Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες;


-- Τι έλεγε και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους;
Ποιος, άραγε, δε θυμάται τους λεονταρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τις καταγγελίες του ότι τα λεφτά του φορολογούμενου πάνε στη «μαύρη τρύπα» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις κραυγές για τους χρεοκοπημένους τραπεζίτες που πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά των τραπεζών κ.τ.λ. Σήμερα, η «μπίλια» έχει κάτσει οριστικά και αμετάκλητα στη θέση υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, που διασφαλίζεται μέσω των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων: «Δύο πράγματα θα κάνουμε: Το πρώτο είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (...) Το δεύτερο θα διεκδικήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποκατασταθεί αυτό το κλίμα της ασφάλειας (...) Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι εθνική ανάγκη σήμερα να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις τράπεζες σαν «μοχλό ανάπτυξης» και θέλει να διασφαλιστεί η δυνατότητά τους να αιμοδοτούν τις καπιταλιστικές επενδύσεις. «Ανάπτυξη» με τους τραπεζίτες πρωταγωνιστές είναι ίδια με αυτήν που ευαγγελίζονται τα μονοπώλια, ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι μαζί με τους κάθε είδους διεκπεραιωτές των υποθέσεών τους και το πολιτικό προσωπικό.
Απ' αυτήν τη θέση επέκρινε την κυβέρνηση για την υποτιθέμενη απουσία της απ' τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ που αφορούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας απ' το λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ. Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να επιδαψιλεύει επαίνους στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μ. Ραχόι, δηλώνοντας πως παρέδωσε μαθήματα διαπραγμάτευσης. Την πολιτική Ραχόι γενικότερα όμως πρόβαλλε σαν παράδειγμα προς μίμηση. Δήλωνε ακόμα, στις αρχές του καλοκαιριού: «Πράγματι γυρνάμε την Ελλάδα πίσω - μια βδομάδα. Στην Ισπανία. Εκεί όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι εθνικοποίησε την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Την Bankia. Την εθνικοποίησε για να τη σώσει από την κατάρρευση (...) Αυτό έκανε ο Σαμαράς της Ισπανίας. Ο Σαμαράς της Ελλάδας, όμως, μας καταγγέλλει γιατί θα κάνουμε το ίδιο. Μας καταγγέλλει ως τυχοδιώκτες και κρατιστές, που θα οδηγήσουμε την Ελλάδα εκτός ευρώ, επειδή θα πούμε τέλος το πάρτι με δημόσιο χρήμα στην τραπεζοκρατία». Το παράδειγμα, όμως, της Ισπανίας αποδεικνύει την κοροϊδία που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του λαού. Η «εθνικοποίηση» των τραπεζών στον καπιταλισμό είναι μέτρο που μπορεί να παρθεί για τη διάσωσή τους, την εξυγίανσή τους με λεφτά του λαού, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους σε βάρος του λαού και όχι προς όφελος των συμφερόντων του όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εθνικοποιήσεις στον καπιταλισμό, όποιο όνομα κι αν πάρουν, με όποιον τρόπο κι αν γίνουν, είναι η άλλη όψη των ιδιωτικοποιήσεων και στόχο έχουν να διασώσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων - μετόχων τους.
Ελεγε ο Αλ. Τσίπρας στις 13/6/2012: «Και, αυτές τις μέρες, η Ισπανία πέτυχε τη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, χωρίς Μνημόνιο. Λέγοντας όχι στο Μνημόνιο. Και δεν βγήκε από το ευρώ. Δεν γύρισε στο προηγούμενο εθνικό της νόμισμα. Το όχι στο Μνημόνιο του κεντροδεξιού Ραχόι στην Ισπανία είναι το όχι στο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ελλάδα». Λίγο μετά όμως ανασκεύασε: «Ο κ. Ραχόι, ο Ισπανός Σαμαράς δηλαδή, δεν έκλεισε χρόνο στην εξουσία και οδηγεί τη χώρα του στο ΔΝΤ». Η αλήθεια είναι ότι η Ισπανία εφάρμοζε την πολιτική του μνημονίου χωρίς μνημόνιο και όταν την ανέβαζε στα ουράνια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική που εξωθεί στη φτώχεια τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Οπως άλλωστε και το μείγμα διαχείρισης που ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα, την οποία εξυμνεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήδη απ' τον περασμένο χρόνο και με αποκορύφωμα τα όσα δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Το περασμένο καλοκαίρι ο Αλ. Τσίπρας αρθρογραφούσε υπέρ του Ομπάμα: «Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε δίκιο όταν είπε την προηγούμενη Παρασκευή: Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναπτυχθούμε τώρα, ακόμη κι αν κλειδώσουμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σταθεροποίησης του χρέους και των ελλειμμάτων μας, και ας αρχίσουμε να τα μειώνουμε με σταθερό, λογικό τρόπο». Σήμερα μιλά για «προοδευτικό προσανατολισμό» της πολιτικής που εφαρμόζει η αμερικάνικη κυβέρνηση και σφαγιάζει τόσο το λαό της όσο και το λαό άλλων χωρών, αφού αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί.