Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζει ... τον κ. Τσίπρα

«Είμαι βέβαιος ότι η διαχωριστική γραμμή πλέον που θα μπει πολύ βίαια στη ζωή μας θα είναι αποδοχή της νέας δανειακής σύμβασης και της υποτέλειας και της επιτροπείας του διεθνούς οικονομικού ελέγχου ή μη αποδοχή και εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης; Αυτό είναι το βασικό».
(Δηλώσεις του κ. Α. Τσίπρα, ρ/σ «Real Fm», 8/2/2012)
«Η τρόικα, η συγκυβέρνηση του δοτού και μη εκλεγμένου πρωθυπουργού και η μεγαλοαστική τάξη της χώρας μας με τη συμφωνία τους για τη νέα αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση, το δρακόντειο μνημόνιο που τη συνοδεύει και το αντεργατικότερο στην ιστορία της χώρας πακέτο μέτρων επιφέρουν δολοφονικό κτύπημα στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Οδηγούν το λαό σε εξανδραποδισμό, ταπείνωση και αφανισμό».

(Δηλώσεις κ. Δ. Στρατούλη, ρ/σ «Κόκκινο», 9/2/2012)
«Αν περάσει αυτό το πακέτο (σ.σ.: Μνημόνιο και Δανειακή Σύμβαση) θα δεθεί η χώρα και οι πολίτες της χειροπόδαρα για δεκαετίες, μηδενίζεται κάθε περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης σαν και αυτή που υποσχότανε παλιά ο κ. Σαμαράς».
(Δηλώσεις κ. Δ. Παπαδημούλη, ρ/σ «Κόκκινο», 9/2/2012)
«Το εξαρτημένο, ανυπόληπτο και υπό κατάρρευση πολιτικό κατεστημένο και ο μοιραίος Πρωθυπουργός που επέλεξαν παρέδωσε χθες τη χώρα όμηρο και υπόδουλη στους δανειστές της για πολλές δεκαετίες. Επανέφεραν το Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο για να διαχειριστεί τη χρεοκοπία που προσυπέγραψαν. Υποθήκευσαν την Ελλάδα στο αγγλικό δίκαιο (...). Αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, αυτό το έγκλημα σε βάρος του τόπου δεν πρέπει να αφήσουμε να ολοκληρωθεί. Το πακέτο της χρεοκοπίας δεν θα περάσει. Καλούμε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες (...) σε έναν κοινωνικό ανένδοτο, με στόχο την παραίτηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, την καταψήφιση της δανειακής σύμβασης και την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, που αποτελεί προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας».
(Δηλώσεις του κ. Α. Τσίπρα, Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, 9/2/2012)
«Και φτάνουμε στο σημείο, την ώρα που διαλύεται η χώρα, να έχουμε Βουλευτές οι οποίοι μαζεύονται για να συγκεντρώσουν υπογραφές προκειμένου να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης ως αντίδωρο για να ψηφίσουν αυτήν την κατάπτυστη δανειακή σύμβαση (...) στο πακέτο του PSI και της δανειακής σύμβασης υπάρχει το σπέρμα των νέων μέτρων και της νέας αναδιάρθρωσης και το σπέρμα αυτό είναι η λιτότητα. Με πολιτικές λιτότητας δε βγαίνουμε από την κρίση».
(Δηλώσεις κ. Α. Τσίπρα, Βουλή, 10/2/2012)
«Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο ενός προμελετημένου εγκλήματος. Η έγκριση του νέου πακέτου μέτρων και της νέας δανειακής σύμβασης όχι μόνο δε θα μας σώσει από την άτακτη χρεοκοπία, αλλά θα τη φέρει ακόμα πιο κοντά και με δυσμενέστερους όρους (...). Πράξη εθνικής ευθύνης είναι η απόρριψη της δανειακής σύμβασης, είναι η απόρριψη των νέων μέτρων που θα βυθίσουν το λαό μας στη δυστυχία (...). Με ένα νέο συνασπισμό εξουσίας δεν θα αναγνωρίσουμε τις παράνομες και αντισυνταγματικές δανειακές συμβάσεις...».
(Δηλώσεις κ. Α. Τσίπρα για το σχέδιο νόμου «Εγκριση Δανειακών Συμβάσεων - PSI», Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, 11/2/2012)
Αυτό είναι ένα απάνθισμα από - μερικές μόνο - δηλώσεις του κ. Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δανειακή σύμβαση.
Είναι δηλώσεις που έγιναν λίγο πριν τις εκλογές της 6 Μάη.
Οπως βλέπουμε, μέχρι τότε, η δανειακή σύμβαση ήταν από σύμβαση «υποτέλειας» και «επιτροπείας» μέχρι σύμβαση «αποικιοκρατίας» ήταν από σύμβαση που δεν άφηνε «κανένα περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης» μέχρι σύμβαση που η καταψήφισή της αποτελούσε «προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας» ήταν σύμβαση «κατάπτυστη» που η απόρριψή της συνιστούσε «πράξη εθνικής ευθύνης».
Με δυο λόγια - πριν τις εκλογές της 6 Μάη - η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «δεν θα αναγνωρίσουμε τις παράνομες και αντισυνταγματικές δανειακές συμβάσεις...».
Αλλά, να που τα πράγματα άλλαξαν...
Ολα αυτά που - μέχρι την 6η Μάη - ήταν «κατάπτυστα», «υποτελή», «αποικιοκρατικά», «παράνομα» και «αντισυνταγματικά», τώρα, ενόψει των νέων εκλογών της 17 Ιούνη, ο ΣΥΡΙΖΑ τα ...«διαπραγματεύεται».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσα ο ίδιος προηγουμένως τα αποκαλούσε «πακέτο», τώρα τα διαχωρίζει:
Από τη μια το Μνημόνιο (που θα το «ακυρώσει») και από την άλλη η Δανειακή Σύμβαση (που θα την «επαναδιαπραγματευτεί», θα την «συζητήσει» και θα την «κουβεντιάσει»)...
Το πόσο «αριστερή» και πόσο «συνεπής» είναι αυτή η μετατόπιση, το πόσο «αριστερή» και πόσο «φιλολαϊκή» είναι αυτή η μετάλλαξη, το πόσο «αριστερή» και πόσο «αντιμνημονιακή» είναι αυτή η πολιτική, ας δώσουμε το λόγο στον ίδιο τον κ. Τσίπρα για να μας τα σχολιάσει:
«...να διαχειριστούμε αυτή τη δανειακή σύμβαση, είναι οξύμωρο, είναι εγκληματικό, είναι καταστροφικό και σε κάθε περίπτωση είναι αναξιόπιστο».
(Δηλώσεις του κ. Α. Τσίπρα, ρ/σ «Real Fm», 8/2/2012)