Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα «RealNews»

«Ραγδαίες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτηθούν ανά πάσα στιγμή, καθώς η κρίση και οι αντιθέσεις βαθαίνουν στην Ευρωζώνη, αλλά το ζήτημα είναι να σφραγίσει τις εξελίξεις ο λαός και όχι να είναι θύμα των αντιθέσεων της πλουτοκρατίας». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της, σήμερα, Κυριακή 31 Μάρτη, στην εφημερίδα  «RealNews» και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη. 


Κυρία Παπαρήγα, μιλάτε για ένα νέο σχέδιο Ανάν. Πού στηρίζετε τις εκτιμήσεις σας; Και το σχέδιο αυτό θα εντάσσεται σε γενικότερες αλλαγές στο στάτους της περιοχής, ακόμα και σε αλλαγές συνόρων;

«Εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το "σχέδιο Ανάν" υποστηρίχθηκε από πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που πρωταγωνιστούν στη σημερινή κυβέρνηση. Οι κατοπινές επιλογές της αστικής τάξης της Κύπρου δημιουργούν έδαφος για να καμφθεί η τότε στάση του κυπριακού λαού υπέρ του "όχι". Η αποδοχή των δεσμεύσεων της ΕΕ, η εξειδίκευση τους με το μνημόνιο, η προετοιμασία εισόδου στο Νατοϊκό "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" αλλά και η επιλογή ανάδειξης της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο, ανοίγουν το δρόμο σ’ αυτή την εξέλιξη. ΗΠΑ, Ισραήλ και πρόσφατα η Ρωσία προχωρούν σε υποδείξεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού με τρόπο που να διευκολύνει τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή. Η κατάσταση επιδεινώνεται μετά τη φανερή προσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για την προώθηση ενός νέου και χειρότερου "σχεδίου Ανάν" ή defacto διχοτόμηση».

Θεωρείτε ότι στόχος ήταν η εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης ή των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου; Πόσο επηρεάζουν τέτοιες εξελίξεις την προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού ζητήματος στο νησί;

«Η απόφαση του Eurogroup αφορά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για τη διαχείριση της κρίσης, η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους σχεδιασμούς αναμόρφωσης της Ευρωζώνης και ενιαίου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος των χωρών. Η αποδυνάμωση της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου διευκολύνει την προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων που αφορούν τόσο τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, όσο και τον γεωπολιτικό έλεγχο στην περιοχή. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για την υποκρισία της κοινοτικής αλληλεγγύης και την εξαπάτηση ότι η είσοδος στην ΕΕ θα βοηθούσε στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».

Ανησυχείτε μήπως η κρίση μπορεί να οδηγήσει και σε πόλεμο; Περιφερειακό ή και γενικότερο;

«Πρέπει να συνυπολογίσουμε αφενός τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και δρόμων στην Ανατολική Μεσόγειο, και αφετέρου την αυξανόμενη δυσκολία διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που οξύνουν αυτές τις αντιθέσεις και αυξάνουν τον κίνδυνο ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή καθώς και τον κίνδυνο ενός συμβιβασμού, μιας προσωρινής "ιμπεριαλιστικής ειρήνης", σε βάρος των δικαιωμάτων ασθενέστερων λαών όπως της Κύπρου και της Παλαιστίνης. Σε κάθε περίπτωση η υπεράσπιση της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι για το λαό αναπόσπαστη με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».

Στην Κύπρο την τελευταία περίοδο, Πρόεδρος ήταν ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, του αδελφού κόμματος του ΚΚΕ. Τι λάθη έγιναν; Τι πρώτα συμπεράσματα εξάγετε;

«Η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει ότι οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας είναι αντικειμενικοί και αδυσώπητοι και δε μπορούν να αξιοποιηθούν από μια προοδευτική κυβέρνηση υπέρ των εργαζομένων, όσο καλές προθέσεις και αν έχει. Αυτοί οι νόμοι πρέπει να ανατραπούν. Η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ δεν εμπόδισε την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Κύπρο, τις αρνητικές συνέπειες για το λαό, τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Αναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, να πάρει σκληρά μέτρα». 

«Το κυπριακό "όχι" αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνείτε;

«Παρακαταθήκη μπορεί να αποτελέσει το "όχι" του κυπριακού λαού, αν αμφισβητήσει τις αιτίες, δηλαδή την ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που οδήγησαν εδώ. Το "όχι" της κυπριακής βουλής ήταν "εντός των τειχών", δεν αφορούσε τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τη διατήρηση της Κύπρου ως φορολογικού παραδείσου και γι’ αυτό εξελίχθηκε σε ένα "ναι" στο αντιλαϊκό πακέτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει, τη στιγμή που η ιδέα της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης και λύσης στα πλαίσια της ΕΕ αποδείχτηκε μια μεγάλη απάτη».

Προβλέπετε διάλυση της Ευρωζώνης;

«Η κρίση έχει οξύνει την ανισομετρία και τις αντιθέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, που είναι εγγενείς, όμως τώρα διαπλέκονται και με το ζήτημα ποιος θα βγει πιο κερδισμένος από την κρίση ή λιγότερο χαμένος. Μέχρι στιγμής οι αντιθέσεις αντιμετωπίζονται με προσωρινές και εύθραυστες συμφωνίες που είναι σε βάρος των λαών. Δεν αποκλείεται αργότερα αυτές οι αντιθέσεις να μη μπορούν να γεφυρωθούν και να επικρατήσουν σε αστικές τάξεις χωρών επιλογές για αποχώρηση από την Ευρωζώνη ή για έξωση χωρών και δημιουργία νέων συμμαχιών. Να γιατί είναι επίκαιρο το αίτημα του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, με ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία. Διαφορετικά ο λαός θα είναι έρμαιο απρόβλεπτων εξελίξεων».

Πώς κρίνετε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση της Κύπρου με την Ευρωζώνη το τελευταίο κρίσιμο διάστημα;

«Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε, μαζί με την κυπριακή και τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, στον εκβιασμό απέναντι στον κυπριακό λαό καλώντας τον να επιλέξει με ποιο τρόπο θα χρεοκοπήσει. Άλλωστε αυτό το κάνει πρώτα απέναντι στον ελληνικό λαό. Κοροϊδεύουν όσοι μιλούν για βοήθεια της Ελλάδας στην Κύπρο και βγάζουν κορόνες για "μητέρες-πατρίδες". Στις σχέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Υπάρχουν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης κάθε χώρας και συμμαχίες που τις πληρώνουν οι λαοί».

Θεωρείτε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η τρικομματική κυβέρνηση έχει ισχυροποιηθεί στην Ελλάδα; Ή προβλέπετε άμεσα έκτακτες πολιτικές εξελίξεις; 

«Ραγδαίες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτηθούν ανά πάσα στιγμή, καθώς η κρίση και οι αντιθέσεις βαθαίνουν στην Ευρωζώνη και η αντιλαϊκή πολιτική γίνεται πιο άγρια. Το ζήτημα είναι να σφραγίσει τις εξελίξεις ο λαός και όχι να είναι θύμα των αντιθέσεων της πλουτοκρατίας. Από τις εξελίξεις στην Κύπρο η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί πιο ισχυρή. Αξιοποιεί την χρεοκοπία των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένου, για να εμφανίσει τη δική της πολιτική, ως μονόδρομο, επιβάλλοντας πιο άγρια μέτρα». 

Έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση περί συνεργασιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην χώρα. Κατά πόσον σας αφορά αυτή; Αλήθεια, πώς είδατε την σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων; 

«Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Καμμένου, που το χαρακτηρίζουν εθνικιστικές και ορισμένες αλλοπρόσαλλες θέσεις και είναι αναφανδόν υπέρ του κεφαλαίου, είναι ένα ακόμα στοιχείο που καταδεικνύει το πόσο πολύ εξαπάτησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπάστες, αριστερούς αλλά και πλατιά λαϊκά στρώματα προκειμένου να πάρει την ψήφο τους, να αποδυναμώσει το ΚΚΕ. Προσθέστε και τους ύμνους στην αντιλαϊκή πολιτική Ομπάμα, τις δεσμεύσεις της ότι δεν θα σκίσει τις συμφωνίες με την ΕΕ, τα "είπα ξείπα" για χαράτσια, μισθούς, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Απέναντι στις συνεργασίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ, ΣΥΡΙΖΑ, τμημάτων ΠΑΣΟΚ, Καμμένου κλπ, το ΚΚΕ αντιτάσσει τη λαϊκή συμμαχία για να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που εξαθλιώνει το λαό». 

Υπό τις παρούσες συνθήκες ποιο είναι το κεντρικό διακύβευμα του επικείμενου Συνεδρίου σας; Και ποιες παρατηρήσεις από τον προσυνεδριακό διάλογο θα ενσωματώσετε στις αποφάσεις σας;

«Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ απαντά στο πιεστικό ερώτημα του λαού για το πώς θα ανακόψουμε τον κατήφορο, ποια είναι η διέξοδος από την κρίση προς όφελός του: Με τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, ενώνει το λαό κατά των μονοπωλίων και του καπιταλισμού στο δρόμο της αντεπίθεσης για μια νέα κοινωνία. Για αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, για μια ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Στις αποφάσεις και στη δράση μας θα ενσωματώσουμε όλες εκείνες τις προτάσεις από τον δημόσιο και τον εσωκομματικό διάλογο που συμβάλλουν στη βελτίωση της δράσης μας. Το ΚΚΕ θα απορρίψει εκείνες τις απόψεις που είτε συγκαλυμμένα είτε ανοιχτά προτείνουν τον αφοπλισμό του ΚΚΕ». 

Τι είδους και σε τι ποσοστό να αναμένουμε ανανέωση στα ηγετικά κλιμάκια του ΚΚΕ;

«Σε κάθε συνέδριο το Κόμμα ανανεώνεται σημαντικά σε όλα τα καθοδηγητικά όργανα και στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα».

Εκ των πραγμάτων είστε το πρόσωπο του Συνεδρίου. Από ποιο μετερίζι θα συνεχίσετε την επόμενη μέρα;

«Δεν συμφωνώ με την εκτίμησή σας. Οι θέσεις της ΚΕ και η ψήφος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας είναι η αρχή και το τέλος του Συνεδρίου. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα και όπως ισχύει για όλα τα στελέχη του ΚΚΕ, τα όργανα του Κόμματος καθορίζουν τις χρεώσεις μας».