Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΤΕΣ ΤΟ 11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΕ


Με τη συμμετοχή 600 περίπου αντιπροσώπων από Συλλόγους και Ομάδες σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε χτες το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, το 11ο Συνέδριο της ΟΓΕ. Το περιεχόμενο του Συνεδρίου συνοψίζει το κεντρικό του σύνθημα: «Καμία μόνη της! Οργανωμένα αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».
Στο Συνέδριο διαβάστηκε μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Παραβρέθηκε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΟΓΕ. Μήνυμα έστειλε η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΔΟΓ), Marcia Campos. Παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ), Σκεύη Κουκουμά, ενώ τη Γενική Γραμματεία Ισότητας εκπροσώπησε η Αν. Σωτηριάδου. Το «παρών» έδωσαν και χαιρέτησαν το Συνέδριο εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, αλλά και της ΕΕΔΥΕ.
Οι εργασίες άνοιξαν με την παρουσίαση ενός σύντομου δρώμενου, που ετοίμασαν και παρουσίασαν γυναίκες αντιπρόσωποι. Προβλήθηκε επίσης ένα ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η ΟΓΕ, με τίτλο «Ανάμεσα σε δύο Συνέδρια. Μαχητικές διεκδικήσεις - Ανυποχώρητοι αγώνες». Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα με ομιλίες και παρεμβάσεις, ενώ στις 11 το πρωί οι αντιπρόσωποι θα πραγματοποιήσουν πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αφετηρία το Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη και Βασιλίσσης Σοφίας). Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή, με τις αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ
Να πυκνώσουμε και να δυναμώσουμε τη λαϊκή συμμαχία
Αποσπάσματα από την εισήγηση της απερχόμενης προέδρου της ΟΓΕ
Στιγμιότυπο από το Συνέδριο. Στο βήμα η Κ. Μπουντούρογλου
Την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσίασε από το βήμα του Συνεδρίου η απερχόμενη πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Μεταξύ άλλων σημείωσε:«Μέσα σε βάρβαρες και πρωτόγνωρες συνθήκες, φτάσαμε στο 11ο Συνέδριό μας, μετά από 36 χρόνια συνεχούς καθημερινής δράσης, ανάμεσα στο λαϊκό κίνημα της χώρας μας. Βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης και επέκτασης των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που αφορούν όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Αυτή η σύγχρονη πολιτική του κεφαλαίου επιταχύνθηκε λόγω της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Μας έχουν κηρύξει πόλεμο, χωρίς ημερομηνία λήξης. Ξεδιπλώνουν νέα, πρωτοφανούς αγριότητας, αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος. Απέναντί μας δεν είναι μόνο τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά ολόκληρη η πλουτοκρατία και η ΕΕ. Οι "διαπραγματεύσεις" τους με την τρόικα, δηλαδή με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια διαρκείας γίνονται για να κλειδώσουν μέτρα προαποφασισμένα, συναποφασισμένα.
Στο όνομα της ισότητας έχουν παρθεί μέτρα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τώρα εντείνεται η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν υπάρχει κανένα επίπεδο της ζωής των γυναικών της λαϊκής οικογένειας που να μην έχει τσακιστεί από τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Καμιά γυναίκα δεν είναι σίγουρη για το τι μισθό, σύνταξη, επίδομα θα πάρει τον επόμενο μήνα, αν θα συνεχίσει να έχει δουλειά, αν θα μπορεί να σπουδάσει, αν θα κάνει οικογένεια, αν θα μπορεί να ταΐσει το παιδί της.


Ο κυρίαρχος στόχος του συνεδρίου μας είναι να συζητήσουμε και να καταλήξουμε με ποιο περιεχόμενο, πώς, με ποιους τρόπους και μορφές, η οργάνωσή μας στηριζόμενη, σε όλη την μακρόχρονη εμπειρία που έχουμε, θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στον απεγκλωβισμό γυναικών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας από την πολιτική του ευρωμονόδρομου, των αυταπατών για το ότι υπάρχουν φιλολαϊκές λύσεις που οδηγούν στην ισοτιμία των γυναικών μέσα στο υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα, στο πώς θα μαζικοποιηθούν με τη συμμετοχή αυτών των γυναικών, των νέων γυναικών οι σύλλογοι και οι ομάδες, σημαντικό κομμάτι του ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος και συνιστώσα της Κοινωνικής Συμμαχίας.Μπορούμε να βάλουμε τέλος. Πρέπει τώρα να εμπιστευτούμε την οργανωμένη εργατική - λαϊκή δύναμη και συμμαχία. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς τα δεσμά της ΕΕ, χωρίς το βραχνά του χρέους, καμιά αναγνώριση, καμία πληρωμή του, μονομερής διαγραφή. Τελικά να ζήσουμε χωρίς εκμεταλλευτές και την εξουσία τους, με το λαό να πάρει την οικονομία και την πολιτική στα χέρια του, να γίνει κυρίαρχος στον τόπο μας».

Μήνυμα της Αλέκας Παπαρήγα στο Συνέδριο
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρίσκεται στη Βηρυτό του Λιβάνου για την 14η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, απέστειλε στο Συνέδριο της ΟΓΕ το παρακάτω μήνυμα:
«Αγαπητές φίλες, συναγωνίστριες και συντρόφισσες,
Η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων που γίνεται αυτές τις μέρες στο Λίβανο, με κρατάει μακριά από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΟΓΕ που κάθε φορά παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον.
Γνωρίζω και από προσωπική εμπειρία ότι οι γυναίκες της βιοπάλης, οι εργάτριες, οι υπάλληλοι, οι άνεργες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι γυναίκες της υπαίθρου, οι νέες, που παλεύουν και μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες του ριζοσπαστικού, μαχητικού γυναικείου κινήματος αντιμετωπίζουν κάθε φορά το συνέδριο της ΟΓΕ, και έτσι είναι, ως ένα ξεχωριστό γεγονός, σταθμό στη δράση τους.
Η εισήγηση, οι παρεμβάσεις, η εμπειρία που έρχεται από όλη τη συζήτηση και τα συμπεράσματα που βγαίνουν, βάζουν τα θεμέλια για να πάει το επόμενο διάστημα ένα βήμα μπροστά η δουλειά, η δράση των συλλόγων της ΟΓΕ.
Το φετινό συνέδριο έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον, γιατί πραγματοποιείται εν μέσω μιας βαθιάς γενικευμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, με όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η κρίση έχει χτυπήσει στη χώρας μας βάναυσα όλη την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που μέσα σ' αυτά είναι οι νέες, τα νεαρά ζευγάρια, οι μεγαλύτερες γυναίκες που είναι στην παραγωγή και οι απόμαχες της δουλειάς. Δηλαδή σε όλες αυτές που απευθύνεται και με αυτές αναπτύσσει τη δράση της η ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα ως μέλος της κοινωνικής συμμαχίας των ταξικών, ριζοσπαστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων.
Η μέχρι σήμερα δράση της ΟΓΕ με κάνει να είμαι σίγουρη ότι μετά τις αποφάσεις του συνεδρίου και τον προγραμματισμό δράσης της, με επιτυχία μπορεί να κάνει πράξη το σύνθημα του συνεδρίου "Καμία μόνη της! Οργανωμένα να αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας".
Η ταξική - λαϊκή αλληλεγγύη που βοηθάει να μπουν στον αγώνα όλο και περισσότερες λαϊκές μάζες είναι η επιλογή δράσης που με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, την εξουσία τους και τις ενώσεις τους ανοίγει δρόμους για τη λαϊκή χειραφέτηση από ιδέες και πρακτικές που διευκολύνουν και στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Βοηθάει να πιστέψουν οι λαϊκές δυνάμεις στη δύναμή τους, να αναπτύσσουν την πρωτοβουλία, την πείρα τους. Να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα για τα καθημερινά και τα μελλούμενα.
Αυτό τον αγώνα, υποσχόμαστε οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, με το ΚΚΕ δε θα τον αφήσουμε στη μέση. Θα τον φτάσουμε ως το τέλος, μέχρι να πάρει την εξουσία η εργατική τάξη με τους συμμάχους της και να οικοδομήσει τη δική της οικονομία και κοινωνία, μέχρι το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Σ' αυτές τις συνθήκες μπορούν "να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση", που λέει και ο ποιητής. Να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να καταργηθούν όλες οι κοινωνικές ανισότητες. Να ανοίξει ο δρόμος για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των εργαζόμενων γυναικών.
Καλή επιτυχία στο συνέδριο της ΟΓΕ.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Αλέκα Παπαρήγα»