Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Για την υγεία του λαού

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα δε χρειάζεται πολλά λόγια για να περιγραφεί: Ανθρωποι μένουν χωρίς την απαραίτητη θεραπεία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, τα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν γίνει «λάστιχο». Κατάσταση δραματική κι επικίνδυνη, που αποδεικνύει τι εννοούσαν η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση όταν μιλούσαν για καταπολέμηση της «σπατάλης», «εξορθολογισμό» των δαπανών για Υγεία - Φάρμακο κ.λπ. Αποδεικνύεται ποιος ήταν εξαρχής ο στόχος του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή οι δραματικές περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων, παρότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις εισφορές τους, ενώ η νέα κυβέρνηση χωρίς δισταγμό μιλάει για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Επομένως, ο λαός δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση όπως εξελίσσεται στα φάρμακα, στον ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία. Αν ο ίδιος ο λαός δεν οργανωθεί και δε διεκδικήσει με όλους τους τρόπους το δικαίωμα στη θεραπεία, στη ζωή. Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις του στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, στους συνταξιούχους, στις γυναίκες, στους φαρμακοποιούς, κάθε λαϊκή συσπείρωση, χωρίς αναμονή και χωρίς κανένα συμβιβασμό, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ και φυσικά να επιστραφούν τα «κουρεμένα» αποθεματικά τους. Απαιτείται μαζικός και σκληρός αγώνας για να έχουν όλοι δωρεάν τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες, πρόσβαση στα νοσοκομεία και σ' όλες τις δομές Υγείας.
Από όλες τις εξελίξεις φανερώνεται πως η «μεγάλη πληγή» του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, που ξεζουμίζει νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, το λαϊκό εισόδημα, ενώ δεν προσφέρει τίποτα. Με κατεύθυνση την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού, το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκή συστράτευση, με στόχους πάλης που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όπως άμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος, δωρεάν παροχή φαρμάκων σε όλους, με προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία, στους χρονίως πάσχοντες, στους άνεργους, στους ανασφάλιστους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει η ίδια την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία των νοσοκομείων με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία και τρόφιμα. Επιπλέον, να γίνει από το κράτος άμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε ασφαλισμένους, φαρμακοποιούς και γιατρούς. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι υγειονομικοί και οι μικρομεσαίοι φαρμακοποιοί να συστρατευθούν και να απαιτήσουν, τον 21ο αιώνα, να μην πεθαίνουν άνθρωποι που μπορούν να θεραπευτούν. Να αξιοποιούνται η επιστήμη και η τεχνολογία για τις ανθρώπινες ανάγκες και για τη διαφύλαξη της ζωής.