Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156

          «Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να διαμορφώσει κατάλληλα το προεκλογικό κλίμα έδωσε τη δυνατότητα για παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Έτσι τα τρομερά εκκαθαριστικά που έρχονται με μεγάλες δόσεις, ακόμα και γι αυτούς που είχαν απαλλαγεί τα προηγούμενα χρόνια, αναβλήθηκαν. Όμως η νέα εκλογική μάχη βρίσκει το λαό να παραλαμβάνει καθημερινά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία κυριολεκτικά και μόνον αυτά αρκούν για να τον οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φτώχεια.
          Μπροστά στις εκλογές η ΝΔ δεν έκανε τον κόπο να μιλήσει αναλυτικά για το φορολογικό αν και η ίδια πιστεύει ότι θα είναι κυβέρνηση. Το μόνο που ξεκαθάρισε είναι οι νέες φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους και η ενιαιοποίηση των φόρων ακίνητης περιουσίας σε ένα φόρο έτσι που τελικά θα πληρώσουν όλοι οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες.

          Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, παρά το γεγονός ότι διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα. Το μόνο που φρόντισε να πει είναι ότι θα κάνει μία συμφωνία με τους εφοπλιστές για να δουν πώς θα διαμορφωθούν τα φορολογικά έσοδα. Όσον αφορά τα χαράτσια ξεκαθάρισε ότι αυτά θα παραμείνουν για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και εξαίρεσε την πολύ ακραία φτώχεια που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να δίνει φράγκο.
          Το ΚΚΕ διαθέτει αυτή τη στιγμή και έχει επεξεργαστεί στόχους πάλης για το αύριο, για τις 18, για τις 19 Ιουνίου, τέτοιους που πρέπει να διεκδικήσει η εργατική λαϊκή οικογένεια γιατί είναι αδύνατον, με την κατάντια των μισθών, να πληρωθούν οι φόροι που εκτός των άλλων είναι και εξαιρετικά άδικοι. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει ο λαός να πάει πίσω από ένα  αίτημα το οποίο ευρύτερα είχε διαδοθεί και μάλιστα και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε υιοθετήσει πριν τις εκλογές για αφορολόγητο στη λαϊκή οικογένεια έως 40.000€, όπου πρέπει να υπολογίζεται επιπλέον 5.000€ για κάθε παιδί. Θεωρούμε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει ύφεση το μεγάλο κεφάλαιο πρέπει να φορολογηθεί με 45%, αλλιώς το σύνθημα «να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός» είναι κενό γράμμα.
          Προτείνουμε ακόμα και θα παλέψουμε:
          - Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Και οπωσδήποτε να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους εφοπλιστές.
          - Ζητάμε, διεκδικούμε και θα παλέψουμε για άμεση φορολογική επιβάρυνση – εισφορά των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. 
          - Για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου που ενοχοποιείται για φοροδιαφυγή – εισφοροδιαφυγή. Και οπωσδήποτε να αυξηθεί η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
          - Πρέπει να καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια που ισχύουν στην φορολογία και η αντίληψή τους μάλιστα στηρίζεται σε μια τιμή η οποία είναι εξωπραγματική αφού έχουν πέσει προς τα κάτω οι πραγματικές αξίες των ακινήτων και η κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών.
          - Για τους αυτοαπασχολούμενους πρέπει να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος.
          - Τέλος, διεκδικούμε την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και στο πετρέλαιο κίνησης.
          Το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ύφεσης δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να προστίθενται τέτοια δυσβάσταχτα βάρη για τους εργαζόμενους και βεβαίως πρέπει να υπάρχει γενικά ριζική ανατροπή της αντίληψης ότι τα έσοδα του κράτους πρέπει να έχουν ως πηγή τον εργαζόμενο λαό και όχι εκείνους που πριν απ’ όλα ευθύνονται και για το ξέσπασμα της κρίσης.
          Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μέσα στα πλαίσια του συστήματος. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην παραίτηση από την διεκδίκηση αιτημάτων που στοιχειωδώς ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός λαού, που αντιμετωπίζει μάλιστα μπροστά του και το φάσμα μεγαλύτερης έκτασης φτώχειας και ακόμα νέων βαρών.
          Το ΚΚΕ επιλέγει το σύνθετο και δύσκολο δρόμο της οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης και χρειάζεται πραγματικά ένα δυνατό ΚΚΕ τώρα και όχι αύριο, γιατί αύριο ίσως θα είναι αρκετά αργά, γιατί ο λαός θα έχει υποστεί βάσανα μεγάλης διάρκειας».

ΑΘΗΝΑ 06/06/2012                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ