Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ Μετρητοίς στο κεφάλαιο και ο λαός στο «περίμενε»...




Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα
Μια κωδικοποίηση των βασικότερων απ' όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη είναι αρκετά αποκαλυπτική για το περιεχόμενο της πολιτικής που σκοπεύουν να ασκήσουν:
-- «Αυτή η κινδυνολογία περί κατάρρευσης της χώρας και της οικονομίας (....) αυτοί λοιπόν που αναπαράγουν αυτή την κινδυνολογία είναι ανεύθυνοι (....) είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους εταίρους και τους πιστωτές, γιατί πράγματι η χώρα δικαιούται δυνατότητας ισχυρής και αποφασιστικής διαπραγμάτευσης (....) Και αυτό θα το κοινωνήσουνε και στους εταίρους μας. Δεν θα πάμε με μια διάθεση - ας το πω έτσι λαϊκά - τσαμπουκά, θα πάμε με μια διάθεση συνεννόησης». Παρότι οι εξελίξεις στην ΕΕ είναι καταιγιστικές και επιβεβαιώνουν ότι η κρίση βαθαίνει και μεγαλώνει το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να εφησυχάζει το λαό, στέλνοντάς τον σαν πρόβατο στη σφαγή. Ταυτόχρονα, το «προσόν» που πλασάρει για να υπερψηφιστεί έναντι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων είναι ότι θα κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση - άρα διαχείριση - με την ΕΕ.

-- «Ενα σχέδιο που θα έχει στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και άρα την ανάπτυξη, ένα σχέδιο που θα έχει στόχο τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση και εξισορρόπηση, ένα σχέδιο που θα έχει στόχο διαρθρωτικές αλλαγές (...) με ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί η Ελλάδα να ορθοποδήσει και η ευρωζώνη να μην οδηγηθεί στο χάος και στην καταστροφή». Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στο σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο. Θέτοντας ως στόχο του την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη διάσωση της Ευρωζώνης, ομολογεί ότι θα κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Προσθέτοντας στα παραπάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι η μόνη πολιτική δύναμη που σήμερα μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία προς την ομαλότητα, την κοινωνική, οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή» διαμηνύει στην πλουτοκρατία ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η πολιτική που έχει ανάγκη να περάσει με το λαό και το κίνημα στον «πάγο».
-- Για να μην υπάρχει αμφιβολία για το περιεχόμενο του σχεδίου ανόρθωσης της οικονομίας διευκρίνισε: «Βεβαίως έχουμε δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις δεσμεύσεις αυτές δε θα τις απεμπολήσουμε. Δέσμευσή μας είναι να έχουμε στόχο τη δημοσιονομική εξισορρόπηση βεβαίως. Δέσμευσή μας είναι να έχουμε ένα χρέος το οποίο να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε (....) Να ξεκαθαρίσω, λοιπόν, ότι το εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι (...) φυσικά μέσα τα πλαίσια της υλοποίησης των γενικότερων δεσμεύσεων που προκύπτουν από τις συνθήκες». Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, μνημόνια, αφού αυτά είναι γέννημα - θρέμμα των ευρωενωσιακών συνθηκών και της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής της ΕΕ, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναπέμπει όρκους πίστης και συμμόρφωσης με τα όσα αντιλαϊκά προβλέπουν.
-- «Θα βάλουμε ως στόχο το επόμενο διάστημα να αυξήσουμε ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έσοδα και δαπάνες. Και οι δαπάνες είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι τα έσοδα. Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα (....) θα πρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και γοργά βήματα σε ένα νέο εθνικό φορολογικό σχέδιο (....) είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένα και μελετημένα, διότι εμείς στόχο έχουμε να επιβάλλουμε τη φορολογική δικαιοσύνη και όχι να πλήξουμε την ανταγωνιστικότητα»! Πώς μπορεί να γίνει αναδιανομή του πλούτου υπέρ του λαού, χωρίς να πληγεί η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η κερδοφορία των επιχειρήσεων; Κανένας τρόπος δεν υπάρχει. Γι' αυτό και το όποιο «νέο» φορολογικό φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίζει την αφαίμαξη του λαού και τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, το οποίο επιπλέον έχει τη δυνατότητα να σπέρνει τα «νόμιμα» κλεμμένα σε «οφ σορ» και άλλες απόλυτα ασφαλείς κρυψώνες.
Ειδικότερα για τους εφοπλιστές πρόσθεσε: «Διαδικασία συνεννόησης και συμφωνίας, διότι θα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αν θέλουν να αποφύγουν τις εισφορές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο έχουν τρόπους να το κάνουν, άρα εδώ θέλει μια συνεννόηση (...) ευελπιστούμε ότι θα βρούμε τη δυνατότητα να έχουμε από την πλευρά, αν όχι όλων, σημαντικού μέρους του εφοπλιστικού κόσμου την πρόθεση να βάλουν πλάτη». Η φορολόγηση των εφοπλιστών και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε συνεννόηση για να δώσουν εθελοντικά τον οβολό τους και η πατρίδα να τους τιμήσει σαν ευεργέτες!
-- Και για τις τράπεζες ανέφερε: «Δύο πράγματα θα κάνουμε: Το πρώτο είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (...) Το δεύτερο θα διεκδικήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποκατασταθεί αυτό το κλίμα της ασφάλειας (...) Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι εθνική ανάγκη σήμερα να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Οποιος θυμάται τους μύδρους του ΣΥΡΙΖΑ για τους «τοκογλύφους» τραπεζίτες, καταλαβαίνει ότι τα πράγματα άλλαξαν και πως τώρα πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των τραπεζών από το PSI, το οποίο να σημειωθεί ήταν προαπαιτούμενο για το δάνειο, που έφερε το δεύτερο μνημόνιο!
-- Κι ενώ μεγάλο κεφάλαιο, εφοπλιστές και τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους ο λαός μπαίνει στο περίμενε, ακόμα και για τα ψίχουλα που ψηφοθηρικά του τάζει. Είπε ο Αλ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε πότε θα φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδια για τους κατώτατους μισθούς κ.λπ.: «Αλλωστε εμείς δεν έχουμε καμιά βιάση ιδιαίτερη». Ως προς το αν αυτά τα μέτρα, που άγνωστο πότε θα λάβουν, ανακουφίζουν πραγματικά το λαό, δίνει απάντηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: «Το πρόγραμμα που εμείς καταθέσαμε όσον αφορά τη λεγόμενη κοστολόγηση των μέτρων επαναφοράς των κατώτατων μισθών και συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας σε σχέση με αυτά που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς τα 18 σημεία, θα διαπιστώσετε ότι αυτά που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς κοστίζουν πολύ περισσότερο». Στα ψίχουλα συναγωνίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αναγνωρίζοντας σαν απόλυτα δεσμευτικό το πλαίσιο που βάζει η ΕΕ για «κοστολόγηση» που δε θα αμφισβητεί τα συμφωνηθέντα.
-- «Οσο, λοιπόν, η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση συσσώρευσης με τις πολιτικές της λιτότητας εν αντιθέσει μ' αυτό που κάνει την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που ακολουθούν μια επεκτατική πολιτική, που κόβουν χρήμα...». Ο εκθειασμός του Ομπάμα δε θα μπορούσε να απουσιάζει. Σιωπή όμως, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το γεγονός ότι η επεκτατική πολιτική Ομπάμα δεν έχει αποδώσει ούτε ψίχουλα στο λαό της Αμερικής.
-- Ας μην παραλείψουμε να σημειώσουμε και τη θέση του για το ΝΑΤΟ: «Δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα δική μας η αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Αν η αποχώρησή μας σηματοδοτούσε τη διάλυση του ΝΑΤΟ, ενδεχομένως να αποτελούσε, αλλά δε νομίζω κανείς να πιστεύει ότι αν φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί την επόμενη μέρα». Σύμφωνα με τη λογική τους, μάλλον το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη από μόνο του...