Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Απέκλεισαν δύο περιφέρειες από τα κοινωνικά προγράμματα

Τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Ν. Αιγαίου εξαίρεσε η συγκυβέρνηση από τα κοινωνικά προγράμματα σε συνεννόηση με την τρόικα επειδή θεωρούν ότι ...έχουν υψηλό οικονομικό επίπεδο
Δύο περιφέρειες της χώρας, η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο, έχουν εξαιρεθεί από τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων γιατί θεωρούνται περιοχές με υψηλό επίπεδο! Η αποκάλυψη αυτή έγινε με αφορμή την παράταση του γνωστού προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» μέχρι το Σεπτέμβρη, με χρήματα από το ΑΚΑΓΕ, για ακόμα μερικούς μήνες ύστερα από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση. Οπως όμως έκανε γνωστό χτες ο υπουργός Εργασίας Α. Ρουπακιώτης, στο πρόγραμμα μετά από σχετική συμφωνία της συγκυβέρνησης δε θα ενταχθούν οι δύο περιφέρειες γιατί θεωρείται ότι έχουν υψηλό οικονομικό επίπεδο. Μάλιστα, η εξαίρεση αφορά όλα τα κοινωνικά προγράμματα.
Οπως υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας από τη Διεύθυνση των Κοινοτικών Προγραμμάτων, τον πληροφόρησαν πως αυτό «είναι μεταξύ των προβλέψεων των συμφωνιών με την τρόικα. Επειδή το επίπεδο αυτών των δύο περιφερειών είναι λέει υψηλό, δεν μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες». Πρόσθεσε δε ότι αυτό αφορά όλα τα προγράμματα, όπως αυτά για τους ανέργους.
Εμπόδιο η λυκοσυμμαχία της ΕΕ
Και το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όχι μόνο η φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι αδύνατη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση - όπως πολλές φορές έχει υπογραμμίσει το ΚΚΕ - αλλά ακόμα και επιμέρους μέτρα ενίσχυσης και των πιο φτωχών πέφτουν πάνω στον τοίχο των όρων και των κριτηρίων που θέτει κάθε φορά η λυκοσυμμαχία στην οποία έχουν σύρει τη χώρα μας και θέλουν να συνεχίσουν να κρατούν δέσμια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και όλο το τόξο του «ανήκομεν εις την ΕΕ».
Σε οριακή κατάσταση έχουν περιέλθει και οι δύο οργανισμοί της Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας (ΟΕΚ, ΟΕΕ) που καταργήθηκαν με τους τελευταίους νόμους του 2ου μνημονίου, αφού πέρα από την κατάργηση βασικών προγραμμάτων - όπως ο κοινωνικός τουρισμός και τα προγράμματα εργατικής κατοικίας - η προσωρινή Επιτροπή που έχει οριστεί για να κάνει ουσιαστικά την εκκαθάριση αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, με τα 200 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει η Επιτροπή θα πρέπει να καλύψει τη μισθοδοσία των 1.200 υπαλλήλων των δύο οργανισμών, τους πιστωτές, αλλά και τους υπαλλήλους των συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίοι είναι απλήρωτοι από 4 έως 6 μήνες.
Παράλληλα, ο υπουργός, επικαλούμενος την πληροφόρηση που έχει από τα Ταμεία, είπε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου χωρίς να είναι σε θέση να πει τίποτα παραπάνω για τους επόμενους μήνες.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, στο οποίο έχουν υπαχθεί όλα τα μεγάλα Επικουρικά Ταμεία, έχει ζητήσει να μετατεθεί η ημερομηνία ένταξης στο νέο επικουρικό που σύμφωνα με το νόμο είχε οριστεί την 1η Ιούλη.