης εκεί. Εκείνο που ενοχλεί είναι οι θέσεις μας, οι οποίες είναι από μια άλλη οπτική γωνία και οι οποίες – δυστυχώς για τον κόσμο -δικαιώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των αιολικών πάρκων. Εμείς δεν βλέπουμε τα πράγματα, απαντώντας ελαφρά τη καρδία, τι μου φαίνεται εκείνη τη στιγμή σωστό ή όχι. Το μελετάμε, βλέπουμε τις προοπτικές, βλέπουμε τι εξυπηρετεί. Βασικό μας κριτήριο είναι αν αυτά όλα τίθενται στην ουσιαστική υπηρεσία του κόσμου και με βάση αυτά τοποθετούμαστε. Αυτό είναι που ενοχλεί.

ΕΡ: Πώς θα θέλατε να λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο; Γιατί συχνά παραπονιέστε ότι δεν παίρνετε εισηγήσεις νωρίτερα…
Ε.Ψ.: Τα ζείτε και τα βλέπετε, νομίζω, παρακολουθώντας το δημοτικό συμβούλιο. Τα ζείτε όχι μόνο εσείς, αλλά και όλοι οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν κατά καιρούς το δημοτικό συμβούλιο. Καταρχήν, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εκτός του ότι είναι πολλά και είχε τεθεί και παλιότερα το ζήτημα, δεν τα έχουμε ποτέ στα χέρια μας έγκαιρα. Μέχρι την τελευταία στιγμή μοιράζονται. Είναι πρόβλημα αυτό.

ΕΡ: Οπότε θεωρείτε ότι, σε εισαγωγικά, είναι λίγο σκόπιμο, με την έννοια του να μη γίνεται σωστή ενημέρωση, οπότε να το περάσουμε γρήγορα το θέμα, επειδή έτσι θέλουμε; Γιατί ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Έχετε πει βαριές κουβέντες μερικές φορές.
Ε.Ψ.:  Ποιος είναι ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου; Δεν είναι να έρχονται τα θέματα και να συζητάμε, υποτίθεται στη δημοκρατία που υπάρχει εδώ και με βάση τις απόψεις που ακούγονται, να παίρνονται οι καλύτερες θέσεις; Δεν έχουμε εμείς αυταπάτες ότι θα ακούσουν κάποιους άλλους, γιατί ξέρουμε πώς λειτουργεί το σύστημα. Αλλά τουλάχιστον, εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι να υπάρχει μια ισότιμη μεταχείριση για όλους τους δημοτικούς συμβούλους και για τις παρατάξεις, να μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους κι από κει και πέρα, θα αποφασίσουν ό,τι θέλουν. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα τους πείσουμε. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί το σύστημα.

ΕΡ: Εσείς είστε άμοιρη ευθυνών όλων αυτών που συμβαίνουν στα δημοτικά συμβούλια;
Ε.Ψ.: Εγώ έχω 35 χρόνια εμπειρία σε συνδικαλιστικά όργανα, σε συμμετοχή ομοσπονδιών, σε συμμετοχή συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, σε πάρα πολλά όργανα. Στην αρχή παρακολουθούσα και τις επιτροπές του δήμου. Δεν έχω συναντήσει ποτέ αυτή την κατάσταση. Πολλές φορές ακούγεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο η φράση «δεν θα τελειώσουμε ποτέ». Μα ο ρόλος μας δεν είναι να πάμε, να πούμε «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε». Είναι να τοποθετηθούμε και να δούμε τα ζητήματα. Και εν πάση περιπτώσει, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε δώσει ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στους ανθρώπους που μας ψήφισαν ότι θα παλέψουμε κάποια πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε όλο το δικαίωμα να το παλέψουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Πέρα από το ότι θα σας πω ότι ακούγονται εκφράσεις του τύπου «γι’ αυτό είστε στο 4%» κλπ. Άρα το ζήτημα είναι ότι ενοχλεί η συγκεκριμένη θέση κι ιδιαίτερα όταν αναπτύσσεται το πολιτικό σκεπτικό. Αυτό είναι το πρόβλημα.

ΕΡ: Ο κ. δήμαρχος τι σας είπε;
Ε.Ψ.: Ο κ. δήμαρχος είπε ότι οι συνάδελφοι θα πρέπει να κάνουν όσες ερωτήσεις θέλουν, πρέπει να μιλούν για όλα τα θέματα ανεξαιρέτως. Είπε ότι θα επιληφθεί του θέματος και θα δούμε.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ξεφύγαμε λίγο όλοι; Γιατί κάποια στιγμή και ο δήμαρχος εκνευρίστηκε και χτύπησε και το χέρι του…
Ε.Ψ.: Καταρχήν, πρέπει να γνωρίζετε ότι απευθυνθήκαμε στο δήμαρχο επειδή το πρόβλημα είναι πολιτικό. Ο δήμαρχος εκπροσωπεί τον δήμο σε όλες του τις εκφάνσεις και πολλές φορές έχει πάρει και θέση για τις διάφορες εντάσεις που δημιουργούνται.

ΕΡ: Στην τελευταία συνεδρίαση, ας πούμε, σας είπε σε έντονο ύφος ότι δεν σας επιτρέπει να συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο και χτύπησε και το χέρι του στο τραπέζι. Κι εσείς ξεφύγατε λίγο, είν’ η αλήθεια…
Ε.Ψ.: Σας είπα ότι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μια προσπάθεια που έγινε με σύμφωνη τη συνεδρίαση της Λαϊκής Συσπείρωσης να δοκιμάσουμε και αυτόν τον τρόπο του άλλου επιπέδου. Ήταν προγραμματισμένο ότι εάν επαναληφθεί αυτή η κατάσταση, επειδή μας είχε απασχολήσει το ζήτημα, θα δοκιμάζαμε και αυτό τον τρόπο. Θα μιλήσουμε στο επίπεδο που συνήθως μιλάνε. Με αυτή την έννοια έγινε αυτό. Δεν είναι ούτε στην τακτική μας, ούτε στον χαρακτήρα μας να χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις. Και από κει και έπειτα, εμείς διεκδικούμε, απαιτούμε αυτά που δικαιούμαστε, να μπορούμε να έχουμε ίση μεταχείριση, να μπορούμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας σε όλα τα θέματα. Δεν κάνουμε πίσω.

ΕΡ: Τελικά, τα βρήκατε με τον δήμαρχο; Τι είπατε, πού καταλήξατε;
Ε.Ψ.: Η πορεία θα δείξει.

ΕΡ: Εσείς καταρχήν, ζητάτε ενημέρωση σχετικά με τα θέματα που θα συζητιούνται κάποιες ημέρες πριν.
Ε.Ψ.: Φυσικά και ζητάω.

ΕΡ: Και δεύτερον να σας δίνετε ο λόγος, έτσι όπως πρέπει να σας δοθεί, σε κάθε θέμα που συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο.
Ε.Ψ.: Βέβαια. Μα είναι αστείο αυτό που συμβαίνει. Άλλοι μιλάνε, άλλοι έχουν τον λόγο και το όνομά μου αναφέρεται. Τα έχετε ζήσει αυτά.

ΕΡ: Μοιάζετε λίγο σαν εξιλαστήριο θύμα. Δηλαδή, είστε ο εύκολος στόχος.
Ε.Ψ.: Δεν είναι ο εύκολος στόχος. Είναι η γενικότερη προσπάθεια που γίνεται να αποκρυφτεί η τακτική και η πολιτική των εκπροσώπων του ΚΚΕ, σε όποιο χώρο κι αν είναι. Αυτό ενοχλεί και έχουν ειπωθεί πάρα πολλές φορές τέτοιου τύπου πολιτικές κουβέντες. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από κανένα δάχτυλο. Λέμε ότι είμαστε η Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίχθηκε στο ΚΚΕ, είμαστε οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από δήθεν άλλη παράταξη. Είναι η πολιτική μας ιδεολογία, την οποία έχουμε και με την οποία σκεφτόμαστε. Και η φράση που σας είπα ότι ειπώθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο «γι’ αυτό θα πάτε στο 4% και ακόμα παρακάτω» δείχνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Τι να κάνουμε; Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που είμαστε ακριβώς στον αντίποδα όλων των άλλων παρατάξεων. Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες κόμματα, αλλά οι πολιτικές κατευθύνσεις είναι δύο.

από: Naxos Now