Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η κυβέρνηση κάνει «αναδιαπραγμάτευση»;

-- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κάνει αναδιαπραγμάτευση με την τρόικα και πως δίνει μάχη προς όφελος του λαού. Ποια είναι η αλήθεια;
Η απρόσκοπτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και προαπαιτούμενων μέτρων που εξαθλιώνουν το λαό είναι «ένα το κρατούμενο» για την κυβέρνηση στις συνεννοήσεις που κάνει αυτό το διάστημα με τους εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), όσο κι αν προσπαθεί να ξεγελάσει το λαό ότι δίνει τάχα μάχη προς όφελός του. Για το σκοπό, η κυβέρνηση εμφανίζεται να παζαρεύει ορισμένα μέτρα που δεν έφεραν το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως ο αυξημένος ΦΠΑ στην εστίαση και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στην πραγματικότητα εμπαίζει το λαό, αφού γνωρίζει καλά ότι τυχόν απαλοιφή αυτών των μέτρων, προϋποθέτει την αντικατάστασή τους με άλλα «ισοδύναμα», που στην πράξη σημαίνει απλά νέες περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, μισθούς και συντάξεις. Την αλήθεια αυτή ομολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε κομματική σύσκεψη με βουλευτές της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί αυτό θα σήμαινε τη λήψη νέων μέτρων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αντληθούν από τις δημόσιες δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις. Αρα, κάθε μέτρο που φεύγει από την πόρτα για να ενισχύσει το «διαπραγματευτικό» τάχα προφίλ της κυβέρνησης, επιστρέφει με βεβαιότητα από το παράθυρο.
Να γιατί είναι πλασματική η εικόνα της «διαρκούς διαπραγμάτευσης» τάχα για τα λαϊκά συμφέροντα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να παρατείνει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων στην εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική. «Είμαστε σε μια διαρκή διαβούλευση με την τρόικα, με τους πιστωτές μας και όσο αποδεικνύουμε την αξιοπιστία μας, τόσο μπορούμε να θέτουμε και ζητήματα τα οποία βλέπουμε ότι δεν δουλεύουν σωστά», δήλωσε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, για το οποίο, όπως είπε, η τρόικα «τώρα το συζητά». Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα χρειάζονται προκειμένου «να μην τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα» (μνημόνιο) και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, επαληθεύοντας ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα γίνεται για το κεφάλαιο και τις ανάγκες του και όχι για το λαό. Από τη σκοπιά αυτή αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα και τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις που συζητούνται με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, όπως οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η οριστική απελευθέρωση την 1η Ιούλη, ο κατώτατος μισθός κ.ά. Πρόκειται για μέτρα που στο σύνολό τους επιδεινώνουν τη θέση της εργατικής τάξης και δημιουργούν καλύτερους όρους για το κεφάλαιο να μονοπωλήσει τομείς της οικονομίας, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα τον κρατικό μηχανισμό στις σύγχρονες ανάγκες του.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση υποτάσσει η κυβέρνηση την απόλυση 7-8.000 δημοσίων υπαλλήλων, τους οποίους τώρα βαφτίζει «επίορκους», «πλαστογράφους» κ.ο.κ., για να ξεγελάσει και να αποπροσανατολίσει το λαό. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση σκοπεύει βάσει της συμφωνίας με την τρόικα να τοποθετήσει 12.500 υπαλλήλους στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης, μέχρι τον Ιούνη και 27.000 έως το τέλος του έτους. Στο πνεύμα αυτό τοποθετήθηκε άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό. Για να ενισχύσουν το κλίμα υπέρ των απολύσεων, κυβερνητικά στελέχη υπερθεματίζουν για την αναγκαιότητά τους. Μετά τον Μ. Βορίδη τη σκυτάλη πήρε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν πρέπει να είναι ταμπού οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων». Ολα τα παραπάνω, επαληθεύουν το ΚΚΕ που σημείωνε σε σχόλιό του για τις επαφές τρόικας - κυβέρνησης και την προπαγάνδα των αστικών επιτελείων περί «επαναδιαπραγμάτευσης»: «Το τραγικό αστείο περί επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα πρέπει να τελειώσει. Διαπραγμάτευση προς όφελος του λαού μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια δεν υπάρχει. Διαπραγματεύσεις γίνονται, όχι για να ανακουφιστεί ο λαός αλλά για το πώς θα γίνουν πιο αποτελεσματικά και πώς θα επιταχυνθούν τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του. Φρένο και ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής μπορεί να βάλει μόνο ο λαός με την πάλη και τη συμμαχία του. Να καταργηθούν τώρα οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα και ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».