Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα: Καλούν σε πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο για την «ανασυγκρότηση του υπ.Ναυτιλίας»



Σε οργάνωση της πάλης, ώστε το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, να καταργηθεί στην πράξη, καλούν τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς, τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Με το νομοσχέδιο αυτό καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, σε πλοία, σε λιμάνια, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κτλ. Όπως τονίζουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία: «Να οργανώσουμε την πάλη μας με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τα ναυτεργατικά σωματεία να συγκαλέσουμε συνελεύσεις, συσκέψεις σε όλους τους χώρους για να υλοποιήσουμε την απόφαση μας για απεργιακή κινητοποίηση, να καταργήσουμε στην πράξη το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ.

Οι απεργιακοί αγώνες των ναυτεργατών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων να διεκδικήσουμε:
Υπογραφή και ανανέωση της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους για μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες.
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την “Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις”».
Ολόκληρη η ανακοίνωση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων επισημαίνει:
«Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ''Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξει'' που αποτέλεσε ένα από τα βασικά αιτήματα καταδίκης στον 7ημερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών από τις 31 Γενάρη έως τις 6 Φλεβάρη και την Πανεργατική Απεργία στις 20 Φλεβάρη 2013.
Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι Σ.Σ.Ε., το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, σε πλοία, σε λιμάνια, Ν/Ζ, σ’ όλους τους χώρους που αναφέρεται το νομοσχέδιο. Είναι γενική στρατηγική της κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ, το Μάρτη καταργούν και την ΕΓΣΣΕ, τον κατώτερο μισθό.
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προστέθηκε στο άρθρο 11, η παράγραφος 8 για την άρση του Cabotage στα επιβατηγά πλοία, στο όνομα της ελευθερίας δράσης του κεφαλαίου με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία, ανατρέπουν και ισοπεδώνουν και τις ελάχιστες θέσεις εργασίας με συγκεκριμένα δικαιώματα των ναυτεργατών που έχουν απομείνει στα ακτοπλοϊκά επιβατηγά πλοία, προσθέτοντας χιλιάδες ναυτεργάτες, στις στρατιές των ανέργων.
Παραμένει ο διαχωρισμός των Λιμενικών υποδομών και δικτύων σε τέσσερα διαμερίσματα της χώρας, παραχωρώντας τα μέσο του ΤΑΙΠΕΔ στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Υποδομές, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα εκτελούνται μόνο και όταν κερδίζει το κεφάλαιο, οδηγώντας σε ομηρία με ότι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες ναυτεργάτες, νησιώτες εργαζόμενους.
Απαξιώνουν την Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και την προσαρμόζουν στις εξελίξεις, προωθούν την ιδιωτικοποίηση της με την λειτουργία σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) διευρύνοντας το δουλεμπορικό κύκλωμα που υπάρχει σ’ άλλες χώρες, να πληρώνεις για τα διπλώματα – πιστοποιητικά, να πληρώνεις για μια θέση εργασίας.
Στην ίδια κατεύθυνση εμπαίζουν με την αγωνία και την εξαθλίωση των ανέργων ναυτεργατών, σχεδιάζουν πρόγραμμα μέσο του ΕΣΠΑ για 1000 άνεργους που θα δουλεύουν για 1000 ευρώ (αξιωματικοί) και 800 ευρώ (κατώτερα πληρώματα). Αυτό σημαίνει να δουλεύουν χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση, χωρίς ΣΣΕ, ανασφάλιστοι.
Αυτές οι εξελίξεις διευρύνουν την "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, δυναμιτίζουν την οικονομική κατάσταση του ΝΑΤ με τραγικές συνέπειες για τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τις οικογένειες τους και την κοινωνικοασφαλιστική προστασία τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς να οργανώσουμε την πάλη μας με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τα ναυτεργατικά σωματεία να συγκαλέσουμε συνελεύσεις, συσκέψεις σε όλους τους χώρους για να υλοποιήσουμε την απόφαση μας για απεργιακή κινητοποίηση, να καταργήσουμε στην πράξη το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ.
Οι απεργιακοί αγώνες των ναυτεργατών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων να διεκδικήσουμε:
Υπογραφή και ανανέωση της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους για μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες.
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την "Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις".
Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, φτωχή αγροτιά, συντονίζουμε τη δράση μας μέσα από καλά οργανωμένους και σχεδιασμένους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».