Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οι κομμουνιστές όλου του κόσμου χαιρετίζουν το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (VIDEO)

Και προσμένουν οι αποφάσεις του να ενισχύσουν την πάλη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Στην ΚΕ του ΚΚΕ καταφτάνουν χαιρετιστήρια μηνύματα προς το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ από δεκάδες κομμουνιστικά, εργατικά και άλλα κόμματα, απ' όλο τον κόσμο. Το ΚΚΕ, συνυπολογίζοντας το σημαντικό κόστος κι εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, δεν έχει προσκαλέσει σε αυτό το Συνέδριο ξένες αντιπροσωπείες.

Μέχρι στιγμής χαιρετιστήρια μηνύματα έχουν στείλει 96 κόμματα και οργανώσεις.

- Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου: Χαιρετίζει τον αγώνα των Ελλήνων κομμουνιστών, «(...) είναι αισιόδοξο για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού λαού στα πλαίσια του αγώνα του κόμματός σας υπό την αγωνιζόμενη κομμουνιστική του ηγεσία».


- Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας: Στέλνει τις καλύτερες ευχές του για την επιτυχή ανάπτυξη των εργασιών του 19ου Συνεδρίου και υπογραμμίζει: «Η επιτυχής ανάπτυξη των εργασιών του Συνεδρίου αυτού αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα και μια πολιτική νίκη στο μακρύ δρόμο γεμάτο θυσίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, για τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης, την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στην Ελλάδα (...) Το ΚΚΕ, ως μέρος του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος, έχει ξεχωρίσει και διακρίνεται επειδή βρίσκεται στην κορυφή των εργαζομένων μαζών της Ελλάδας, της εργατικής τάξης στην ταξική πάλη τους (...) Οι Αλβανοί κομμουνιστές έχουν παρακολουθήσει και παρακολουθούν με συμπάθεια τη δική σας επαναστατική δραστηριότητα, την δική σας αξιέπαινη δουλειά στην οργάνωση και κατεύθυνση της ταξικής πάλης, της αντικαπιταλιστικής αντίστασης των εργαζομένων μαζών της Ελλάδας. (...) Ο κόσμος σήμερα είναι στο κατώφλι των μεγάλων μετασχηματισμών. Χτυπάνε οι καμπάνες του θανάτου για το γέροντα καπιταλισμό. Είναι καθήκον μας ως κομμουνιστικά κόμματα να είμαστε στην κορυφή των εργατικών μαζών για την ανατροπή του καπιταλισμού και τη νίκη του κομουνισμού».

-Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό : «Οι αυθεντικοί επαναστάτες κομμουνιστές όλου του κόσμου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εργασίες σας. Το κόμμα σας έχει προσφέρει μια συμβολή μείζονος σημασίας στην αναγέννηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος (...) Η νικηφόρα αντίστασή σας σε όλες αυτές τις προσπάθειες που επωφελούνται από τη στήριξη της αστικής τάξης και της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας δείχνει τη σημασία της μόνιμης ιδεολογικής πάλης ενάντια στα οπορτουνιστικά ρεύματα που είναι ενάντια στο προλεταριάτο και το Μαρξισμό-Λενινισμό».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

- Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Αυστρίας: «παρακολουθούμε την εντυπωσιακή δουλειά των συντρόφων του ΚΚΕ, τον έντονο αγώνα που διεξάγετε τα τελευταία χρόνια ενάντια στην καπιταλιστική καταπίεση (...) Το ΚΚΕ είναι ένα λαμπρό παράδειγμα που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο ως σταθερό και ισχυρό αγωνιστικό κόμμα που βασίζεται στο μαρξισμό - λενινισμό, την επαναστατική ταξική πάλη και την οργανωμένη λαϊκή αντίσταση. Στη σύγχρονη Αυστρία δεν υπάρχει κόμμα σαν το ΚΚΕ. Η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, ο συνασπισμός μας που βασίζεται στο μαρξισμό - λενινισμό, δουλεύει ήδη εδώ και οκτώ χρόνια για να συγκροτήσει ξανά ένα τέτοιο κόμμα, σε στενή συνεργασία με την Κομμουνιστική Νεολαία, την Κομμουνιστική Ένωση Φοιτητών και την Κομμουνιστική Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία. Τους τελευταίους μήνες κάναμε ορισμένα συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση της ίδρυσης και της συγκρότησης του "Κόμματος Εργασίας Αυστρίας" ως νέου επαναστατικού μαρξιστικού - λενινιστικού εργατικού κινήματος στην Αυστρία (...) Ανυπομονούμε να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς ανάμεσα στο Κόμμα Εργασίας Αυστρίας και το ΚΚΕ για να συνδέσουμε την κοινή διεθνιστική πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων κοινωνικών τάξεων των δύο λαών μας, των λαών της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Στυρίας, Αυστρία: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα σας ενάντια στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση, η πολιτική της οποίας σπρώχνει όλο και περισσότερο στη φτώχεια την ελληνική εργατική τάξη, τη νεολαία, τους συνταξιούχους. Γνωρίζουμε τη δύσκολη μάχη που πρέπει να δώσετε αυτή τη στιγμή ενάντια στην αντίδραση μέσα και έξω από τη χώρα και ενάντια στις οπορτουνιστικές δυνάμεις στη χώρα σας. Είμαστε στο πλευρό σας στην πάλη για το σοσιαλισμό, για μια Ευρώπη των λαών και όχι των επιχειρήσεων».

- Κόμμα Εργατών Βελγίου
- Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
- Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βιρμανίας: «Συμφωνούμε απόλυτα ότι ούτε η καπιταλιστική άρχουσα τάξη, ούτε οι αντιδραστικές τάξεις, παρά την τρέχουσα οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζουν, θα αποσυρθούν ή θα εξαφανιστούν από μόνες τους. Είναι καθήκον των πρωτοπόρων κομμάτων του προλεταριάτου από τις διάφορες χώρες να απελευθερώσουν τους καταπιεσμένους λαούς».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας: εκφράζει την πεποίθησή του πως το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ «θα συνεισφέρει σημαντικά στο θησαυροφυλάκιο του μαρξισμού - λενινισμού για το καλό του ελληνικού λαού και την ανατροπή του ζυγού του κεφαλαίου. Ώμος προς ώμο, υπό τη σημαία του διεθνισμού, θα κατορθώσουμε μαζί την απελευθέρωση της εργατικής τάξης των χωρών μας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

- Ένωση Κομμουνιστών Βουλγαρίας: Εύχεται στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου εποικοδομητική δουλειά και σημειώνει: «Το ΚΚΕ, ακολουθώντας το δύσκολο δρόμο του μαρξισμού-λενινισμού, απέδειξε ότι είναι ακούραστο στον αγώνα για την υπεράσπιση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, για την οργάνωση της προλεταριακής ενότητας και μαχητικότητας. Υπερασπιζόμενο τη θέση του ως επαναστατική πρωτοπορία του ελληνικού προλεταριάτου το ΚΚΕ αποτελεί παράδειγμα για όλους τους κομμουνιστές των Βαλκανίων, της Ευρώπης και του κόσμου. Είμαστε σίγουροι πως μόνο ένα κόμμα, συνδεδεμένο με τα προοδευτικά στρώματα του λαού, ένα κόμμα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, ένα κόμμα που βασίζεται στη δύναμη του επιστημονικού κομμουνισμού μπορεί να αλλάξει την πορεία της Ιστορίας. Το ΚΚΕ είναι υπόδειγμα τέτοιου κόμματος. Εκφράζοντας τη συντροφική μας αλληλεγγύη, αναμένουμε τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου σας και συμμεριζόμαστε τις προσπάθειές σας για την υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού και των γραμμών του κομμουνιστικού κινήματος από τον οπορτουνισμό και το ρεβιζιονισμό. Τα μέλη της Ενωσης κομμουνιστών στη Βουλγαρία παραμένουν σύντροφοι και συναγωνιστές των μελών του ΚΚΕ στην πάλη για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό».

- Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών: «Εκτιμάμε πολύ την πάλη του ΚΚΕ για την κοινωνική απελευθέρωση του λαού σας. Εδώ και 90 χρόνια οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν στενούς δεσμούς με τους εργαζόμενους της Ελλάδας, είναι η πρωτοπορία και ο πιο πιστός υπερασπιστής τους (...) Στα σχεδόν 100 χρόνια της ύπαρξής του το ΚΚΕ παρέμεινε πιστό στο μαρξισμό-λενινισμό, στον προλεταριακό διεθνισμό και στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και σήμερα, σε αυτά τα δύσκολα για όλο το κομμουνιστικό και το εργατικό κίνημα χρόνια, οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν τεράστιο κύρος και χαίρουν σεβασμού από τα αδελφικά κόμματα όλων των ηπείρων του κόσμου».

- Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα: Αναφέρει στο μήνυμά του: «Το ΚΚΕ αποτελεί για μας μεγάλο σημείο αναφοράς για την επαναστατική ανασύνταξη του Διεθνούς Επαναστατικού Κινήματος λόγω της σταθερότητας των ιδεολογικών αρχών στο στρατόπεδο του μαρξισμού - λενινισμού, της αδιάλλακτης πάλης ενάντια στο ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό, την κεντρική θέση που αποδίδει στην εργατική τάξη και το προλεταριάτο και στην πρωτοπόρα συμβολή του στην αναβίωση διεθνών οργανισμών και φορέων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων όπως η Διεθνής τους Συνάντηση που είχε ως ξεκίνημα την Αθήνα, η Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών. Σε αυτή τη στιγμή όπου ο καπιταλισμός βιώνει μια σοβαρή συστημική κρίση που συνταράσσει τα θεμέλια του καπιταλισμού και της Ευρώπης του κεφαλαίου, το Συνέδριο των Ελλήνων κομμουνιστών, υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αντιπροσωπεύει ένα βήμα μπροστά στην κατεύθυνση μιας διαδικασίας που θα σηματοδοτήσει το δρόμο της χειραφέτησης των Ελλήνων εργαζομένων. Το Συνέδριο θα προσφέρει σημαντικά βήματα με την έννοια της προώθησης της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Ελλάδα, με παγκόσμιο αντίκτυπο».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας:  Αναφέρεται στα αδιέξοδα του καπιταλισμού κι ενημερώνει πως «στη Λατινική Αμερική, και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δημοκρατική και προοδευτική διαδικασία, με σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων από τα επαναστατικά και αντιιμπεριαλιστικά κόμματα και κινήματα», ενώ καταλήγει πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας είναι πεπεισμένο ότι η διεξαγωγή του 19ου Συνεδρίου θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ΚΚΕ ως δύναμης για τον κοινωνικό μετασχηματισμό καθώς και στην ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την κοινωνική πρόοδο, την ειρήνη και το σοσιαλισμό».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας: «Ο αγώνας του κόμματός σας έχει κεντρική σημασία για τους εργαζόμενους στη Βρετανία και η πείρα σας από την ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας έχει άμεση σχέση με τους δικούς μας στόχους. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Βρετανία είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες (...) Καλούμε σε δημιουργία μιας λαϊκής, δημοκρατικής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας που θα μπορέσει να ενώσει γύρω από την εργατική τάξη όλα αυτά τα στρώματα που τα αντικειμενικά τους συμφέροντα βάλλονται από την κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου (...) Αγαπητοί σύντροφοι, τα κόμματά μας έχουν ιστορικούς δεσμούς κοινού αγώνα (...) Σήμερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον αγώνα σας (...) Η αντίστασή σας αποτέλεσε φάρο για τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη».

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

- Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας: Σημειώνει πως στη Γαλλία «ο ευρωκομμουνισμός κατέστρεψε το προλεταριακό κίνημα. Το συνδικαλιστικό κίνημα κυριαρχείται σήμερα από μια υποταγμένη ρεφορμιστική γραφειοκρατία, η οποία περνά την ώρα της σε ένα κυνήγι μαγισσών ενάντια στους συνδικαλιστές της ταξικής πάλης ή στα σαλόνια του "κοινωνικού διαλόγου" για να καταφέρει να περάσει το χάπι της λιτότητας και επιχειρεί να εξουδετερώσει τη δυσαρέσκεια από την πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας που προετοιμάζει τις συνθήκες για ένα δρακόντειο σχέδιο λιτότητας και για ένα κοινωνικό λιάνισμα. Οσον αφορά το ΚΚΓ, έχει πρόβλημα να υφίσταται, όχι σαν σκιά του εαυτού του, αλλά ακόμα και σαν σκιά της σοσιαλδημοκρατίας (...)». Υπογραμμίζει ακόμα πως «η μάχη για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος είναι μια σκληρή μάχη». Σ' αυτή τη μάχη, η ΕΚΕΓ «εκτιμάει βαθιά τη θεωρητική και πολιτική συνεισφορά του ΚΚΕ στο διεθνές επαναστατικό κίνημα. Οι αναλύσεις σας, η δράση σας, μας είναι πολύτιμα στη μάχη μας για την ανασυγκρότηση ενός αυθεντικού ΚΚ, αφομοιώνοντας την κληρονομιά του μαρξισμού-λενινισμού και εμπλουτίζοντάς την τολμηρά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κρίση δεν έχει άλλη διέξοδο πέρα από την κοινωνική επανάσταση που θα επιτρέψει να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό προς τον κομμουνισμό, αρχίζοντας από την εξουσία της εργατικής τάξης, από τη συλλογική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και ανταλλαγής και από την διεύθυνσή τους από τους εργαζομένους μέσα στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού».

- Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία: στέκεται αλληλέγγυος στη μάχη που δίνει το ΚΚΕ και δηλώνει πως παλεύει «για τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, για την αναγέννηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος στη βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού, για τη διεύρυνση του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, για το μεγάλο ξεσηκωμό των λαών της Ευρώπης ενάντια στην ατλαντική και υπερεθνική Ευρώπη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των συνεργατών τους της ολιγαρχίας στο εσωτερικό κάθε χώρας».

- Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα: Στέλνει κομμουνιστικούς και αδερφικούς χαιρετισμούς για το 19ο Συνέδριο και τονίζει πως «οι αποφάσεις του Συνεδρίου σας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς (...) Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι αλληλέγγυο με τους αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και τη μαχητική ταξική συνδικαλιστική οργάνωση του ΠΑΜΕ. Για εμάς ο προλεταριακός διεθνισμός είναι απόρροια κομμουνιστικής στάσης και όχι ζήτημα ελεημοσύνης. Γι' αυτό το λόγο επιδιώκουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΚΚΕ στη Γερμανία. Το 20ό Συνέδριο του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος που έγινε στο Μερφέλντεν της Φρανκφούρτης πριν από ένα μήνα είχε θετικά αποτελέσματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε σίγουροι ότι ο προσανατολισμός του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη διδασκαλία του Μαρξ, του Ενγκελς και του Λένιν που επιβεβαιώθηκε σε αυτό το συνέδριο καθώς και ο συνειδητός προσανατολισμός στην εργατική τάξη θα υπηρετήσουν την πρόοδο στη Γερμανία. Γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας, όμως ο προσανατολισμός στο σοσιαλισμό είναι σωστός! Ευχόμαστε το Συνέδριό σας, που διεξάγεται εν μέσω δραματικών γεγονότων στην Ελλάδα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να ολοκληρωθεί με επιτυχία και να πάρει προωθητικές αποφάσεις».

- Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας: «Το τακτικό συνέδριο του ΚΚΕ διεξάγεται εν μέσω της όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων στην Ελλάδα (...) Το ΚΚΕ απέδειξε ξανά ότι υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το 19ο Συνέδριο θα πάρει αποφάσεις αντίστοιχες με τις ιδιαίτερες συνθήκες της ταξικής αντιπαράθεσης, που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της θέσης των κομμουνιστών στην κοινωνία».

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας: «Γνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που παίζει το ΚΚΕ στην οργάνωση της αντίστασης ενάντια στις προσπάθειες που γίνονται σήμερα για τη διάσωση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Σήμερα το κίνημα της εργατικής τάξης χρειάζεται ένα κομμουνιστικό κόμμα που να μπορεί να παλεύει και να προτείνει εναλλακτικό οικονομικό σύστημα και είμαστε σίγουροι ότι το ΚΚΕ είναι ένα τέτοιο κόμμα. Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας δίνει μεγάλη σημασία στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (...) Το ΝΚΚΓ εκφράζει το βαθύ σεβασμό του για τις διεθνιστικές παραδόσεις του ΚΚΕ. Ο διεθνισμός είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στο οποίο όλοι βασιζόμαστε. Οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν κάνει πολλά για να διατηρήσουν το πνεύμα του προλεταριακού διεθνισμού. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΚΚΕ για την ενίσχυση της ενότητας των κομμουνιστικών κομμάτων, για τη δημιουργία μιας νέας και αποτελεσματικής μορφής διεθνούς συνεργασίας».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας: Εκτιμά πως η εμπειρία του ΚΚΕ «είναι πολύτιμη για όλα τα κομμουνιστικά κόμματα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες».

- Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία: «η οικονομική κρίση είναι πολύ βαθιά και δημιουργεί πολλά σοβαρά προβλήματα για το λαό: πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, αυξανόμενη φτώχεια, σκληρές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ. (...) είναι εξαιρετικά σημαντικό η πρωτοπορία της εργατικής τάξης να παραμείνει σταθερή στο ιστορικό της καθήκον. Γνωρίζουμε και εκτιμούμε το γεγονός ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να εκπληρώσουν τον πρωτοπόρο ρόλο τους».

- Δανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα: «Το διάστημα που μεσολάβησε από το 18ο Συνέδριο σας το κόμμα σας αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις. Αυτοί οι αγώνες έδωσαν μια σειρά θετικές εμπειρίες και αποτελούν μια αχτίδα φωτός για το δικό μας αγώνα. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το νέο βήμα στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή στρατηγική σας που θα καθοριστεί από το Συνέδριο σας, τη Λαϊκή Συμμαχία (...)».

- Κόμμα Εργασίας (Ελβετία): Δηλώνει πως «παρακολουθεί με προσοχή τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα και χαιρετίζουμε τον αγώνα του ελληνικού λαού, των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στις πολιτικές λιτότητας (...) Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί το πιο ωμό παράδειγμα της στρατηγικής των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στόχο έχει να κάνει τους λαούς να πληρώσουν για τη συστημική κρίση του καπιταλισμού. Η πάλη του ελληνικού λαού συνολικά ενάντια στις πολιτικές της αντίδρασης που ενορχηστρώνονται από τη μεγάλη μονοπωλιακή αστική τάξη, η πάλη του ΚΚΕ και των αριστερών δυνάμεων για το σοσιαλισμό έχει θεμελιώδη σημασία για όλους τους λαούς του κόσμου. Θα παρακολουθούμε με προσοχή τις συζητήσεις σας».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Νότιας Ελβετίας: «Ενδιαφερόμαστε έντονα για τα αποτελέσματα των συζητήσεών σας, που έχουν μεγάλη σημασία για όλες τις επαναστατικές οργανώσεις της Ευρώπης. Το παράδειγμα των κινητοποιήσεων και της πάλης του ΚΚΕ και των Ελλήνων εργατών και φοιτητών ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και τα προγράμματα λιτότητας είναι πασίγνωστο και στη χώρα μας».

- Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα: εκφράζει την ελπίδα του «να αναπτυχθεί η συνεργασία ανάμεσα στα δυο κόμματά μας στη βάση των κοινών καθηκόντων που περιλαμβάνουν την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και την απόσυρση των ξένων στρατιωτικών βάσεων».

- Κομμουνιστική Ομάδα «Σίσο Ούντο» (Ιαπωνία): «Οι αγώνες σας εμψυχώνουν τους λαούς του κόσμου που υποφέρουν από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού κόντρα στην υποχώρηση που έχει επιβάλλει η διάλυση του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος και η νίκη της αντεπανάστασης, απορρίπτοντας τις αυταπάτες του αναθεωρητισμού στο όνομα της διαχείρισης του καπιταλισμού, εστιάζοντας στην προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού, στην εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και την πραγμάτωση του σοσιαλισμού. Με τους ταξικούς αγώνες που αναπτύσσει το ΚΚΕ, στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού, ήρθαμε σε επαφή το 1998 όταν μαζεύτηκαν στην Αθήνα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν τα 150 χρόνια από την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Από τότε προβάλλουμε σταθερά στην εργατική τάξη της Ιαπωνίας τις Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, προβάλλουμε τα μηνύματα και την επίδραση των αγώνων του ΚΚΕ, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της παγκόσμιας ταξικής πάλης».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας: «Γνωρίζουμε ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα ασχοληθεί με την κρίση που είναι άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλονται από το Διεθνές Χρηματιστικό Κεφάλαιο και τα εργαλεία του όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι ενδιαφέρον ότι το 19ο Συνέδριό σας θα συζητήσει νέες θέσεις που αποτελούνται από το νέο σχέδιο προγράμματος, καταστατικού και τακτικής πολιτικής γραμμής».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό): απευθύνει θερμούς χαιρετισμούς στο 19ο Συνέδριο κι εκφράζει την αλληλεγγύη του με τους αγωνιστές του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Όπως μας έδειξε ο Καρλ Μαρξ ο καπιταλισμός είναι ένα εκμεταλλευτικό σύστημα που από τη φύση του πλήττεται από κρίσεις. Αν δεν λυθεί η βασική αντίθεση του καπιταλιστικού συστήματος (...) δεν μπορεί να σταματήσει η εμφάνιση τέτοιων κρίσεων. Αυτή η αντίθεση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε μια σοσιαλιστική κοινωνία (...) Ο λαός στη χώρα σας διεξάγει υπό την καθοδήγησή σας έναν ηρωικό αγώνα ενάντια στις προσπάθειες των κυρίαρχων τάξεων να τσαλαπατήσουν τη ζωή της εργατικής τάξης και του απλού λαού. Και σε άλλες χώρες του κόσμου οι λαοί ξεσηκώνονται ενάντια στις επιθέσεις που εξαπολύονται στο όνομα της λιτότητας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό) διεξάγει επίσης έναν σκληρό αγώνα αντίστασης ενάντια στην επίθεση των κυρίαρχων τάξεων στη ζωή του λαού στην Ινδία. (...) Οι κυρίαρχες τάξεις προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν, εξαπολύοντας ακόμη και φυσικές επιθέσεις, για να διασφαλίσουν ότι δε θα δυναμώσει η αριστερά. Από το 2009 έχουν δολοφονηθεί πάνω από 500 σύντροφοί μας στη Δυτική Βεγγάλη (...) Με την ευκαιρία του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ θέλουμε για ακόμα μια φορά να επαναλάβουμε την αλληλεγγύη μας με τον αγώνα σας για το σοσιαλισμό (...) Είμαστε σίγουροι ότι με την καθοδήγηση των αρχών του μαρξισμού - λενινισμού θα βγούμε νικητές».

- Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα: Αφού αρχικά αναφέρεται στην εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης σημειώνει πως «το Κόμμα μας παρακολουθεί τους θαρραλέους αγώνες που διεξάγει το ένδοξο κόμμα σας ενάντια στις παραπάνω πολιτικές, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και όλων των μισθωτών (...) εκφράζει τα συναισθήματα ικανοποίησής του για τη σταθερή ανάπτυξη στις σχέσεις των κομμάτων μας που στηρίζεται στη βάση της δημιουργικής μαρξιστικής λενινιστικής θεωρίας και στην αγωνιστική αλληλεγγύη. Το κόμμα μας έχει υψηλή εκτίμηση για τις θέσεις αρχών που λαμβάνονται από το αδελφό σας κόμμα απέναντι στις εξελίξεις καταιγίδας που λαμβάνουν χώρα στην αραβική μας περιοχή».

- Κόμμα Τουντέχ του Ιράν: «Εκφράζουμε τη βαθιά εκτίμησή μας και τις ευχαριστίες μας για τη συνεπή αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς την ιρανική εργατική τάξη και το κόμμα της, το κόμμα Τουντέχ του Ιράν, στην πάλη του για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη (...) Το κόμμα μας ξεκαθάρισε ότι καταδικάζει κάθε επέμβαση στο Ιράν από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του στην ΕΕ και στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Εχουμε αναλύσει τις απειλές στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στο Ιράν, που είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής πολιτικής για την προώθηση του μακροχρόνιου σχεδίου για τη δημιουργία μιας "Νέας Μέσης Ανατολής". Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα του ιρανικού λαού να καθορίζει μόνος του την πορεία και τις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα του».

- Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας: Εκτιμά πως «το ΚΚΕ έχει μια πολύχρονη και τιμημένη ιστορία αγώνων για τη χειραφέτηση της ελληνικής εργατικής τάξης. Εχει κάνει πολλές θυσίες, έχει αντέξει πολλές δυσκολίες και συνεχίζει να καθοδηγεί την αντίσταση στα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται ενάντια στο λαό της Ελλάδας, ενώ παραμένει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού (...) Η σταθερή υπεράσπιση των αρχών του Μαρξισμού-Λενινισμού και η κατηγορηματική απόρριψη του αναθεωρητισμού και του οπορτουνισμού αποτελούν έμπνευση για αδελφά κόμματα που παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη (...)».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας: «Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, σε μια περίοδο ταξικού πολέμου που διεξάγεται από το μονοπωλιακό κεφάλαιο με στόχο να χτυπηθεί η εργατική τάξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούν κάθε πιθανή διασπαστική τακτική για να τσακίσουν τις εργατικές οργανώσεις και να αναιρέσουν ό,τι έχει κατακτήσει η εργατική τάξη εδώ και δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν προσπαθούν απλά να λύσουν την κρίση του συστήματος εις βάρος της εργατικής τάξης (...) Το Κόμμα σας έχει συμβάλει αρκετά στην αποκάλυψη του πραγματικού ταξικού χαρακτήρα της. Τα τελευταία χρόνια η πάλη της ελληνικής εργατικής τάξης τόσο ενάντια στην ελληνική αστική τάξη όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Η συμβολή του ΚΚΕ στην κινητοποίηση των Ελλήνων εργατών, σήκωσε ψηλά τη σημαία και το ηθικό των κομμουνιστών σε όλη την Ευρώπη».

- Κομμουνιστικό Κόμμα των λαών της Ισπανίας: «Το 19ο Συνέδριό σας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό της Ελλάδας αλλά, ταυτόχρονα, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα συνολικά, καθώς οι κομμουνιστές πολλών χωρών θαυμάζουν και μελετούν το παράδειγμα της πάλης, του θάρρους και της ιδεολογικής σας καθαρότητας. Αυτή τη στιγμή το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολό του αποκαλύπτει τα ιστορικά του όρια, αυτή τη στιγμή η διδασκαλία των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν δικαιώνεται ξεκάθαρα στα μάτια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα, στην Ισπανία και σε πολλές άλλες χώρες (...) Ταυτόχρονα, σε στιγμές σαν κι αυτή ο ταξικός εχθρός οξύνει τις επιθέσεις του εναντίον μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, προωθώντας οπορτουνιστικές και φασιστικές οργανώσεις, με στόχο να εκτρέψει την εργατική τάξη από το μοναδικό δρόμο που εγγυάται την απελευθέρωσή της, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού (...) Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κοινές προσπάθειες των κομμάτων μας, μαζί και με πολλά άλλα, θα συμβάλουν να ξεκαθαριστούν οι θέσεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και να δυναμώσουν οι θέσεις του Μαρξισμού-Λενινισμού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου απειλούνται σοβαρά ή ξεχνιούνται από πολλά κόμματα που έπεσαν θύματα της επικράτησης των οπορτουνιστικών και ρεβιζιονιστικών θέσεων και έγιναν απλά μαριονέτες της σοσιαλδημοκρατίας, συμμετέχοντας μάλιστα σε κυβερνήσεις που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να διαχειρίζονται τα ψίχουλα του καπιταλισμού».

- Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας (Ισπανία): Αναφέρεται στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, «που πλήττει σκληρά την εργατική τάξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Καταλονία, στην Ισπανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στις χώρες που είχαν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και πίστεψαν στο καπιταλιστικό μοντέλο. Πλήττει επίσης κι άλλα τμήματα του πληθυσμού όπως οι μικροί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι έμποροι και οι φοιτητές». Εύχεται επιτυχία στο 19ο Συνέδριο για «μια κοινωνία πιο ισότιμη, πιο αλληλέγγυα, μια κοινωνία χωρίς τάξεις, μια σοσιαλιστική κοινωνία».

- Ένωση του Λαού της Γαλικίας (Ισπανία): στέλνει αδερφικούς χαιρετισμούς στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και σημειώνει πως «στη Γαλικία παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον αγώνα του ελληνικού λαού (...) Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και η πλειοψηφία της κοινωνίας με τη αποσάθρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά γνωρίζουμε και την εξέχουσα αντίσταση του ελληνικού λαού στην οποία το ΚΚΕ παίζει σημαντικό ρόλο. Το σύνθημα του συνεδρίου "λαϊκή συμμαχία ο λαός στην εξουσία, ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος" αναδεικνύει το καθήκον που σήμερα γίνεται πιο επιτακτικό». Επίσης από τη Γαλικία, οι κομμουνιστές που δηλώνουν πως είναι οργανωμένοι στην κομμουνιστική ομάδα "FORXA!", σημειώνουν: "Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή κάθε ανάλυσή σας (...) Πρέπει να ενισχύσουμε την ενότητα και την ταξική πάλη ενάντια στις σειρήνες που δημιουργούν σύγχυση στους εργαζόμενους, καλούν σε "ενότητα της αριστεράς" (...) Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όλοι οι αναθεωρητές στην Ελλάδα και στη Γαλικία, στο ισπανικό κράτος και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προωθούν την ταξική συνεργασία και την κοινωνική ειρήνη. Προσποιούνται απλά ότι θα "μεταρρυθμίσουν" τον καπιταλισμό, ότι θα τον "εκδημοκρατίσουν", θα τον "εξανθρωπίσουν"». Επίσης, χαιρετίζεται η διεθνής δράση του ΚΚΕ και η ίδρυση της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης».

- Κομμουνιστική ομάδα «Φόρσα» Γαλικία - Ισπανία

- Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας: Σημειώνει ότι «Η ορθότητα της ανάλυσής σας, η σαφήνειά σας στον καθορισμό των στόχων, η αποτελεσματική πολιτική δράση σας στις εργαζόμενες μάζες, η πολιτική συνοχή σας, η αφοσίωσή σας στο Μαρξισμό-Λενινισμό και τον επιστημονικό σοσιαλισμό καθιστούν το ΚΚΕ παράδειγμα για όλο το κομμουνιστικό κίνημα».

- Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός FARC - EP: Στο οπτικοποιημένο μήνυμα που απέστειλε το FARC- ΕΡ, σημειώνεται: «Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας- Λαϊκός Στρατός FARC - EP, χαιρετίζουν θερμά το ΚΚΕ, που διεξάγει σε μια περίοδο συστημικής κρίσης του κεφαλαίου την πιο σημαντική πάλη σε ευρωπαϊκό έδαφος για το Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό.Για να ενώσει ένα λαό που στη λαμπρή ιστορική του πορεία δεν έπαψε να παλεύει για ένα νέο σύστημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς.
Οι αντάρτες του FARC - EP εύχονται στα στελέχη του ΚΚΕ, για το 19ο Συνέδριο, κάθε επιτυχία στη δημοκρατική συζήτηση που θα ενσωματώσει στο Πρόγραμμά του τη νέα πραγματικότητα και την πλούσια πείρα που συγκεντρώνεται από τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τον αγώνα για τη δημιουργία μιας νέας εξουσίας».

 - Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών: «Εχουμε επίγνωση του σημαντικού ρόλου του κόμματός σας τόσο στους αγώνες του ελληνικού λαού για να αντιμετωπίσει την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των εθνικών δυνάμεων που είναι σε αυτήν υποταγμένες, όσο και στην πιο γενική διαδικασία της ανασυγκρότησης του Κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελπίζουμε και σας ευχόμαστε το 19ο Συνέδριό σας -με βάση τις καλύτερες παραδόσεις του ΚΚΕ και του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας σας- να μπορέσει να εδραιώσει και να δυναμώσει την επιρροή σας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στον κοινό αγώνα ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στο μονοπωλιακό καπιταλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για μια πολιτική της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου».

- Κόμμα Εργατών Κορέας (Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας):«Το κόμμα μας εκφράζει τη βαθιά του εκτίμηση και την πλήρη στήριξή του για το δίκαιο αγώνα του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

- Προοδευτικό Βήμα Κουβέιτ: «Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σας καθώς καθοδηγούμαστε από τη μαρξιστική θεωρία που η ιστορία αποδεικνύει ότι αποτελεί τη μόνη επιλογή για την κατάκτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης για την εργατική τάξη και το ανθρώπινο γένος. Παράλληλα, η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι το τέλος της ιστορίας (...)».

- AKEΛ (Κύπρος)

- Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος: Εκφράζει την πεποίθησή του «ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου θα δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική δράση του κόμματος, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας το ρόλο του στη χώρα».

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας: Σημειώνει πως «το ΚΚΕ έχει τεράστιο κύρος στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. (...) Το ΣΚΛ είναι σίγουρο ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα επεξεργαστεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τα πολιτικά καθήκοντα του Κόμματος στη βάση των γεγονότων και της εκτίμησης των τάσεων στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιλυθεί επιτυχώς το βασικό καθήκον του Συνεδρίου και θα εγκριθεί ένα σύγχρονο Πρόγραμμα του Κόμματος, καθώς και το νέο του Καταστατικό».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας: Σημειώνει πως «το ΚΚΕ βρίσκεται σήμερα στην κεφαλή της πάλης της εργασίας με το κεφάλαιο, υπερασπίζεται αποφασιστικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων συμμάχων της χώρας, καθώς και τα διεθνή συμφέροντα των εργαζόμενων της ΕΕ και ολόκληρου του κόσμου. Εκτιμούμε πολύ τη συνεισφορά των Ελλήνων κομμουνιστών στην υπεράσπιση της καθαρότητας του μαρξισμού-λενινισμού και στην ανάπτυξή του σύμφωνα με τις σύγχρονες συνθήκες, στην κατανόηση της θετικής και της αρνητικής πείρας από την πάλη στα προηγούμενα στάδια, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, στη δημιουργία συνθηκών για την ιδεολογική ενότητα του παγκόσμιου κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».

- Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα: απευθύνει επαναστατικό χαιρετισμό και σημειώνει πως «η κατάρρευση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, έχει γίνει μια αντικειμενική ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρωπότητας, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνον με σκληρή επαναστατική πάλη εναντίον του (...) τονίζουμε τη σημασία της ανάπτυξης της "Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων", της δραστηριοποίησης του ρόλου της στην προώθηση των κοινών αγώνων προς τα εμπρός (...) ευχόμαστε στο συνέδριό σας κάθε επιτυχία στα καθήκοντά του, σας διαβεβαιώνουμε για τη συνέχιση της ανάπτυξης των αγωνιστικών σχέσεων που συνδέουν τα κόμματά μας, καθώς βλέπουμε ότι ο αγώνας που διεξάγει το ΚΚΕ, (...) είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί αναπόφευκτα στη νίκη».

- Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας: εκτιμά πως το ΚΚΕ «είναι άξιος συνεχιστής των επαναστατικών και απελευθερωτικών παραδόσεων του ελληνικού λαού, μαχητική και συσπειρωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης της Ελλάδας και οργανωτής του κινήματος διαμαρτυρίας των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Το κύρος του ΚΚΕ είναι υψηλό και στο διεθνές, αριστερό και κομμουνιστικό εργατικό κίνημα. Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο της Λιθουανίας στηρίζει την ταξική πάλη που διεξάγει το κόμμα σας (...) Το κόμμα σας δείχνει στους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις πολιτικές οργανώσεις των άλλων χωρών το παράδειγμα της μαχητικής και αποτελεσματικής πάλης για τα κοινωνικά δικαιώματα, το παράδειγμα της διατήρησης και της ανάπτυξης του επαναστατικού χαρακτήρα του κομμουνιστικού κόμματος».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου: «Το 33ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου, που έγινε το Δεκέμβρη του 2012, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατή η επίλυση της κρίσης με μεταρρυθμίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα. Η ανάπτυξη προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την επίλυση της βασικής αντίφασης του καπιταλισμού, μέσα από την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση ενός δίκαιου κοινωνικού συστήματος, του σοσιαλισμού. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου στηρίζει το αίτημα για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Στη βάση της θεωρίας του Μαρξ, του Ενγκελς και του Λένιν και λαμβάνοντας υπόψη τη θετική και αρνητική εμπειρία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, θα συνεχίσει να στηρίζει, στο πλευρό το ΚΚΕ, την ενίσχυση της συνεργασίας όλων των κομμουνιστικών κομμάτων που συνδέονται με εμάς στο πνεύμα του προλεταριακού διεθνισμού».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας: Υπογραμμίζει πως «αυτό το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση έχει δημιουργήσει νέες αντιθέσεις και μεγάλα δεινά για τους εργαζόμενους της Ευρώπης, ιδιαίτερα για τους εργαζομένους στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ γνωρίζει καλά αυτήν την κατάσταση και είναι μπροστά σε έναν θαρραλέο αγώνα για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους εργαζομένους σε ολόκληρη την Ευρώπη».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

- Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Μεξικό: «Συμμεριζόμαστε την προοπτική που έθεσε η συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, όταν συζητιόταν στη Βουλή η Δανειακή Σύμβαση που υπέβαλε η Τρόικα, γιατί έχει μια σημασία που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας: "Ο λαός δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, ό,τι και να κάνει, ακόμα κι αν αποδεχτεί να δουλέψει δωρεάν για ένα, δύο ή τρία χρόνια. Η θέση μας είναι η εξής: οι αγώνες θα μπορούσαν να αποφύγουν τα χειρότερα. Αλλά, για να το κάνει αυτό το λαϊκό κίνημα, πρέπει να έχει κατεύθυνση την αντικατάσταση αυτού του πολιτικού συστήματος από το πολιτικό σύστημα του εργατικού κινήματος, και τη λαϊκή εξουσία. Αποδέσμευση και μονομερής διαγραφή του χρέους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για το λαό"... Αγαπητοί σύντροφοι, σας ευχόμαστε τη μέγιστη επιτυχία στην υλοποίηση των πολιτικών, ιδεολογικών, προγραμματικών στόχων και των στόχων κομματικής οικοδόμησης του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος των Ελλήνων Κομμουνιστών, γιατί γνωρίζουμε ότι θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το άμεσο μέλλον του έθνους σας και θα έχει μεγάλη επίδραση έξω από τα σύνορά του».

- Κόμμα «Λαϊκή Αντίσταση» Μολδαβία: «Το ΚΚΕ αντιτάσσεται όχι μόνο στο καπιταλιστικό κράτος και στις διεθνικές δομές του κεφαλαίου, αλλά και στους συγκαλυμμένους υπηρέτες της αστικής τάξης, στα οπορτουνιστικά "αριστερά κόμματα", μεταξύ των οποίων είναι και τα κόμματα, που εντάσσονται στο λεγόμενο ΚΕΑ (...) Παρακολουθούμε με θαυμασμό την πάλη με αυταπάρνηση των εργαζομένων της Ελλάδας, που αποτελεί παράδειγμα για όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας χώρας».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές: Αναφέρει πως στηρίζει σταθερά τον αγώνα του ΚΚΕ για την κοινωνική χειραφέτηση του λαού μας και ότι «προσπαθεί να αντιπαλέψει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, την ανελέητη εκμετάλλευση από την άρχουσα αστική τάξη και την αυταρχική κυβέρνηση που εκπροσωπεί την αστική τάξη καθώς και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τον κομμουναλισμό. Αναπτύσσουμε αγώνες των εργαζομένων προκειμένου να πετύχουμε την επαναστατική δημοκρατία με σοσιαλιστική προοπτική». Ζητά, επίσης, πιο στενή συνεννόηση και πρακτική συνεργασία των ΚΚ που είναι πιστά στο μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό.

- Κόμμα Εργατών Μπαγκλαντές:  «Νιώθουμε ότι είμαστε πολύ κοντά με τους συντρόφους του ΚΚΕ που διεξάγουν ένα δύσκολο αγώνα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας. Πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη της Ελλάδας με την άξια καθοδήγηση του ΚΚΕ θα καταφέρει να κατακτήσει μια θέση στην Ιστορία».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας: Εκτιμά πως «το ΚΚΕ έχει αναλάβει τη σημαντική ευθύνη για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός σκληρού ταξικού αγώνα, ενώ κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες να αναπτύξει το ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ΠΑΜΕ (...) Η απάντηση στον καπιταλισμό δεν είναι η εκτός των άλλων ανέφικτη επιστροφή στην περίοδο του καπιταλισμού του ελεύθερου συναγωνισμού, των σκόρπιων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αλλά η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, η κατάκτηση ετοιμότητας στις συνθήκες της επαναστατικής κατάστασης. Ετοιμότητα βεβαίως που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τον οπορτουνισμό στον καθημερινό αγώνα! Σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο να θυμηθούμε ορισμένα βασικά στοιχεία από τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό που έχουν επιβεβαιωθεί και να αναδείξουμε τις εξελίξεις που επιταχύνονται και επιβάλλουν ακόμα περισσότερο από πριν την ταύτιση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα με τον αντικαπιταλιστικό».

- Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα: «Είμαστε σίγουροι ότι το 19ο Συνέδριο με το σύνθημα "Λαϊκή Εξουσία - Ο λαός στην Εξουσία: ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος" δε θα ασχοληθεί απλά με τις εκδηλώσεις των συνεπειών του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα σας και την περιοχή αλλά θα συζητήσει και για την παγκόσμια κατάσταση συμβάλλοντας σημαντικά στην κατεύθυνση της βελτίωσης και της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος του προοδευτικού - κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ και ΕΠΙΚΑΙΡΟ!»

- Γιουγκοσλάβικο Κομμουνιστικό Κόμμα Μαυροβουνίου: Γράφει πως εκτιμά ιδιαίτερα τη διαχρονική επαναστατική εμπειρία του ΚΚΕ και δηλώνει: «Το παράδειγμα και η εμπειρία σας μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε στις σύγχρονες συνθήκες της αντεπανάστασης».

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας: Εκφράζει τη σιγουριά ότι «το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στην πάλη στην Ελλάδα αλλά και για τη συγκρότηση πραγματικών κομμουνιστικών κομμάτων, μαρξιστικών-λενινιστικών. Πρέπει να υπερνικήσουμε τον καπιταλισμό, μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να δώσει ένα αξιοπρεπές μέλλον στην ανθρωπότητα. Ευχόμαστε στην ηγεσία του ΚΚΕ, στα μέλη του και στον ελληνικό λαό ένα δυνατό, ενωμένο, επιτυχημένο και γόνιμο 19ο Συνέδριο. Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!».


- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας: Εκτιμά πως «το ΚΚΕ τα περασμένα χρόνια απέκρουσε θαρραλέα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τις κοινές επιθέσεις των καπιταλιστικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού κεφαλαίου, υπεράσπιζε τα συμφέροντα των Ελλήνων εργατών, των αγροτών και της εργατικής διανόησης. Αποκάλυπτε τις δυνάμεις, που αντί να λύσουν τα προβλήματα των εργαζόμενων της Ελλάδας, ακολούθησαν το δρόμο του συμβιβασμού με τον καπιταλισμό. Οι Ούγγροι κομμουνιστές εκτιμούν πολύ την πάλη του ΚΚΕ, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης σήκωσε ψηλά την κόκκινη σημαία της επαναστατικής ταξικής πάλης και έδειξε στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει ένας μοναδικός πραγματικός δρόμος επίλυσης των προβλημάτων των εργαζόμενων: η διαμόρφωση μιας πλατιάς λαϊκής ένωσης για τον περιορισμό της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας του κεφαλαίου, για τη δημιουργία της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Η δράση του ΚΚΕ αποτελεί για όλο το κομμουνιστικό κίνημα παράδειγμα οργανωτικής δουλειάς ανάμεσα στις μάζες, συνδικαλιστικής δουλειάς, συνδυασμού της κοινοβουλευτικής με την εξωκοινοβουλευτική πάλη, της διαφώτισης και της επαναστατικής διαπαιδαγώγησης των μαζών. Το ΚΚΕ ανέλαβε το δύσκολο έργο της συνένωσης των μαρξιστικών - λενινιστικών δυνάμεων του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος για την υπεράσπιση των αξιών του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, τη διαφύλαξη της καθαρότητας των αρχών του κινήματός μας, της πάλης ενάντια στον κίνδυνο του οπορτουνισμού και του ρεβιζιονισμού. Το ΚΚΕ πάντα μας υπεράσπιζε, όταν οι αρχές της καπιταλιστικής Ουγγαρίας κινούσαν δικαστικές υποθέσεις ενάντια σε όλη την ηγεσία του κόμματός μας. Το ΚΚΕ είναι δίπλα μας και σήμερα, όταν στην Ουγγαρία ο νέος αντικομουνιστικός νόμος απαγορεύει την ίδια τη λέξη «κομμουνιστικός». Εμείς, οι Ούγγροι κομμουνιστές, και στο μέλλον θα κάνουμε τα πάντα για τη διατήρηση της μνήμης του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων Ελλήνων πατριωτών, των παραδοσιακών διεθνιστικών δεσμών του ουγγρικού και ελληνικού λαού. Μαζί με τους Ελληνες κομμουνιστές θα αγωνιζόμαστε για την ιδεολογική (στη βάση αρχών), πολιτική και οργανωτική ενδυνάμωση του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του κομμουνιστικού πόλου του κινήματος».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας: εκφράζει την αλληλεγγύη του με την ακατάπαυστη πάλη του ΚΚΕ.

- Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης:Χαιρετίζει το κόμμα, που κράτησε ψηλά το λάβαρο, ύστερα από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Αναφέρεται στο καθεστώς απαρτχάιντ που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός κι εκτιμά πως η συμφωνία του Οσλο αποτέλεσε μια αγχόνη στο λαιμό του λαού της Παλαιστίνης.

- Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν: «Το κόμμα σας απολαμβάνει μεγάλο κύρος στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, ιδιαιτέρα τη σημερινή περίοδο. Οι βαθιές αναλύσεις σας και οι μελέτες σας για τις διάφορες τακτικές, τις μεθόδους και τα μέσα της καπιταλιστικής χειραγώγησης, η ανάπτυξη νέων στρατηγικών για το κομμουνιστικό κίνημα, ο προσδιορισμός των ευθυνών του είναι ζητήματα που έχουν μεγάλη σημασία και αξία για το κομμουνιστικό κίνημα γενικότερα (...) Το 19οΣυνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου ο ελληνικός και ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός βρίσκονται σε μια από τις χειρότερες κρίσεις όλων των εποχών. Η εργατική τάξη και ο λαός στερούνται ακόμα και τις ελάχιστες παροχές πρόνοιας που είχαν κατακτήσει μέσα από αγώνες και θυσίες αιώνων. Η καπιταλιστική τάξη δίνει το τιμόνι της εξουσίας στους σοσιαλδημοκράτες για να εξαπατήσουν τους εργαζομένους πιο εύκολα φορώντας το φιλεργατικό μανδύα, με στόχο να διασφαλίσει τη διάσωση του καπιταλισμού και τον κατευνασμό της οργής της εργατικής τάξης. Είναι αξιέπαινη η κατηγορηματική άρνηση του κόμματός σας να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση διαχείρισης, στο ότι αποκάλυψε τους οπορτουνιστές. Ο ρόλος του κόμματός σας στους αγώνες αποτελεί φάρο ελπίδας για το λαό της Ελλάδας, τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα ανοίγει το δρόμο προς τη σοσιαλιστική επανάσταση».


- Περουβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα: «Γνωρίζουμε τους μεγάλους, πολυάριθμους και ηρωικούς αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα σας, που εκφράζει μια επικίνδυνη τάση προς ακραίες αντιδραστικές θέσεις, κρατική και εργοδοτική καταστολή και βία ενάντια στο λαό, καθώς και την αντικομμουνιστική επίθεση. Οι επιθέσεις αυτές του αστικού συστήματος στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην αποδυνάμωση του Κόμματός σας, της πρωτοπόρας οργάνωσης με καθημερινούς αγώνες στους δρόμους, με δημοκρατικές προτάσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς όφελος των συμφερόντων της πλατειάς πλειοψηφίας».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας: στέλνει τους πιο θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους αντιπροσώπους του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και δηλώνει πως «παρακολουθεί την πάλη του ΚΚΕ κι εκτιμά το ρόλο που παίζει το ΚΚΕ στην Ευρώπη ως η πιο μαχητική και μαζική κομμουνιστική οργάνωση. Για εμάς εξακολουθείτε να είστε παράδειγμα που αποτελεί πηγή έμπνευσης».

- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα: Σημειώνει πως «ως κόμμα με μεγάλες και ηρωικές παραδόσεις στον επαναστατικό αγώνα, το ΚΚΕ παίζει αναντικατάστατο ρόλο στo σκληρό αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών ενάντια στη βάρβαρη επίθεση που εξαπολύει το μεγάλο κεφάλαιο στα δικαιώματα και το βιοτικό τους επίπεδο. Το ΠΚΚ παρακολουθεί και εκφράζει την αλληλεγγύη του με την αποφασιστική και θαρραλέα αντίσταση των κομμουνιστών, των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας (...) Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, για να προωθηθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας και για την ενίσχυση και την ενότητα του διεθνούς κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος. Εκφράζουμε τη θέλησή μας να ενισχυθεί η αμοιβαία συνεργασία, η σύγκλιση σε επίπεδο θέσεων και οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στα κόμματά μας και σας στέλνουμε αδερφικούς χαιρετισμούς».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ): Αναφέρεται στη σημαντική συνεισφορά του ΚΚΕ κι εύχεται επιτυχία στις εργασίες του.

- Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα: Απευθύνει θερμό, κομμουνιστικό, επαναστατικό χαιρετισμό και αναγνωρίζει την επαναστατική συμβολή του ΚΚΕ στην ενότητα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων του κόσμου.

- Σοσιαλιστική Συμμαχία Ρουμανίας: «Για εμάς, τους Ρουμάνους σοσιαλιστές και κομμουνιστές, το ΚΚΕ είναι κάτι παραπάνω από ένα εξέχον παράδειγμα, είναι μια αχτίδα πραγματικής ελπίδας σε μια εποχή που κυβερνάει ο ψεύτικος θεός του κέρδους(...) Το κόμμα μας στηρίζει και βοηθά την πάλη του ΚΚΕ ενάντια στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ στις χώρες μας και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Λέμε ΟΧΙ στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία): «Πιστό στην επαναστατική διδασκαλία του Μαρξισμού - Λενινισμού το ΚΚΕ διεξάγει εδώ και πολλά χρόνια πάλη για τη διαμόρφωση στη χώρα ισχυρού κινήματος της εργατικής τάξης, ικανού, σε συμμαχία με τα άλλα φτωχά στρώματα του πληθυσμού, να ανατρέψει τον καπιταλισμό και να ανοίξει το δρόμο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Συμμεριζόμαστε πλήρως την άποψή σας ότι σε συνθήκες ωρίμανσης της επαναστατικής κατάστασης την έκβαση της πάλης θα καθορίσει η σωστή επιλογή των συνθημάτων και των μορφών πάλης, η θέληση και η αποφασιστικότητα του λαού να σπάσει τις αλυσίδες της ταξικής εκμετάλλευσης, να δράσει ενάντια στην καταπίεση και τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ: Σημειώνει, μεταξύ άλλων στο μήνυμά του: «Συντασσόμαστε με τους αγώνες που διεξάγετε για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου, πολιτισμένου και ανθρώπινου κόσμου (...) αναμένουμε τα αποτελέσματα του 19ου Συνεδρίου σας, καθώς είμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης και προσαρμογής των εσωτερικών ντοκουμέντων μας για να μπορούμε κι εμείς να καθοδηγούμε καλύτερα τους αγώνες μας, που είναι μέρος των αγώνων που διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας: «Η δράση του ΚΚΕ στο παρελθόν και στη σύγχρονη περίοδο έχει μεγάλο κύρος στα μάτια των κομμουνιστών της Σλοβακίας. Εκτιμάμε βαθιά τη διατήρηση του επαναστατικού χαρακτήρα του κόμματός σας, το γεγονός ότι παραμένετε πιστοί στη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία και την εφαρμόζετε δημιουργικά στις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης. Θαυμάζουμε την ικανότητα του κόμματός σας να είναι επικεφαλής των διαμαρτυριών και της αποφασιστικής πάλης για ένα καλύτερο και ευτυχισμένο μέλλον για τους εργαζόμενους. Παρακολουθούμε στενά τη δράση σας, για να μελετήσουμε την πείρα σας και να εμπνευστούμε για τη δική μας δράση. Ταυτόχρονα, ευχαριστούμε την ΚΕ του ΚΚΕ για τη στήριξη του ΚΚ Σλοβακίας στις δύσκολες συνθήκες που δουλεύουμε».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης: Εκφράζει τη σιγουριά του ότι «μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη των κομμουνιστών στην Ελλάδα, γιατί γνωρίζουμε ότι ο αντιιμπεριαλισμός τους είναι πραγματικός και όχι προσχηματικός. Οι αγώνες των κομμάτων μας είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένοι».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας: «Διαβάσαμε τις θέσεις του κόμματός σας και αναγνωρίζουμε την ιδεολογική δύναμη του ΚΚΕ. Είναι εντυπωσιακή η σύνταξη ενός ντοκουμέντου τέτοιας ποιότητας. Δεν περιγράφει μόνο την κατάσταση στην Ελλάδα και την περιοχή, αλλά δείχνει ξεκάθαρα την ταξική φύση της ΕΕ και την απειλή ενός μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που προετοιμάζεται. Ένα τέτοιο ντοκουμέντο δεν υπηρετεί μόνο την ελληνική εργατική τάξη, αλλά αποτελεί και ισχυρό εργαλείο για όλους μας».

- Κομμουνιστικό Κόμμα (Σουηδία): «Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που υπερασπίζεται τα κομμουνιστικά ιδανικά και θαυμάζουμε το σημαντικό ρόλο που παίζει στους ταξικούς αγώνες στην Ελλάδα, ενάντια στις επιταγές της λεγόμενης "τρόικας" που επιβάλλει οικονομική δικτατορία στον ελληνικό λαό και το ελληνικό έθνος. Σημειώνουμε την προσήλωση του ΚΚΕ στον προλεταριακό διεθνισμό και τη στάση του κόμματος ενάντια στις διάφορες μορφές του οπορτουνισμού».

- Κόμμα Αραβικής Σοσιαλιστικής Αναγέννησης (ΜΠΑΑΘ) Συρίας: «Αποστέλλουμε του φιλικούς χαιρετισμούς μας στο ΚΚΕ στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας σας και παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα μας, η Συρία αντιμετωπίζοντας μια ιμπεριαλιστική σιωνιστική συνωμοσία που απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα της (...) Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε την απόκρουση των ενόπλων συμμοριών και του σχεδίου που ηγούνται οι ΗΠΑ μαζί με τα όργανα τους στην περιοχή μας. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί σας και με όλους τους ελεύθερους λαούς για την επίτευξη μιας καθολικής διαρκούς ειρήνης που θα εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των λαών της περιοχής και ιδιαίτερα του παλαιστινιακού».

- Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα: Απευθύνει συντροφικούς χαιρετισμούς στο ΚΚΕ, κι εύχεται «παραπέρα επιτυχίες στο συνεπή αγώνα του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ελλάδας, καθώς και για τη νίκη του σοσιαλισμού (...) Εμείς οι Σύριοι κομμουνιστές, απευθυνόμαστε στο αδελφό κόμμα σας με ειλικρινή αισθήματα ευγνωμοσύνης, για την ευγενή του θέση της υποστήριξης του αγώνα του λαού μας ενάντια στα επεκτατικά σχέδια του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Ολες οι πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του κόμματός μας, διεξάγουν μια γενναία πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας, στην οποία συμμετέχουν το σιωνιστικό Ισραήλ, η αραβική αντίδραση και η Νατοϊκή Τουρκία».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, Τσεχία: «Πιστεύουμε ότι το Συνέδριο του κόμματός σας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αμοιβαίας συνεργασίας του προοδευτικού κόσμου, στην κατεύθυνση ενός πιο δίκαιου κοινωνικού συστήματος. Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη! Ζήτω ο σοσιαλισμός! Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Ευχόμαστε να αυξηθεί η επιρροή του κόμματός σας στη κοινωνία. Εκτιμάμε την αμοιβαία συνεργασία μας και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε παραπέρα».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας: Σημειώνει πως «οι αδερφικές σχέσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚΤ αποτελούν τη μόνη αληθινή εγγύηση για την ειρήνη και την αδελφοσύνη ανάμεσα στους λαούς μας. Το ΚΚΤ θα συνεχίσει να εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη του με τους Ελληνες κομμουνιστές στην κοινή πάλη μας ενάντια στον καπιταλισμό (...) Οι κομμουνιστές και οι πρωτοπόροι της εργατικής τάξης δεν υποτάσσονται στα ψέματα που κατασκευάζει η αστική τάξη για να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις μάζες των εργαζομένων. Σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί ως εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, κάτι που αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ που επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως εργαλείο του ιμπεριαλισμού. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το ΚΚΕ θα κλιμακώσει τη πάλη του ενάντια στη σημερινή αντεργατική επίθεση. Το επόμενο διάστημα οι Θέσεις που επεξεργάστηκε η Κεντρική Επιτροπή θα φωτίσουν το δρόμο της αταλάντευτης πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων».

- ΕΜΕΡ, Τουρκία

- Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα - 1930: Χαιρετίζει «τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΕ στους αγώνες του ελληνικού λαού για αποδέσμευση από την πολεμική μηχανή του γενοκτόνου ΝΑΤΟ, από την ιμπεριαλιστική συμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την παγίδα χρέους της Ευρωζώνης. Χαιρετίζουμε το ρόλο του ΚΚΕ που εμπνέει τη μαχητική αντικαπιταλιστική αντεπίθεση του ελληνικού λαού ενάντια στις πολιτικές του μονοπωλιακού καπιταλισμού απέναντι στην κρίση (...) Το ΦΚΚ-1930 χαιρετίζει επίσης την πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τη σταθερή του στήριξη στις ετήσιες Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (...) τη σταθερή έκφραση της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης από το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων και για το ζήτημα των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων (...) και το ρόλο του ΚΚΕ στη διαμόρφωση ενός κομμουνιστικού πόλου ανάμεσα στα κόμματα που υπερασπίζονται το Μαρξισμό - Λενινισμό».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας: «Το ΚΚΕ παίζει σημαντικό ρόλο στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για τα κοινωνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα, στην αντιμονοπωλιακή και αντιιμπεριαλιστική πάλη, στην ταξική πάλη για το σοσιαλισμό. Το κόμμα σας παίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της συνεργασίας των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, μια συνεργασία που αποκτάει όλο και μεγαλύτερη σημασία».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Φινλανδίας για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό: Χαιρετίζει το Συνέδριο και αναφέρει: «Ελπίζουμε και έχουμε την πεποίθηση ότι το 19ο Συνέδριό σας θα καταλήξει σε σωστές αναλύσεις και αποφάσεις για την πάλη σας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό στην Ελλάδα και για το σοσιαλισμό».

- Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι συζητήσεις του Συνεδρίου σας θα βάλουν στο κέντρο τις μεγάλες προκλήσεις της σημερινής κατάστασης και ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις αυτής της πολύπλοκης φάσης της ιστορίας της χώρας σας. Ενώ οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενωμένες, προσπαθούν να φορτώνουν όλο το βάρος της κρίσης πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, οι κομμουνιστές και όλες οι επαναστατικές δυνάμεις αντιστέκονται γενναία (...)».