Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

 Με ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων ύδρευσης βρίσκει η Παγκόσμια Μέρα Νερού τη χώρα μας

Παγκόσμια Μέρα Νερού η 22η Μάρτη και η επέτειος βρίσκει τη χώρα μας σε μια πορεία ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), που υδροδοτούν τα δύο μεγαλύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας.
Ήδη, η τρικομματική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό με τον οποίο βγάζει «στο σφυρί» το 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ, ενώ σύντομα θα επακολουθήσει ανάλογη διαδικασία ξεπουλήματος και για την ΕΥΔΑΠ. Έτσι, ένα πολύτιμο φυσικό αγαθό, όπως το νερό, γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας από το μεγάλο κεφάλαιο.

Πέρα από την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ, προωθείται η σύσταση «Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων», κατά τα πρότυπα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να διευκολυνθεί κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης των υδάτων σε όλη την επικράτεια, στο πλαίσιο του ξεπουλήματος του συνόλου του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία ανάλογων ιδιωτικοποιήσεων, θεωρείται βέβαιο ότι το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα επιφέρει πρόσθετα δεινά στον ελληνικό λαό, αφού: Και οι εργαζόμενοι στις δύο επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πετσόκομμα των μισθών τους και εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και οι λαϊκές οικογένειες θα πληρώνουν ακόμη πιο ακριβό το νερό, χωρίς να εξασφαλίζεται μάλιστα η ποιότητά του, καθώς οι ιδιώτες επιχειρηματίες θα ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την κερδοφορία τους και όχι να παραδίδουν καθαρό και ασφαλές για την υγεία των καταναλωτών νερό.