Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

35ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Δυο γραμμές σε αντιπαράθεση

Mε τις ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων συνεχίστηκαν το απόγευμα οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ ενώ το πρωΐ το Συνέδριο χαιρέτησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος στην ομιλία του μεταξύ άλλων κατήγγειλε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης του αγώνα των εργατών ενάντια στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από τα μονοπώλια, την κυβέρνηση και την ΕΕ με τη στήριξη του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού. 
Νωρίτερα, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι μαζί με την πάλη για τα άμεσα ζητήματα και μέσα από αυτήν την πάλη, να πείθονται και να προετοιμάζονται, να θέσουν στόχο της πάλης τους την αλλαγή τάξης στην εξουσία, την κατάργηση των μονοπωλίων και τη μετατροπή των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτής της χώρας σε λαϊκή περιουσία. «Ξέρουμε όμως ότι ο καπιταλισμός ένα δρόμο έχει: Αυτόν της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης», υπογράμμισε ο Γιώργος Σκιαδιώτης.
Στο συνέδριο δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
Σε προκλητικούς τόνους ο εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Φθιώτιδας, ο Κ. Κουτσογιαννόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο λαός της χώρας αποδέχτηκε και ανέχτηκε μέτρα και περικοπές και ανακάλυψε ότι η ανεργία στη χώρα παρουσιάζει σημεία ανάσχεσης. Στην κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα κάνει την προοδευτική ανατροπή, παρέπεμψε τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. 
Με το σύνθημα: «Η ΣΕΣ δεν είναι των εργατών είναι τα τσιράκια των πολυεθνικών» αποδοκίμασαν οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ την γγ της ΣΕΣ Μπ. Σεγκόλ, η οποία δεν έκρυψε την ανησυχία της ότι με τις εξελίξεις στην ΕΕ «υπάρχει ο πειρασμός να γίνουμε αντι-ευρωπαίοι».
Χαιρετισμός του Γιώργου Μαυρίκου, Γ.Γ. της ΠΣΟ 
Με το σύνθημα: «Από το ’45 στην πρώτη τη γραμμή μαζί με τους εργάτες για πάλη ταξική», που φώναξαν δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην αίθουσα, έγινε δεκτός στο βήμα ο Γιώργος Μαυρίκος, Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ. Στην αντίθετη κατεύθυνση από την ομιλία της εκπροσώπου της ΣΕΣ, ο εκπρόσωπος της ΠΣΟ μίλησε για τους αστικούς μύθους που κατέρρευσαν με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.
Εκδηλώσεις και περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ
Με εκδηλώσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς στελεχών του ΠΑΜΕ σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν το δικό τους στίγμα και περιεχόμενο στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στην Αλεξανδρούπολη, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Σήμερα περιοδεία στη φαρμακευτική εταιρεία «ΦΑΡΜΑΤΕΝ» στην Κομοτηνή έκανε το πρωί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Το μεσημέρι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσαπλές περιόδευσε στον ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης όπου συνομίλησε με σπουδαστές της σχολής. Για άλλη μία φορά, επιβεβαιώθηκε ο βρώμικος ρόλος της Χρυσής Αυγής, ως δύναμη κρούσης κατά των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών.
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη με μαθητές και διοικητικούς υπαλλήλους της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Καβάλα, σε αίθουσα του Οργανισμού, ενώ το απόγευμα έγινε εκδήλωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων με θέμα: «Ανεργία και Νεολαία», όπου μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργίου. 
Οι πολύμορφες εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ συνεχίζονται και το Σάββατο. 
Η ανταγωνιστικότητα παραμένει η πεμπτουσία της στρατηγικής της ΓΣΕΕ
O προσανατολισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνταγή της ανταγωνιστικότητας είναι και παραμένει η πεμπτουσία της στρατηγικής της ΓΣΕΕ. Έτσι στο Πρόγραμμα Δράσης που παρουσιάζεται στο συνέδριο ως η βασική πρόταση της πλειοψηφίας θεωρείται ότι «το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα (...) θα πρέπει να διεκδικήσει την αναθεώρηση των στόχων και του περιεχομένου του Συμφώνου Σταθερότητας (...)» μέσα όμως στα πλαίσια κυριαρχίας των μονοπωλίων, αφού όπως προτείνεται «(...) η παρέμβαση των δημόσιων πολιτικών για έξοδο από την οικονομική κρίση και ύφεση προϋποθέτει τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων (...) με την ενίσχυση της ρευστότητας και την πιστωτική επέκταση των κρατών μελών από την ΕΚΤ (...)».
Μάλιστα, η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση γίνεται από τη ΓΣΕΕ υπό το πρίσμα και την έκδηλη ανησυχία της πλειοψηφίας ότι αυτή «(...) μπορεί να αποτρέψει την πορεία εξόδου κράτους-μέλους από το ευρώ, συρρίκνωσης ή διάλυσης της Ευρωζώνης».