Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σε εξέλιξη από τα χαράματα η απεργία των ναυτεργατών

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Η ΑΠΕΡΓΙΑ
Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και στο υπουργείο Ναυτιλίας - Κινητοποιήσεις και στα νησιά

Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν σήμερα από τις 6 το πρωί τα πλοία. Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν με προειδοποιητική 24ωρη πανελλαδική απεργία την πάλη τους, ενάντια στα καράβια και λιμάνια εργασιακά γκέτο κατά τα πρότυπα της COSCO που θέλει να διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Νομοσχέδιο που, για την κερδοφορία του κεφαλαίου, τινάζει στον αέρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ακόμα και αυτό το υποτυπώδες ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο. Παραδίδει ολόκληρο το λιμενικό δίκτυο στους μονοπωλιακούς ομίλους, υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η σημασία του αγώνα των ναυτεργατών αναδεικνύεται και από τις απεργιακές και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν μαζί τους και εργαζόμενοι στα λιμάνια, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και των Οργανισμών που εποπτεύει, εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα σε νησιά.

Στις 5:30 τα ξημερώματα έγινε στην πλατεία Καραϊσκάκη προσυγκέντρωση  που είχαν καλέσει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ για την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά.
Τα οργανωτικά μέτρα της απεργίας, η μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή για την καλή προετοιμασία της και η ανάγκη του συντονισμού με τους κλάδους της στεριάς, αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας όλου του λαού, συζητήθηκαν σε μαζική σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 1η Απρίλη στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. 
Στην απεργία και άλλοι κλάδοι
Σύσκεψη συντονισμού έγινε αργότερα και στην ΠΝΟ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μιας σειράς συνδικαλιστικών οργανώσεων της στεριάς. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Όπως ανακοινώθηκε εκεί, για την Τετάρτη έχουν αποφασιστεί:
  • Απεργία σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Ναυτιλίας και των Οργανισμών του με απόφαση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
  • Απεργία στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά όλης της χώρας.
  • Απεργία στους εργαζόμενους του Πλοηγικού Σταθμού της Διώρυγας Κορίνθου.
  • Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα στους εργαζόμενους στα λιμάνια της χώρας αποφάσισε η ΟΜΥΛΕ και στους λιμενεργάτες του ΟΛΠ με απόφαση της Ένωσής τους.
  • Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισαν μέσα από γενικές συνελεύσεις οι μηχανικοί και οι πλοίαρχοι που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).
Κινητοποιήσεις και στα νησιά
Στη Μυτιλήνη  θα γίνει σήμερα Τετάρτη συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στο εμπορικό λιμάνι με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, την οποία στηρίζουν: Τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λιμενεργατών του νησιού, εργαζομένων ΟΤΑ, ΝΑΤ, Ομοσπονδία ΕΒΕ του νησιού, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών (ΟΓΕ) και το ΜΑΣ.
Επίσης σήμερα, με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου θα γίνουν συλλαλητήρια στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και πορεία διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο και στην Ικαρία την ίδια ώρα στην πλατεία Ευδήλου.
Ανακοινώσεις που καλούν τους εργαζόμενους των νησιών να βρεθούν στους καταπέλτες με τους ναυτεργάτες εξέδωσαν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Σάμο και Νάξο.
Αλληλεγγύη από πολλούς κλάδους
Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) καλεί τους εργάτες των κλάδων της και συνολικά την εργατική τάξη να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα των ναυτεργατών και τα δίκαια αιτήματά τους. Ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά τους αγώνες όλων των εργατών νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας τονίζει η ΟΕΚΙΔΕ, επισημαίνοντας ότι και οι εργάτες του κλάδου βιώνουν στο «πετσί» τους την επίθεση των εφοπλιστών, κάθε φορά που καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα πλοία ως μέσα μεταφοράς για να πάνε στον τόπο τους.
Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των ναυτεργατών, στηρίζοντας τον αγώνα τους για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ασφαλείς, ικανοποιητικές συγκοινωνίες για όλο το λαό.
Τη συμπαράστασή της στους ναυτεργάτες εκφράζει και η Ομοσπονδία Φαρμάκου.
Προσπάθεια τρομοκράτησης σε Θάσο - Καβάλα
Να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες στο πορθμείο της Θάσου, Καβάλας προσπάθησε το τοπικό λιμεναρχείο. «Δουλεύοντας» για τους εφοπλιστές, το λιμεναρχείο «θυμήθηκε» χτες να επιδώσει τα χαρτιά της πολιτικής επιστράτευσης σε ναυτεργάτες των πλοίων της γραμμής, οι οποίοι είχαν ναυτολογηθεί μερικές μέρες μετά τις 6 Φλεβάρη οπότε και επιβλήθηκε το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.
Η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου κάλεσε αεργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε συγκεντρώσεις σήμερα στις 7 το πρωί στα λιμάνια Λιμένα, Πρίνου και Κεραμωτής για την περιφρούρηση της απεργίας.