Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τι προβλέπει το κυπριακό μνημόνιο;

-- Τι μέτρα περιλαμβάνει το μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει η Κύπρος με την τρόικα;
Πρόγευση για το νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση με την τρόικα για το δάνειο των δέκα δισ. ευρώ δίνει το σχέδιο που συνέταξε το ΔΝΤ και στάλθηκε στα αρμόδια υπουργεία, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με αυτά, το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 5%.
  • Κατάργηση του 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο επίδομα, ύψους 500 ευρώ.
  • Εξοδο από το υπουργείο Παιδείας 2.000 εργαζομένων μέχρι το 2016, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται αν αφορά εκπαιδευτικούς ή άλλο προσωπικό.
  • Να εισαχθούν δίδακτρα στα δύο κρατικά πανεπιστήμια και να προβλεφθούν δάνεια για άπορους φοιτητές.
  • Περιορισμό των κριτηρίων παροχής δωρεάν περίθαλψης, αύξηση των τελών που πληρώνονται κατά τις επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια και αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη φοιτητική βοήθεια.
  • Κατάργηση των διαφόρων βοηθημάτων για τουρισμό, κατάργηση του επιδόματος αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή για μαθητές.
  • Ολα τα δημόσια βοηθήματα να φορολογούνται.
Τα μέτρα αυτά είναι συμπληρωματικά σ' εκείνα που ψηφίστηκαν το 2012 από την κυπριακή Βουλή και συνιστούν όξυνση της επίθεσης σε βάρος του κυπριακού λαού. Στο τελικό μνημόνιο θα συμπληρωθούν από άλλα μέτρα, για την αύξηση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, τη φορολόγηση των τόκων στις καταθέσεις, την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία καζίνου.
Η πρώτη δόση του δανείου της τρόικας αναμένεται στα μέσα Μάη και επιδιώκεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της βδομάδας, πριν το Γιούρογκρουπ, που θα συνέλθει στις 12 Απρίλη στο Δουβλίνο. Κάθε επόμενο μνημόνιο είναι χειρότερο από το προηγούμενο, όπως έγινε και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, σε προηγούμενη συμφωνία με την τρόικα η μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προβλεπόταν να είναι 3% και τώρα γίνεται 5%. Που σημαίνει ότι η επίθεση είναι κλιμακούμενη και δε χωράει εφησυχασμό. Τι άλλο επιβεβαιώνεται; Οτι η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, για την οποία έγινε πολύς ντόρος, είναι η μια πλευρά μόνο της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Η άλλη αφορά στην καρδιά του ζητήματος της κρίσης. Οπως σε ολόκληρη την ΕΕ - Ευρωζώνη, εκφράζεται με μέτρα που κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη, συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και παραδίδουν στα μονοπώλια στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Αυτούς τους σκοπούς υπηρετεί η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας - Παιδείας, που επιταχύνεται με το κυπριακό μνημόνιο. Γι' αυτό μειώνονται οι μισθοί, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικεύονται οι ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο, όπως και παντού. Αυτή την αλήθεια πάει να σκεπάσει και η προπαγάνδα που φουντώνει στην Κύπρο για τις διαχειριστικές ευθύνες τεχνοκρατών και πολιτικών, αναφορικά με τις τράπεζες.
Γράφει η Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο (26/3/2013): «Η εφαρμογή της συμφωνίας συνιστά κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με δραματικές συνέπειες στη μείωση των μισθών, κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων - πρόνοιας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, εκτίναξη της ανεργίας (...) Σήμερα η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιχειρεί να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες για τη μετατροπή της νήσου σε ενεργειακό κέντρο, ενώ ο εργαζόμενος λαός θα βρεθεί στο κέντρο ταξικής επίθεσης από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ολα αυτά τα χρόνια, επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν έλυσε αλλά, αντίθετα, περιέπλεξε το εθνικό ζήτημα της Κύπρου, και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωση της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό Συνεταιρισμό. Ο μόνος δρόμος και για τον κυπριακό λαό είναι η πάλη του για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική του εξουσία. Αυτός είναι και ο δρόμος για τη διεκδίκηση ουσιαστικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Σ' αυτό το δρόμο πρέπει να συσπειρωθούν οι λαοί και των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, για να περάσει ο πλούτος που παράγεται στα χέρια των λαών».