Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Σε οριακή λειτουργία

Σε οριακή λειτουργία τα νοσοκομεία
Πληθαίνουν οι ελλείψεις υλικών και τροφίμων με αποτέλεσμα να σταματά η διεκπεραίωση τακτικών και εκτάκτων περιστατικών

Σε οριακή λειτουργία οδηγούνται τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εξάρτησης Υγείας - Φαρμάκου από την επιχειρηματική λειτουργία.
Αποκαλυπτικό είναι ένα υπηρεσιακό σημείωμα των προϊσταμένων των Χειρουργείων, του διευθυντή Χειρουργικού Τομέα και διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Αναφέρουν ελλείψεις στην τροφοδοσία με υλικά, όπως αποστειρωμένα χειρουργικά γάντια, γάζες και σύριγγες και καταλήγουν: «Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να δυσχεραίνεται προς το παρόν η διεκπεραίωση τακτικών και εκτάκτων περιστατικών, αλλά στο άμεσο μέλλον είναι ορατός ο κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας των τμημάτων».
Στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) έχει κοπεί το δεκατιανό γεύμα λόγω έλλειψης κιμά και ψαριών, επειδή οι προμηθευτές σταμάτησαν την τροφοδοσία λόγω των χρεών.

Το ΑΧΕΠΑ «στέρεψε» από υλικά
Δυναμική κινητοποίηση με αίτημα την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη λειτουργία του και στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών που τους οφείλονται από το Γενάρη, πραγματοποίησαν το προηγούμενο Σάββατο οι γιατροί του νοσοκομείου. Συμβολικά, κυρίως οι ειδικευόμενοι αλλά και ειδικοί γιατροί απείχαν από τα καθήκοντά τους στη διάρκεια της γενικής εφημερίας του Σαββάτου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωναν τον κόσμο για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο. Σήμερα, μέσα από γενική συνέλευση, θα αποφασίσουν τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα τους.
Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν από την αναστολή προμήθειας αναλώσιμων υλικών προκύπτει ότι τελούνται τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος ασθενών και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου, διέταξε η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, μετά τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Η υποχρηματοδότηση και το κούρεμα των αποθεματικών έχει οδηγήσει το νοσοκομείο να λειτουργεί στα όρια ασφαλείας.
Οι κλινικές έχουν στερέψει από υγειονομικό υλικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την προηγούμενη βδομάδα να μπει λουκέτο στο Εξωτερικό Καρδιολογικό Ιατρείο, στη συνέχεια στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα και το πλέον πιθανό είναι τα «λουκέτα» να συνεχιστούν με τη μορφή ντόμινο. Το Αιμοδυναμικό υπολειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης υλικών αγγειογραφίας, ενώ μεγάλες ελλείψεις έχουν η Νευροχειρουργική, η Οφθαλμολογική και τα Χειρουργεία. Λείπουν βασικά υλικά, όπως καθετήρες ούρων, φλεβοκαθετήρες, βελόνες, γάντια εξέτασης, μάσκες οξυγόνου. Επιπλέον, υλικά όπως καθετήρες βρογχοσκόπησης, σύριγγες ινσουλίνης και ηπαρινισμένες, γάντια, συσκευές ορών με αεραγωγό, κομπρέσες τραχειοτομίας, ουροσυλλέκτες, καπέλα χειρουργείου.
Το πρόβλημα έγινε οξύτατο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι προμηθευτές αρνούνται να δώσουν υλικά εξαιτίας των χρεών που έχει το νοσοκομείο.
Το ΑΧΕΠΑ έχει ενημερώσει επανειλημμένα για την άσχημη οικονομική κατάσταση το υπουργείο Υγείας, ζητώντας να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του 2012 με νέα τροποποίηση καθώς τα 42 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν για τη λειτουργία του, αφού μόνο τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη και άλλα 15 εκατ. ευρώ απαιτούνται για τη λειτουργία του φαρμακείου.
Αδιέξοδο με τα φάρμακα
Εν τω μεταξύ οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων επιμένουν στη χορήγηση φαρμάκων μόνο αν αυτά πληρώνονται τοις μετρητοίς, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να φορτώνονται ένα δυσβάστακτο βάρος. Οι φαρμακοποιοί διεκδικούν τα χρήματα που τους χρωστά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και κυρίως το συμψηφισμό των οφειλών μέχρι 31.12.2012 με τα χρέη των φαρμακοποιών προς το Δημόσιο.
Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Ηπατομοσχευθέντων, η έλλειψη φαρμάκων σημαίνει πλημμελή αγωγή η οποία «οδηγεί στην απόρριψη του μοσχεύματος και στο θάνατο».
Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των ασφαλισμένων και τονίζει: «Η μορφή αγώνα που έχουν επιλέξει οι ηγεσίες των συλλόγων αδυνατίζει το αναμφισβήτητο δίκιο τους που είναι να εξοφληθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς για να μπορέσουν να ξεφύγουν από την άσχημη οικονομική κατάσταση που τους επιβάλλει η παύση πληρωμών ή τα ψίχουλα που τους πετάνε σε σχέση με τα δισ. που τους οφείλουν. Δεν είμαστε το "σαμάρι" για να μας χτυπάνε. Αυτή η μέθοδος δεν οδηγεί στη λύση του προβλήματος αλλά αφήνει αλώβητες τις αιτίες που δημιουργούν τη θηλιά γύρω από τους φαρμακοποιούς, αλλά και τους ασφαλισμένους. Τα πυρά τους πρέπει να τα στρέψουν στις κυβερνήσεις που διαχρονικά έχουν συντελέσει με την πολιτική τους στο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού και σ' αυτή την κατεύθυνση τους καλούμε ξανά να εστιάσουν την προσοχή τους μακριά από σκοπιμότητες συσκότισης των αιτιών που σε τελική ανάλυση καλούν τους ασφαλισμένους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά με όποιες συνέπειες και κινδύνους εγκυμονούν και για τη ζωή τους ακόμα».
Στο μεταξύ χτες είχαν συναντήσεις με τις ηγεσίες των Φαρμακευτικών Συλλόγων ο πρόεδρος της ΝΔ και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντ. Σαμαράς μίλησε γενικά για «χρηματοδότηση» και «έλεγχο των δαπανών» για Ταμεία, νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ. Τάχτηκε υπέρ του συμψηφισμού των χρεών των φαρμακοποιών και πρόσθεσε: «Το κράτος, σε συνάρτηση με τα χρηματικά διαθέσιμα της δανειακής σύμβασης, οφείλει να εξοφλήσει τα παλαιά χρέη προς τους φαρμακοποιούς και όλους τους παρόχους υγείας». Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι τα χρέη και η πιστωτική ασφυξία είναι αποτέλεσμα των «μνημονιακών πολιτικών που ακολουθήθηκε στο χώρο της υγείας» και τάχτηκε υπέρ του συμψηφισμού των χρεών. Επίσης, παρουσίασε ως «πολιτική προτεραιότητα» την «οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ, με εξοικονόμηση και αναπροσανατολισμό πόρων, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Δηλαδή δεν αναφέρει κουβέντα για κρατική χρηματοδότηση!