Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Ανάπτυξη» με μισθούς πείνας και φτώχεια για το λαό


Διαφημίζει σαν πρότυπο επένδυσης το εργασιακό κάτεργο της «Cosco» και υπόσχεται να φέρει ξένες επενδύσεις

Τις δεσμεύσεις του στην πλουτοκρατία για ανάπτυξη με μισθούς πείνας, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους επιδεικνύει προεκλογικά ο Αντ. Σαμαράς, και την ίδια στιγμή επιχειρεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με παραμύθια περί επαναδιαπραγμάτευσης των «δυσμενών όρων» του μνημονίου.Μαζί με τη φτηνή εργατική δύναμη, ο πρόεδρος της ΝΔ προσφέρει «γην και ύδωρ» στους μονοπωλιακούς ομίλους στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων. «Θα φάω τα σίδερα, θα γυρίσω όλον τον κόσμο, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, υποσχόμενος στα ξένα κεφάλαια εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. «Ενας από τους χώρους που μπορούμε να προκαλέσουμε επενδύσεις είναι ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων», σημείωσε, αναφέροντας μάλιστα ως παραδείγματα την ΕΥΔΑΠ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Δημαγωγικά ο πρόεδρος της ΝΔ διακηρύσσει ότι «δεν πρέπει να μειωθούν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα», όμως στην πράξη η θέση του αυτή σημαίνει απλά ότι συμφωνεί και στηρίζει τη μείωση του μέσου μισθού στα επίπεδα των 400 - 500 ευρώ του μειωμένου κατώτατου μισθού, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που οδηγεί τους μισθούς σε επίπεδα βαλκανικών κρατών. Συνδέει επίσης ευθέως την αύξηση των μισθών με την επίτευξη της (καπιταλιστικής) ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια οι μισθοί θα κατρακυλούν στα Τάρταρα.
«Η τρόικα έλεγε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα. Κόμματα, σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε, πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα. Εγώ λέω, η ΝΔ λέει, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, χρήμα, για να ανεβούν οι μισθοί», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη.
Την ίδια στιγμή επιμένει να προβάλλει ως πρότυπο ανάπτυξης το εργασιακό κάτεργο της κινεζικής «Cosco» στον Πειραιά, διαστρεβλώνοντας βέβαια την πραγματικότητα και παρουσιάζοντας το εργασιακό γκέτο περίπου ως επίγειο παράδεισο. «Εάν πάτε τώρα στον Πειραιά, θα δείτε ότι εκεί πέρα έχουν φτιαχτεί 800 καινούργιες δουλειές, γύρω στις 1.500 δουλειές περιφερειακές από τις 800, ένας κόσμος ο οποίος αισθάνεται άνετος, αισθάνεται ότι έχει δουλειά, έχει αισιοδοξία, προχωράει μπροστά, υπάρχει χαμόγελο, ακριβώς γιατί έγινε μια ξένη επένδυση», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα.
Από τη μια υπόσχεται σχεδόν πλήρη απαλλαγή στις επιχειρήσεις από φόρους και εργοδοτικές εισφορές, ενώ από την άλλη ο λαός θα πρέπει να πληρώσει στο ακέραιο τα ατέλειωτα χαράτσια και τις φοροεπιδρομές. Η μόνη «ελάφρυνση» που υπόσχεται, είναι να τα πληρώσει σε περισσότερες δόσεις! «Λέμε, εάν αυτά που θα σου έρθουν (σ.σ. από την εφορία) ξεπερνάνε το 25% του εισοδήματός σου, μέχρι το 25% θα πληρώσεις. Τα υπόλοιπα, θα το κοιτάξεις με δόσεις», δήλωσε προκλητικά, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι οι διευκολύνσεις μοναδικό σκοπό έχουν να πληρωθούν οι φόροι στο σύνολό τους!
Επαναδιαπραγμάτευση για το κεφάλαιο
Παράλληλα, γίνεται ολοένα και περισσότερο φανερό ότι η «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου θα στοχεύει κυρίως στη διοχέτευση μεγαλύτερης ρευστότητας και περισσότερων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Επαναδιαπραγμάτευση της οικονομίας για να αλλάξουμε τη συνταγή της ασφυξίας», δήλωσε με νόημα ο Αντ. Σαμαράς.
Ο ίδιος οξύνει το ψευτοδίλημμα των εκλογών, επιχειρώντας να εμφανίσει το κόμμα του ως το πιο αξιόπιστο και φερέγγυο διαπραγματευτή του μνημονίου: «Και το δίλημμα είναι πλέον αν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την αλλαγή της συνταγής του μνημονίου παραμένοντας στο ευρώ ή αν θα καταγγείλουμε μονομερώς τη δανειακή σύμβαση συνολικά, όπως προτείνουν κάποιοι, και θα βρεθούμε στη δραχμή», αποφάνθηκε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας «οικουμενικής κυβέρνησης» με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της Δράσης, δίνοντας τροφή στα σενάρια για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία αυταπάτη μπροστά στα χειρότερα
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Μπροστά στα αδιέξοδα να διαχειριστούν την κρίση σε βάρος του λαού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που δικαιολογημένα έχουν χάσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιλέγουν για μια μεταβατική περίοδο τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Αξιοποιούν γι' αυτό την αγωνιώδη προσδοκία του λαού για κάτι άμεσο, που δυστυχώς γι' αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει. Καμία αυταπάτη μπροστά στα χειρότερα που έρχονται, μόνο το ισχυρό ΚΚΕ είναι λαϊκό αντίβαρο».