Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αγρότες: Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα επιβίωσής τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Πατώντας στη μεγάλη λαϊκή υποστήριξη που βρίσκει ο αγώνας τους, οι αγρότες εντείνουν την αγωνιστική πίεση για να αναγκάσουν την κυβέρνηση ν' αλλάξει τη στάση ολικής άρνησης και να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα.
Με πολλές χιλιάδες τρακτέρ να έχουν βγει στους δρόμους, απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν, για δεύτερη συνεχή βδομάδα, σκληρή μάχη ενάντια στην αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο στόχος της αγροτικής κινητοποίησης, όπως εξαρχής τον καθόρισαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας που την ξεκίνησαν, είναι τριπλός:

  • Να αποκρουστεί η σφοδρή κυβερνητική επίθεση στο πενιχρό εισόδημα της φτωχής αγροτιάς, που εκδηλώνεται με την επιβολή απανωτών χαρατσιών και βαριών φόρων.
  • Να ανατραπεί η αντιαγροτική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που με τα σκληρά αντιαγροτικά μέτρα της, τα οποία θα γίνουν ακόμα χειρότερα με την αναθεώρηση για το 2014 – 2020, οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας σε μαζικό ξεκλήρισμα, για να συγκεντρωθεί η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
  • Να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και θα αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της χώρας μας να παράγει φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού μας και την τροφοδοσία της μεταποιητικής βιομηχανίας με πρώτες ύλες.
Στη Θεσσαλία
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων τους δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας που παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας, στη Λάρισα, μαζί με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους ενώ στη Μαγνησία πλέον τα μπλόκα των αγροτών έχουν γίνει δυο.
Σε Μακεδονία – Θράκη
Στις Σέρρες, οι αγρότες έστησαν νέο μεγάλο μπλόκο στο Λευκώνα, έξω από την πόλη των Σερρών ενώ παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο των Κερδυλλίων και στο Ροδολίβος.
Στη διασταύρωση της Νάουσας βρίσκονται αγρότες του νομού με τα τρακτέρ τους ενώ παραμένει το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό.
Στην Πέλλα, οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο του Γυψοχωρίου, όπως είχε αποφασιστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων, ύστερα από κάλεσμα της ΠΑΣΥ.
Οι αγρότες του Κιλκίς ενώθηκαν σε ένα μπλόκο στη διασταύρωση του Πολυκάστρου.
Στην Κατερίνη, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ.
Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην Εθνική Οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων.
Στη Θεσσαλονίκη, τα τρακτέρ βρίσκονται στην πλατεία της Επανωμής, στα ανατολικά του νομού και στα δυτικά, στην πλατεία της Χαλκηδόνας.
Στον Έβρο, οι αγρότες παραμένουν στο ύψος του κόμβου της Καβύλης, στον κόμβο του Θωρείου και στον κόμβο της Κορνοφωλιάς, ενώ σε απομακρυσμένα χωριά συγκεντρώνονται στις πλατείες, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα». Παράλληλα, ετοιμάζουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τρίτη 5 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, μπροστά στην ΑΤΕ Ορεστιάδας.
Στην Πελοπόννησο
Νέο μπλόκο στην Ηλεία, στον κόμβο Μαραθιάς έστησαν οι αγρότες του Νομού, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, ενώ συνεχίζονται οι περιοδείες με στόχο να ενισχυθεί το μπλόκο με νέα τρακτέρ και αγρότες από όλο και περισσότερα χωριά.
Στην Αχαΐα, αγρότες με τα τρακτέρ βρίσκονται στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, καθώς και στην Εθνική Οδό Πατρών-Τρίπολης, στον κόμβο του Κουρλαμπά.
Στη Μεσσηνία καθημερινά πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στο Σουληνάρι με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Χανδρινού και Γαργαλιάνων.
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους με περισσότερες δυνάμεις παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας και της Αρκαδίας που έχουν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα στον κόμβο στο Ανυφί, στο δρόμο των Αρχαιοτήτων (επαρχιακός δρόμος Ναυπλίου–Μυκηνών).
Μπλόκο έχει στηθεί από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Αρκαδίας και στην οδό Τρίπολης-Σπάρτης, στη διασταύρωση Καρυών, όπου οι αγρότες δέχτηκαν την επίσκεψη και αλληλεγγύη των συναδέλφων τους από την Αργολίδα, συζητώντας για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα τους.
Στην Κρήτη
Στα Χανιά, όπου και εκεί ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, καθώς τα προϊόντα μένουν απούλητα ή διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων μαζί με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο προχωρούν σε κινητοποίηση την Τρίτη 5 Φλεβάρη στην πλατεία Αγοράς στις 11 το πρωί.
Στο Ηράκλειο, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των αγροτών και κτηνοτρόφων στην κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 5 Φλεβάρη, στον κόμβο των Πεζών, στις 10 το πρωί. Καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και συμμετοχή στην κινητοποίηση που, όπως τονίζεται, «αποτελεί μια μόνο πτυχή του πολύπλευρου αγώνα επιβίωσης, που θα πρέπει να ξεδιπλωθεί, καθώς οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δέχονται λυσσαλέα επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και της ΕΕ».
Στη Στερεά Ελλάδα - Εύβοια
Στη Φθιώτιδα ανεβαίνει το θερμόμετρο των κινητοποιήσεων. Μεγάλος αριθμός τρακτέρ συγκεντρώθηκε στην είσοδο της πόλης, στο χώρο της Έκθεσης Λαμίας. Αγρότες της περιοχής Δομοκού έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης.
Στη Λιβαδειά, παραμένουν τα τρακτέρ στον κόμβο Καρυάς-Ορχομενού και αυξάνονται καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες από τα γύρω χωριά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για ενίσχυση της κινητοποίησης παρά τις προσπάθειες εκφοβισμού που έγιναν με παρουσία της αστυνομίας στο μπλόκο.
Στην Εύβοια, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βορειοκεντρικής Εύβοιας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στη θέση Παλιούρια και την Τρίτη κατεβαίνουν στη Χαλκίδα.
Στη Δυτική Ελλάδα
Στον κόμβο Καναλακίου Πρέβεζας έστησαν το μπλόκο οι αγρότες της περιοχής με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα και την Τρίτη διοργανώνουν συγκέντρωση μέσα στην πόλη στο Καναλάκι. Παράλληλα, ετοιμάζουν να στήσουν και νέο μπλόκο στη διασταύρωση Ωρωπού.
Στην Άρτα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας καλεί την Τρίτη σε συγκέντρωση στους Χαλκιάδες στις 11 το πρωί.
Στο Αγρίνιο, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Αγίου Δημητρίου την Τρίτη προχωρούν σε συμβολική κατάληψη στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, στις 10.30 το πρωί, και μετά θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αγρινίου. Στο πλευρό τους, θα βρεθούν εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς.
Οι αγροτικές διεκδικήσεις
Έχοντας εξασφαλίσει ένα πλατύ και συνεχώς διευρυνόμενο μέτωπο εργατικής – λαϊκής υποστήριξης στον αγώνα τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.
Απαιτούν να ικανοποιηθούν, αμέσως, τα αιτήματα που αφορούν, πρωτίστως, στη μείωση του υπερδιογκωμένου κόστους παραγωγής – αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση 30% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, μη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ , επιδότηση ζωοτροφών, άτοκα καλλιεργητικά δάνεια κ.ά. - καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουν, τον ερχόμενο Μάρτη, να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.
Ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων που σχετίζονται με τα χαράτσια – τέλος για τ' ακίνητα, (σπίτια – αποθήκες), αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ, ανανέωση αδειών στις γεωτρήσεις, νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά. - καθώς δεν έχουν χρήματα να τα πληρώσουν.
Επιμένουν στις διεκδικήσεις για θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα και αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών, κατάργηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή και των περικοπών στις επιδοτήσεις, αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες και αλλαγή του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους κινδύνους, αύξηση κι όχι μείωση των πενιχρών αγροτικών συντάξεων και να δίνονται στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67, όπως αποφασίστηκε, κ.ά.