Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Μήνυμα της ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ προς τις γυναίκες




Κ.Ο. ΝΑΞΟΥ


Εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, μετανάστριες, νέες, η 8η Μάρτη 2013, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια τυπική επέτειος αφιερωμένη στις γυναίκες.
Είναι η μέρα:   

  • που σηματοδοτεί τους αγώνες των εργατριών, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων για την απελευθέρωση και τη χειραφέτησή τους από την εκμετάλλευση και την καταπίεσή τους από την καπιταλιστική εργοδοσία και τις κάθε είδους προκαταλήψεις σε βάρος τους.
  • παραδειγματισμού και έμπνευσης από τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας που το 1857 έδωσαν στη Νέα Υόρκη το δικό τους αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς, λιγότερες ώρες εργασίας
  • παραδειγματισμού και έμπνευσης από τις χιλιάδες εργάτριες, αγρότισσες που έδωσαν το παρών σε όλους τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, σε όλες τις ιστορικές περιόδους της χώρας μας, θυσιάζοντας κάποιες ακόμη και τη ζωή τους
  • δίδαγμα για τη δική μας και τις μελλοντικές γενιές, που μας δείχνει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης όλων αυτών που μας ανήκουν και που μας στερούν. 

Γυναίκες σήμερα δεχόμαστε  αδυσώπητη και εγκληματική επίθεση από την κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη καπιταλιστική οικονομική κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Μέσα σε αυτή την κατάσταση οι γυναίκες και οι νέοι πλήττονται περισσότερο. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:

Η ανεργία το Νοέμβρη του 2012 ήδη καταγραφόταν στο 27% και στις γυναίκες έφτανε στο 31%. Η μεγαλύτερη αύξηση το Γ’ τρίμηνο του 2012 σημειώνεται στις νέες γυναίκες μέχρι 24 ετών (65,4%).

Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 1.350.000 ανέργους, όμως στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 2.000.000, αφού άνεργος υπολογίζεται αυτός που δεν δουλεύει ούτε μία ώρα τη βδομάδα!
Η ανασφάλιστη δουλειά και η προσωρινή απασχόληση ανακυκλώνουν την ανεργία, με ανέργους χωρίς δικαιώματα σε επίδομα, σύνταξη, Υγεία, ενώ ενισχύουν την εργοδοσία και το κεφάλαιο. Η εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων, που μεγάλο μέρος τους είναι γυναίκες, δίνει τη σκυτάλη τώρα στις οριστικές απολύσεις.

Οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις συνεχίζονται. Νέο σχέδιο ανατροπών στο Ασφαλιστικό σχεδιάζεται μέσω της "τελικής αναμόρφωσής του". Επιδιώκουν το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εκτός από την παραπέρα αύξηση των ηλικιακών ορίων, να λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα και ανταποδοτικά ασφαλιστικά συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα κατώτερα όρια συντάξεων που έχουμε σήμερα.

Οι στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές για τη μητρότητα και την κρατική στήριξη για τα εξαρτημένα μέλη των οικογενειών τους, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους εξαφανίζονται και αυξάνεται η ανταποδοτική πληρωμή τους, ενώ οι λαϊκές ανάγκες και ιδιαίτερα των γυναικών για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο. 

Καταργήθηκε το επίδομα του τοκετού και πριμοδοτείται η γέννα στο σπίτι για εξοικονόμηση πόρων, αδιαφορώντας για την υγεία ακόμα και για τη ζωή - κάτω από αυτές τις συνθήκες - της μητέρας και του νεογέννητου. Μάλιστα έχουν βαλθεί να πείσουν τις γυναίκες ότι αυτός ο αναχρονισμός είναι η μοντέρνα έκδοση, ο σύγχρονος τρόπος τοκετού.

Αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε  στις πληρωμές δανείων, στην αυξανόμενη φορολογία, στα χαράτσια, τις αυξημένες πληρωμές για ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερό κλπ. αλλά και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να δημιουργήσουν οικογένεια, λόγω της μεγάλης ανεργίας, της πολύμηνης απλήρωτης εργασίας, της μεγάλης και πρόσθετης φορολογίας, της έλλειψης λαϊκής στέγης, γενικά των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και της έλλειψης κρατικών δομών και υπηρεσιών για τα παιδιά και την οικογένεια. 

Το σχέδιο "Αθηνά", που είναι ο νέος "ακαδημαϊκός χάρτης σε άμεση σύνδεση με τον αναπτυξιακό", δηλαδή η απευθείας σύνδεση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τα σχέδια των επιχειρήσεων, για να παράγονται, με αναλώσιμη γνώση και όχι επιστημονική μόρφωση, φθηνοί και με ελαστικές μορφές εργαζόμενοι, έρχεται να καταφέρει ένα επιπλέον βαρύ πλήγμα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών.

Οι δείκτες του υποσιτισμού και της απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης του παιδικού πληθυσμού που επεκτείνεται και έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, συνεχώς αυξάνονται. Επιδιώκουν να μας εξοικειώνουν με αυτά και  να τα αφήνουμε για λύση στη φιλευσπλαχνία των "φιλανθρωπικών δικτύων". Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει πλήρη δικαιώματα στα παιδιά, όχι μόνο τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, γιατί είναι το μέλλον, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.

Η απάντηση της κυβέρνησης στην αυξανόμενη ανεργία των γυναικών είναι η κοροϊδία των προγραμμάτων γυναικείας επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία ατομικών ή "κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών", την ίδια στιγμή που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και αυτοαπασχολούμενες κλείνουν μαγαζιά, μικροεπιχειρήσεις και σε επιστημονικούς κλάδους, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, χιλιάδες φτωχοί αγρότες και αγρότισσες ξεκληρίζονται.
Τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα της γυναίκας, τη μάνας, δεν έχουν τέλος. Αυτό το διάστημα η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, που στην ουσία στηρίζει, διαιωνίζει και συντηρεί τα υποκατάστατα, εναρμονιζόμενη με την πολιτική της ΕΕ, αντί να στηρίξει τα στεγνά προγράμματα και την πρόληψη για να βοηθήσει τους νέους και τις νέες να ξεφύγουν από τον αργό θάνατο. Να δώσει ελπίδα και ζωή σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους. 

Το καπιταλιστικό σύστημα είτε σε περίοδο ανάπτυξης είτε πολύ περισσότερο σε περίοδο κρίσης δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για τις λαϊκές δυνάμεις και επομένως για τις γυναίκες. Αυτό το ζουν στο πετσί τους καθημερινά όλοι οι λαοί της Ευρώπης και παγκόσμια, είτε έχουν μνημόνια είτε όχι.

Η ΚΟ Νάξου  σας καλεί:
Σπάστε τις αλυσίδες του φόβου και μη μείνετε άλλο απαθείς. Αντιδράστε και απαιτήστε όλα όσα σας ανήκουν.
Μη δέχεστε άλλο να χάνετε δικαιώματα, κατακτήσεις για να 'ρθει ανάπτυξη με φτώχεια και ανεργία.
Οργανωθείτε στα σωματεία σας, ενισχύστε το κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ. 

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ.

Πάλη για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ, που φέρνουν πολέμους, φτώχεια και δυστυχία. Μια ανάπτυξη που τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και το τιμόνι της εξουσίας θα το 'χει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της.
Το ΚΚΕ αυτόν το δρόμο ανάπτυξης προτείνει, το σοσιαλιστικό, και είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει τη λαϊκή ευημερία και την ισοτιμία των γυναικών.
Είναι η ελπίδα, η προοπτική, η μόνη διέξοδος από τα σημερινά σοβαρά αδιέξοδα της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε».



Νάξος, 7-3-2013