Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Λάρισα: Τραγωδία με σπουδαστές που προσπάθησαν να ζεσταθούν με μαγκάλι

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ
Τον εγκληματικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής συγκυβέρνησης - ΕΕ, που έχει μετατρέψει σε πανάκριβο είδος πολυτελείας τη θέρμανση για τις οικογένειες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, επιβεβαιώνει η τραγωδία στη Λάρισα, όπου δύο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας έχασαν τη ζωή τους και τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι πέντε νέοι βρίσκονταν σε σπίτι σε κεντρικό σημείο της Λάρισας και την Πέμπτη άναψαν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνο. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μία φίλη τους πήγε στο σπίτι, προκειμένου να τους επισκεφθεί, αλλά παρότι χτυπούσε επίμονα το κουδούνι, εκείνοι δεν άνοιγαν. Τελικά, όταν η σπιτονοικοκυρά άνοιξε την πόρτα με το κλειδί της αντίκρισαν μέσα τους πέντε αναίσθητους νεαρούς, οι δύο εκ των οποίων ήταν ήδη νεκροί, όπως διαπιστώθηκε.

Οι υπόλοιποι τρεις μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Λάρισας όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.
Στους τρεις νεαρούς από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Χανιά θα γίνουν κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις για το αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εξ αυτών που αρχικά η κατάσταση του θεωρήθηκε καλύτερη και νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τελικά μεταφέρθηκε επίσης στη ΜΕΘ.
Σήμερα εξάλλου αναμένεται να γίνει και η νεκροτομή των δυο άτυχων νέων από τα Χανιά και τη Χαλκίδα, 21 και 22 ετών αντίστοιχα, ενώ θα επακολουθήσουν και οι τοξικολογικές εξετάσεις για τη διαπίστωση των ακριβών αιτιών του θανάτου τους.
Ημέρα πένθους είναι η σημερινή για το ΤΕΙ Λάρισας. Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ. Συγκλονισμένη παραμένει η πόλη από το τραγικό περιστατικό.
ΚΚΕ: Εγκληματική η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ
Σε ανακοίνωσή του, για το θάνατο των σπουδαστών στη Λάρισα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το τραγικό περιστατικό στη Λάρισα, με δυο νέους ανθρώπους νεκρούς και άλλους τρεις να χαροπαλεύουν, αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους με τεράστιο κόστος, καθώς οι φοιτητικές εστίες δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες για στέγαση.
Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και πρέπει τώρα να δώσει λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης καταργώντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και να εξασφαλίσει δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές».
Προβλήματα διαβίωσης συνολικότερα για τους σπουδαστές και φοιτητές
«Η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών και φοιτητών στη Λάρισα και πιστεύω πανελλαδικά, δεν έχει θέρμανση για λόγους οικονομικούς, δεν σιτίζεται επαρκώς για λόγους οικονομικούς, δεν ικανοποιεί βασικές ανάγκες για λόγους οικονομικούς» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 902 ο Παναγιώτης Σπήλιος, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ (Ακούστε τη συνέντευξη εδώ).
Η οργή για το τραγικό περιστατικό, σημείωσε ότι «πρέπει να εκφραστεί σε αποτελεσματικό, συλλογικό, σκληρό αγώνα, που πρέπει να έχει αιτήματα και στόχους». Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σήμερα, επεσήμανε, από την «άμεση ικανοποίηση τουλάχιστον αυτών των βασικών αναγκών: Καμία οικογένεια χωρίς θέρμανση, καμία οικογένεια χωρίς στέγαση, καμία οικογένεια χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ταΐσει και να μορφώσει τα παιδιά της, καμία οικογένεια χωρίς δουλειά».
Αυτό, υπογράμμισε, «πρέπει να εκφραστεί με ένα κίνημα πραγματικά αποφασισμένο, πραγματικά μαζικό που να προέρχεται από τα ίδια σωματεία, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους συλλογικούς φορείς των λαϊκών ανθρώπων, των λαϊκών οικογενειών».
Κινητοποιήσεις σήμερα σε Λάρισα και Βόλο
Σε κινητοποίηση καλεί η Κεντρική Λαϊκή Επιτροπή Ν. Λάρισας φορείς, συνδικάτα και σωματεία, σήμερα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλλοντας τις επικίνδυνες συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα της θέρμανσης, που επιβεβαιώθηκαν με δραματικό τρόπο με το τραγικό περιστατικό των φοιτητών στη Λάρισα.
Πικετοφορία θα γίνει και στο Βόλο με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σήμερα στις 6 μ.μ, από το Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Τα αδικοχαμένα νιάτα ας γίνουν αφορμή για μαζική αφύπνιση
«Δυο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας δολοφονήθηκαν και άλλοι τρεις δίνουν τη μάχη για τη ζωή από το εγκληματικό σύστημα των καπιταλιστών και την απάνθρωπη ταξική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και της ΕΕ, που οδηγούν καθημερινά όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όπως και τους 5 σπουδαστές, που για να ζεσταθούν αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μαγκάλι, με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη που είχαν.
Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ καταγγέλλει αυτή τη βάρβαρη πολιτική και τους εκμεταλλευτές του λαού, οι οποίοι απομυζούν τον ιδρώτα του για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα (βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες) και καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία να σταματήσουν να τους ανέχονται. Να οργανωθούν στα συνδικάτα και στον αγώνα όχι μόνο για να φρενάρουμε αυτή τη βαρβαρότητα, που σπέρνει και το θάνατο, αλλά να τους ανατρέψουμε και να πάρουμε εμείς τον πλούτο, τα μέσα παραγωγής και την εξουσία που μας ανήκουν, για να δούμε άσπρη μέρα.
Τα αδικοχαμένα νιάτα ας γίνουν αφορμή για μαζική αφύπνιση και ξεσηκωμό εργαζομένων και νεολαίας».
Tις κυβερνητικές ευθύνες για το περιστατικό καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους: το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών-Ιματισμού-Δέρματος Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Μαθητών Ν. Λάρισας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας, η Ένωση Γυναικών Λάρισας, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

ΜΑΣ: Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι απλά εχθρική, αλλά και επικίνδυνη
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Λάρισα και το θάνατο των δύο σπουδαστών του ΤΕΙ, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους όλης της Ελλάδας να καταδικάσουν την πολιτική που στερεί τη θέρμανση από το λαό και τα παιδιά του, το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους και τις οικογένειες των σπουδαστών. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ επισημαίνει:
«Η τραγωδία των συναδέλφων μας, σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής για κάθε φοιτητή και σπουδαστή που η οικογένειά του σήμερα στενάζει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα ούτε στοιχειωδών αναγκών.
Δυο συνάδελφοί μας έχασαν τη ζωή τους και τρεις χαροπαλεύουν επειδή προσπάθησαν να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο τρόπο λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν για πετρέλαιο.
Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους!
Εκατοντάδες από εμάς βιώνουμε σήμερα την ίδια ή ανάλογη κατάσταση, αφού οι οικογένειές μας δυσκολεύονται με τους μισθούς πείνας, την ανεργία, τα χαράτσια και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση. Αντιμετωπίζουμε τις άθλιες συνθήκες σπουδών, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, την παντελή έλλειψη εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες μας για δωρεάν στέγαση.
Το συγκεκριμένο γεγονός μόνο τυχαίο δεν είναι. Δεν οφείλεται σε καμιά απροσεξία των συναδέλφων μας, όπως θα βιαστούν να πουν κάποια παπαγαλάκια, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάζουν λάδι την αντιλαϊκή πολιτική .
Η τραγωδία που εξελίχθηκε χθες στη Λάρισα, αποδεικνύει ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν είναι απλά εχθρική προς το λαό, αλλά επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Μια πολιτική που στερεί συνολικά από το λαό και τα παιδιά του τα πιο στοιχειώδη, τη θέρμανση, το ρεύμα, τη στέγη και το ψωμί.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους όλης της Ελλάδας να καταδικάσουν την πολιτική που στερεί τη θέρμανση από το λαό και τα παιδιά του, το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους και τις οικογένειες των σπουδαστών.
Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, καταργώντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και να εξασφαλίσει δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές.
Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να καταργηθούν όλοι οι φόροι που εξοντώνουν τις οικογένειές μας.
Δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες».
Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ: Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους
Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ σημειώνει:
«Εκατοντάδες από εμάς βιώνουμε σήμερα την ίδια ή ανάλογη κατάσταση, αφού οι οικογένειές μας δυσκολεύονται με τους μισθούς πείνας που παίρνουν και τη ληστρική πολιτική που ξαλαφρώνει τακτικά τις τσέπες τους. Την ίδια ώρα στην προσπάθεια να συμβάλουμε κι εμείς οι ίδιοι υψώνεται τείχος το ποσοστό της ανεργίας, οι απαράδεκτες συμφωνίες για την απασχόληση των νέων και τα μεροκάματα που δε φτάνουν ούτε για τα πιο βασικά.
Το συγκεκριμένο γεγονός μόνο τυχαίο δεν είναι.
Δεν οφείλεται σε καμιά απροσεξία των συναδέλφων μας, όπως θα βιαστούν να πουν κάποια παπαγαλάκια, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάζουν λάδι την πολιτική των αφεντικών τους.
Δεν οφείλεται σε καμιά αναλγησία των πολιτικών δυνάμεων που σήμερα κυβερνάνε και όσων στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Δεν είναι το θέμα αν είναι ικανοί ή όχι να είναι κοντά στο λαό, αν έχουν καρδιά και πονάνε για τα βάσανα και τις ανησυχίες μας.
Έχουν στόχο. Έχουν προσανατολισμό κι αυτός είναι η μεγιστοποίηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Γι' αυτούς κυβερνάνε, αυτούς υπηρετούν. Είναι η ουσία της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και της ΕΕ, όλων των ευρωλιγούρηδων.
Μπροστά σ’ αυτό το "ιερό" καθήκον τους, οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των παιδιών τους είναι γι’ αυτούς λεπτομέρειες. Κερδοφορία σήμερα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Γι' αυτό δε δίνουν δεκάρα που χιλιάδες οικογένειες είναι στα όρια της επιβίωσης και καλούν προκλητικά σε περισσότερες θυσίες, όπως δεν τους ένοιαζε χρόνια, ανεξάρτητα με το ποιος ήταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης, για τα εκατοντάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, τους πολέμους που εξαπολύουν όπου Γης για τα συμφέροντά τους.
Δε χωράει καμιά αναμονή. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι θυσίες του αγώνα είναι μεγάλες, αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στο μέλλον που μας ετοιμάζουν αν δεν τους σταματήσουμε.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!
Ο αγώνας για επιβίωση σημαίνει ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος».