Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ


Σε συνάντηση χτες με τη διοίκηση της Επιχείρησης, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να εξαιρεθούν από τις διακοπές ρεύματος μόνο τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού
Την ώρα που χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν ή δε θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σ' αυτούς που θεωρεί ότι μπορούν να πληρώσουν το βάρβαρο τέλος!
Motion Team
Ενα μεγάλο «ναι» στο χαράτσι είπε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΗ, όπου ζήτησε να παγώσουν οι διακοπές ρεύματος μόνο για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού!
Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για «τα κομμάτια του πληθυσμού» που αδυνατούν να αποπληρώσουν χαράτσια και λογαριασμούς ρεύματος. Επικαλέστηκε μάλιστα τον «υψηλό δείκτη κοινωνικής ευθύνης που η ΔΕΗ έχει αποδείξει ότι διαθέτει» (!) για να ζητήσει από τον πρόεδρό της να παγώσουν οι διαδικασίες διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρις ότου αποφανθεί η Βουλή για το θέμα.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν ζήτησε κατάργηση του χαρατσιού, απεναντίας παρέπεμψε στη Βουλή την αποσύνδεσή του από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ήδη έχει γίνει, καθώς το χαράτσι έχει περάσει στις εφορίες. Για να εξωραΐσει μάλιστα την ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος είναι «έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού»!

Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης απέναντι στο λαό που στενάζει από τα απανωτά χαράτσια και συνειδητά αποφασίζει να μην πληρώσει το συγκεκριμένο τέλος, παλεύοντας να καταργηθεί, ο Αλ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:
«Το πρόβλημα που υπάρχει και στη διοίκηση είναι ότι δεν μπορούν να επιλέξουν, δεν έχουν, αν θέλετε, τα κατάλληλα στοιχεία για να επιλέξουν αντικειμενικά ποια νοικοκυριά βρίσκονται πράγματι κάτω από τα όρια της φτώχειας και ποια άλλα έχουν τη δυνατότητα. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να συμβάλλουμε, και αυτό θα κάνουμε, ώστε να υπάρξει μια αντικειμενική δυνατότητα διαχωρισμού των νοικοκυριών που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, κάτω από τα όρια της φτώχειας»!
Στο μεταξύ, νέα ερμηνεία στη λαϊκή ψήφο που ως χτες «μετέφραζε» σαν εντολή για ακύρωση του μνημονίου, έδωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας πως «ο λαός έθεσε πάρα πολύ ψηλά τον πήχη (...) μέσα από την ετυμηγορία του στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, τον πήχη των διεκδικήσεων απέναντι στην τρόικα και την ΕΕ».
Η παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστικά εγκαταλείψει ακόμα και στο επίπεδο της προπαγάνδας την ακύρωση του μνημονίου, μιλώντας ανοιχτά πλέον για «αναδιαπραγμάτευση», συμπληρώθηκε από την άσκηση κριτικής στα κόμματα της συγκυβέρνησης, επειδή «σ' αυτές τις υψηλές απαιτήσεις διεκδίκησης και επαναδιαπραγμάτευσης, (...) δεν έχουν κανένα σχέδιο και καμιά οργάνωση». Επί της ουσίας, μην μπορώντας να διαφοροποιηθεί σε οτιδήποτε άλλο, ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για διαχειριστική ανεπάρκεια, πλασάροντας το κόμμα του σαν ικανότερο να διαχειριστεί μια διαπραγμάτευση του μνημονίου.
Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε τη λύπη του επειδή «τέτοιες ευκαιρίες δεν θα έχουμε πολλές από δω και στο εξής, όσο περνάει ο καιρός, οι ευκαιρίες θα συρρικνώνονται δραματικά», προϊδεάζοντας από τώρα για τα όρια της διαχείρισης που και ο ίδιος θα ασκήσει, αν αναβαθμιστεί ο ρόλος του.
Την «καραμέλα» περί αδράνειας της κυβέρνησης αναμασά και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις της Α. Μέρκελ, όπου αναφέρεται ότι «η νέα κυβέρνηση μένοντας αμέτοχη στις διαμορφούμενες εξελίξεις, όντας προσκολλημένη στο μνημόνιο, ανήκει ουσιαστικά στις δυνάμεις που με την πολιτική τους οξύνουν την κρίση». Πρόκειται για εκτίμηση που συσκοτίζει το χαρακτήρα της κρίσης και προβάλλει τα αποτελέσματα σαν αιτίες της.