Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Κύπρος - Γιούρογκρουπ: Υπογράφηκε η συμφωνία σε βάρος του κυπριακού λαού (AUDIO)

Τα ξημερώματα της Δευτέρας υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Γιούρογκρουπ και της αντιπροσωπείας της κυπριακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του κουρέματος καθώς και όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο ορισμένα πρώτα στοιχεία είναι τα εξής:
- Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (τη Λαϊκή) και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης (της Τράπεζας Κύπρου) στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της.

- Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα μπουν στη διαδικασία του κουρέματος. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.
- Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς Eυρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
- Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
- Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
- Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.
- Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ορισμένη ρευστότητα.
- Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.
ΚΚΕ: Οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου να βγάλουν συμπεράσματα και να δυναμώσουν την πάλη τους
Σε σχόλιό του για την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στην Κύπρο, σε απολύσεις, σε νέα σκληρά μέτρα, όπως αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός. Άλλωστε, η κυπριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί απέναντι στον κυπριακό λαό τους ίδιους εκβιασμούς και αντιλαϊκά μέτρα που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον ελληνικό.
Αποκαλύπτεται το παραμύθι της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης, εντός ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία. Η διαχείριση της κρίσης «εντός των τειχών», ανεξάρτητα με ποια συνταγή, σχέδιο ή διεθνή συμμαχία γίνει, έχει πάντα ένα θύμα: Τον εργαζόμενο λαό ο οποίος καλείται να κάνει σκληρές θυσίες για να στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να δυναμώσουν την πάλη τους για την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Για τις εξελίξεις μίλησε στο ραδιόφωνο του "902" ο Γ. Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ
Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ
Ιδιαίτερα ενδεικτική για τον χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων που έπονται μετά την συμφωνία στο Γιούρογκρουπ είναι η ανακοίνωση του ίδιου του Γιούρογκρουπ το οποίο «καλωσορίζει τα μέτρα για αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα», λέγοντας ότι θα σχηματίσουν τη βάση για αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του. Την ώρα που ανοίγει ο δρόμος για σφαγή των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και μετά τους σφοδρούς εκβιασμούς και εκ μέρους της ΕΕ προκλητικά δηλώνει ότι «στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες». Και επίσης «το Γιούρογκρουπ καλεί τις κυπριακές αρχές και την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν το μνημόνιο μέχρι τις αρχές Απριλίου».
Δηλώσεις από πολιτικούς εκπροσώπους των μονοπωλίων
Η Κρ. Λαγκάρντ εκ μέρους του ΔΝΤ προκλητικά δήλωσε ότι η συμφωνία δε θα επιβαρύνει υπερβολικά τους Κύπριους εργαζόμενους.
Δηλώσεις έκαναν και ο Οικονομικός Επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν όπως και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν δίκαιο, ενώ ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ έκανε λόγο «για κλοπή».
Λίγο μετά, ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν εμφανίστηκε να μιλά για αναδιάθρωση του δανείου προς την Κύπρο
Ο Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε κοινωνική συναίνεση για το νέο μνημόνιο.
Ν. Αναστασιάδης: Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της ΕΕ
«Είμαι ικανοποιημένος διότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», είπε ο Κύπριος πρόεδρος κ. Αναστασιάδης (ο πρόεδρος της Κύπρου θα απευθυνεί στον κυπριακό λαό με διάγγελμα στις 7μμ).
«Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής.
Η Κύπρος απέφυγε τη χρεοκοπία, η οποία «θα ήταν καταστροφική, γιατί θα σήμαινε και έξοδο από την Ευρωζώνη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης και έκανε λόγο για «νέα αρχή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει».
«Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν. Και από σήμερα, θα πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό», τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.
Λίγο πριν το Γιούρογκρουπ ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας στο ΡΙΚ στάθηκε στη στάση του Φρ. Ολάντ με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο σημειώνοντας: «Σε αντίθεση με προηγούμενους Γάλλους προέδρους, ο κ. Ολάντ, στο πρόσωπο του οποίου είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για αλλαγή στάσης στην Ευρώπη σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, έχει εξαφανιστεί».
Απο την πλευρά του το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για αρχή νέων δεινών και ζητά δημοψήφισμα για την συμφωνία

Εν αναμονή του ανοίγματος των τραπεζών
Ακόμη δεν υπάρχει ανακοίνωση για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο, όπως και το ποια ακριβώς θα είναι η κατάσταση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα χρόνου η μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγαλύτερα διεθνή χρηματιστήρια λίγες ώρες μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ στην Κύπρο.
Εκβιασμοί για να περάσει χωρίς αντιστάσεις η αντιλαϊκή συμφωνία
Όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί συνεχείς εκβιασμοί, παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο φόντο της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Το απόγευμα της Κυριακής εντείνονταν οι εκβιασμοί ώστε να αποδεχθεί ο κυπριακός λαός οποιαδήποτε αντιλαϊκή απόφαση.
Την ίδια ώρα εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία ύστερα από κάλεσμα του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ.
Από την Κυριακή το πρωί στις Βρυξέλλες βρισκόταν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μαζί με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ενώ αργότερα συνάντησε τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και άλλα στελέχη της ΕΕ.

από : 902.gr