Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Για την Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156
 
                Χρόνο με το χρόνο η Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον βρίσκει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας σε όλο και χειρότερη θέση.
Μαζί με τα απανωτά χτυπήματα στα δικαιώματα και στο εισόδημα τους υποβαθμίζεται και ο ευρύτερος χώρος όπου ζουν και εργάζονται : Το εργασιακό, το οικιστικό, το φυσικό περιβάλλον. Όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
                Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους καταδικάζει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού να λιμοκτονεί, να ζει σε άθλιες συνθήκες.
 Εξάντληση φυσικών πόρων, αφανισμός δασών, υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, αστικά και τοξικά απόβλητα, διατροφική εξάρτηση από διεθνικά μονοπώλια, ατμοσφαιρική ρύπανση, καταστροφή οικοσυστημάτων και ρύπανση φυσικών αποθεμάτων, έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, έλλειψη έργων θωράκισης απέναντι σε φυσικές καταστροφές, κι ακόμη στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είναι μερικά μόνο αποτελέσματα της ασύδοτης δράσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
 Ανάμεσά τους επιφανή θέση κατέχουν τα μονοπώλια της ΕΕ, τα συμφέροντα των οποίων θωρακίζονται με μια σειρά κοινοτικές οδηγίες που ψηφίζουν στα κοινοτικά όργανα τα κόμματα της άρχουσας τάξης και οι κάθε λογής συνοδοιπόροι τους στον ευρωμονόδρομο.

                Αυτό όμως δεν θα εμποδίσει τα κόμματα αυτά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Πράσινοι Οικολόγοι, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, να εκμεταλλευτούν και πάλι την Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον με έωλες κορόνες για τη «σωτηρία του πλανήτη», την «αναβάθμιση των οικοσυστημάτων», την «προστασία των δασών», τη «βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων». Και να προβάλουν ακόμη μια φορά την «πράσινη οικονομία» τους σαν το εργαλείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, κρύβοντας τον πραγματικό στόχο της κρατικής στήριξης «πράσινων επενδύσεων» των μονοπωλιακών ομίλων.
                Οι εργαζόμενοι όμως συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, ότι πίσω από τις γενικόλογες διατυπώσεις για το περιβάλλον κρύβεται ο βασικός στόχος, που είναι να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος του κεφαλαίου για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του. Να διευκολυνθεί η ληστρική δράση του με την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, σε βάρος ταυτόχρονα του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, να λεηλατηθεί παραπέρα το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων υπέρ του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που η ίδια η ασύδοτη δράση του προκαλεί.
Πρόκειται για την πραγματική ουσία της ψευδεπίγραφης ευρωενωσιακής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Δεν είναι τυχαίο που στο όνομα της αρχής αυτής, πέρα από τα κόμματα εξουσίας της άρχουσας τάξης, πίνουν νερό και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι Πράσινοι, που συμβάλλουν ενεργητικά στην υλοποίησή της: Η θετική στάση τους στην επιβολή εναλλακτικών «πράσινων» χαρατσιών ως αντικινήτρων κατά της «σπατάλης» πόρων από τη λαϊκή οικογένεια και το μικροπαραγωγό, στην κοστολόγηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τον κανόνα «πληρώνω όσο πετάω», στην επιδότηση με δημόσιους πόρους του κεφαλαίου για την «εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας», είναι μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
               
Η κατάσταση όμως αυτή μπορεί και πρέπει ν’ αλλάξει.
Το ΚΚΕ , με την ευκαιρία και της Μέρας για το Περιβάλλον, καλεί την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για «αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία», για τον δρόμο της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στο φυσικό πλούτο και στις υποδομές, της ισόμετρης ανάπτυξης των περιφερειών και των κλάδων της οικονομίας, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναπτυχθεί μια σταθερή, συμβατή σχέση μεταξύ του εργαζόμενου ανθρώπου και της φύσης. Για να ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική, το ΚΚΕ δίνει καθημερινές μάχες για την προστασία των δασών, του υδροφόρου ορίζοντα, των ελεύθερων χώρων, του εργασιακού περιβάλλοντος, την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική προστασία, τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης αποβλήτων.
                Οι εκλογές της 17ης Ιούνη αποτελούν μια σημαντική στιγμή ευθύνης για το λαό. Μπορεί να ματαιώσει το σχέδιο της άρχουσας τάξης για την αποδυνάμωση του ΚΚΕ και την επιβολή ενός νέου διπολισμού που θα υπηρετεί τις επιλογές της ΕΕ και της άρχουσας τάξης. Μόνο με πιο ισχυρό ΚΚΕ και οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης μπορεί να προστατευθεί το περιβάλλον και να αποτραπεί η χρεοκοπία του λαού.


ΑΘΗΝΑ 4/6/2012                                                ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ