Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Ασφάλεια» στο κεφάλαιο - φτώχεια και πυγμή στο λαό





Παπαγεωργίου Βασίλης
«Οι πολίτες τι έχουν να κερδίσουν από την πολιτική μας; Πέντε πράγματα: Πρώτον, θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας και θέσεις εργασίας. 'Η, για να το πω αλλιώς: δουλειές, δουλειές και δουλειές. Αυτό σημαίνει ανάκαμψη σε πρώτη φάση και ανάπτυξη στη συνέχεια»(Αντ. Σαμαράς).
***
Ο πρόεδρος της ΝΔ, την ώρα που η κρίση και οι αντιθέσεις βαθαίνουν στην ΕΕ, κάνοντας ισχυρότερο το ενδεχόμενο της άναρχης χρεοκοπίας στην Ελλάδα, επιδίδεται σε άθλιο εμπόριο ελπίδων στις πλάτες των εκατομμυρίων ανέργων και των οικογενειών τους. Η φράση «δουλειές, δουλειές, δουλειές», που αρέσκεται να επαναλαμβάνει στις προεκλογικές ομιλίες και συνεντεύξεις του, είναι ένα μεγάλο παραμύθι, μια ξεδιάντροπη προσπάθεια εξαπάτησης και υφαρπαγής της ψήφου των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα της νεολαίας όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 50%.
Η σκληρή πραγματικότητα, είναι ότι οι «δουλειές» που θα φέρει «η ανάκαμψη και στη συνέχεια η ανάπτυξη» που επαγγέλλεται, θα είναι λίγες και δεν πρόκειται να μειώσουν παρά κατά λίγες μόνο χιλιάδες τον αριθμό των εκατομμυρίων ανέργων. Επιπλέον, θα είναι προσωρινές, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με μισθούς πείνας που θα προσεγγίζουν σταδιακά τα επίπεδα των γειτονικών κρατών, δίχως εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με το δικαίωμα της απεργίας «εκτός νόμου».
Η αλήθεια αυτή επιβεβαιώνεται περίτρανα και από το ίδιο το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, όπως αυτό συνοψίζεται «στα 18 σημεία πολιτικής» που παρουσίασε την προηγούμενη βδομάδα ο Α. Σαμαράς. «Σε ένα χρόνο από σήμερα μπορούν να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 150.000 νέες θέσεις εργασίας, ανάλογα βέβαια με το ρυθμό εκταμίευσης του ΕΣΠΑ και διπλάσιες στον επόμενο χρόνο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά έκτοτε δεν το έχει επαναλάβει, συνειδητοποιώντας προφανώς τον κίνδυνο τέτοια πυροτεχνήματα να γίνουν μπούμερανγκ προεκλογικά. Η απάντηση που ο ίδιος είχε δώσει στο εύλογο ερώτημα πώς θα δημιουργηθούν οι παραπάνω θέσεις εργασίας, ήταν λόγια του αέρα.
Οπως είπε, «μπορούν να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στα επόμενα τρία - τέσσερα χρόνια (...) από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα υποδομής, οι αυτοκινητόδρομοι, μαρίνες στα νησιά και στα παράλια, ενεργειακές μονάδες, έργα νέων τουριστικών υποδομών». Ομως οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, ακόμα και αν γίνουν αυτά τα μεγάλα έργα, θα είναι «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται σε αυτά θα είναι σύγχρονοι είλωτες.
Τρώει σίδερα ...για επενδύσεις
Προκειμένου λοιπόν να θολώσει τα νερά και να προλάβει δικαιολογημένες αντιδράσεις για τον προκλητικό εμπαιγμό, ο πρόεδρος της ΝΔ βγάζει το «λαγό» από το καπέλο: Επενδύσεις! «Θα φάω τα σίδερα για να φέρω επενδύσεις στην χώρα, είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία (...) Θα φάω τα σίδερα, θα γυρίσω όλον τον κόσμο, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα επενδύσεις», είναι το νέο σλόγκαν που αναπαράγει σε κάθε ευκαιρία.
Οταν όμως γίνεται πιο συγκεκριμένος, είναι ολοφάνερο ότι οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν ξεπουλώντας τα πάντα, δηλαδή δημόσια περιουσία και πλουτοπαραγωγικές πηγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους θα διασφαλίσει ταυτόχρονα την απαλλαγή τους από φόρους και εργοδοτικές εισφορές.
Στην κατεύθυνση αυτή, ομολογουμένως ο Αντ. Σαμαράς δε μασάει τα λόγια του: «Και ρωτάω: Επενδύσεις από πού; Ποιος σήμερα θα σου κάνει επενδύσεις; Τι προσφέρουμε εμείς για επενδύσεις;», αναρωτήθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στον «Σκάι», για να δώσει αμέσως την απάντηση: «Εχουμε, πρώτα απ' όλα, μια περιουσία και έναν πλούτο εθνικό που δεν τον έχουμε προσέξει (...) Παράδειγμα: έχουμε εκτάσεις σε νησιά, σε ολόκληρη την Ελλάδα, που τις ζητούν οι ξένοι, για να 'ρθουν να κάνουν μια επένδυση, να αγοράσουν ένα μεγάλο κτήμα, πολλά στρέμματα, να κάνουν μια ξενοδοχειακή επένδυση».
Ανέφερε μάλιστα -προφανώς για να γίνει πιο πειστικός- ότι «εμένα, όταν είχα πάει στο Ισραήλ, μου ζητήσανε, έχετε στα νησιά σας μεγάλο χώρο για να κάνουμε μια επένδυση;»!
Εκτός όμως από τα νησιά, τις ακτές και τα φιλέτα της ακίνητης περιουσίας, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να ιδιωτικοποιήσει και ό,τι έχει απομείνει από τον (κατ' όνομα) δημόσιο τομέα: «Ενας από τους χώρους που μπορούμε να προκαλέσουμε επενδύσεις είναι ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων (...). Και όχι μόνο τις αποκρατικοποιήσεις τις γνωστές, που έχουμε πει και που τις ξέρει όλος ο κόσμος, ΕΥΔΑΠ κλπ., αλλά επιπλέον, ακόμα και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ελληνικό σιδηρόδρομο», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη.
Το πιο ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση των επενδύσεων, είναι βέβαια η φτηνή εργατική δύναμη και μάλιστα σε τέτοια επίπεδα που να είναι «ανταγωνιστική» με αυτή των γειτονικών χωρών, όπως άλλωστε σαφώς αναφέρεται και στο νέο μνημόνιο που έχει προσυπογράψει ο πρόεδρος της ΝΔ, έστω και αν ίδιος δημαγωγικά και υποκριτικά αποκηρύσσει τους «μισθούς Βουλγαρίας».
«Η τρόικα έλεγε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα. Κόμματα, σαν το ΣΥΡΙΖΑ, λένε, πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα. Εγώ λέω, η Νέα Δημοκρατία λέει, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, χρήμα, για να ανεβούν οι μισθοί», τόνισε, ομολογώντας έμμεσα πλην σαφώς ότι οι μισθοί πρέπει να πέσουν κι άλλο για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων.
Πρότυπο το κάτεργο της «Cosco»
Στο βωμό λοιπόν της ανάπτυξης βάζει νέο μπουρλότο στα εργασιακά δικαιώματα. «Τι θα πει εργασιακά δικαιώματα;», αναρωτήθηκε στην εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Οταν φεύγουν οι επιχειρήσεις, κλείνουν τα μαγαζιά και πολλαπλασιάζεται η ανεργία, τι θα πει εργασιακά δικαιώματα;».
Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί εμπόδιο στην ανάκαμψη την ύπαρξη εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε συνθήκες κρίσης, επιδεικνύοντας σαφώς την αποφασιστικότητά της να τα καταργήσει στο όνομα της εξόδου από την κρίση προς όφελος εννοείται της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Ηδη, η ΝΔ έχει βάλει γερές πλάτες στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, πλειοδοτώντας στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, την καταβαράθρωση όλων των μισθών σε πρώτη φάση γύρω στα 400-500 ευρώ.
Προετοιμάζοντας το έδαφος για χειρότερα που έρχονται, ο Αντ. Σαμαράς προβάλλει ως πρότυπο επένδυσης το εργασιακό γκέτο που έχει διαμορφωθεί στις εγκαταστάσεις της κινεζικής «Cosco» στον Πειραιά. Διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα, υποστηρίζει ότι έχουν δημιουργηθεί πάνω από 2.300 θέσεις εργασίας (800 εντός και 1.500 περιφερειακές) και βλέπει μάλιστα «έναν κόσμο ο οποίος αισθάνεται άνετος, αισθάνεται ότι έχει δουλειά, έχει αισιοδοξία, προχωράει μπροστά, υπάρχει χαμόγελο, ακριβώς γιατί έγινε μια ξένη επένδυση».
Προφανώς, ούτε απέξω δεν έχει περάσει. Γιατί στο εργασιακό κάτεργο της «Cosco» οι εργαζόμενοι είναι σύγχρονοι δούλοι. Ολοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων. Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται...
Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ θέλει όλοι οι χώροι δουλειάς να μετατραπούν σε «Cosco» και φυσικά δε μένει στα λόγια. Ηδη έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει άμεσα την πρόταση για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στα πρότυπα της Πολωνίας, πρόταση που αποκαλύπτει παραστατικά το είδος της ανάπτυξης που επαγγέλλεται: Ανάπτυξη με μισθούς Βουλγαρίας, με εργαζόμενους δίχως εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μηδενική φορολογία για τις επιχειρήσεις, με παραχώρηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης και δωρεάν υποδομών στα μονοπώλια κ.ο.κ.
Απειλές στο κίνημα
Ακριβώς γι' αυτό η ηγεσία της ΝΔ δεν κρύβει το μίσος της για τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες και το ΚΚΕ που τους στηρίζει και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους πλήξει. Από αυτή την άποψη, δεν ξενίζει που καταφεύγει ολοένα και πιο βαθιά στο χυδαίο και θρασύτατο αντικομμουνισμό και ζητάει επίμονα να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις ή να καταργηθεί το δικαίωμα στην απεργία. Στην πραγματικότητα στέλνει μήνυμα στην πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους της ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα ώστε να προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια στους επιχειρηματικούς ομίλους απέναντι στο ταξικό - λαϊκό κίνημα.

Π.Κ.