Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Στο κενό επιχείρηση για να σπάσει η απεργία των ναυτεργατών

Με απειλές, βία και τρομοκρατία εξανάγκασαν τον απόπλου του «Φαιστός Παλλάς» 
Στο κενό έπεσε η επιχείρηση που μεθόδευσαν εδώ και τρεις ημέρες συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μεγαλοαγρότες και μεγαλέμποροι της Κρήτης για να σπάσουν την απεργία των εργατών. Μπορεί «με το πιστόλι στον κρόταφο» να κατάφεραν να αποπλεύσει το βράδυ της Κυριακής ένα πλοίο, το «Φαιστός Παλλάς», από το Ηράκλειο, αλλά δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μελών του πληρώματος.
Σε συγκέντρωση που έγινε το πρωί της Δευτέρας, στον καταπέλτη του πλοίου που έχει δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, το πλήρωμα κατήγγειλε το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας κάτω από το οποίο αναγκάστηκαν να λύσουν κάβους και δήλωσε με μια φωνή ότι συμμετέχει στην απεργία.

Η επιχείρηση την οποία έστησε μηχανισμός της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τη συμμετοχή λίγων μεγαλοαγροτών και εμπόρων, στήθηκε εδώ και τρεις ημέρες. Όπως κατήγγειλαν άλλοι αγρότες της Κρήτης, οι έμποροι τους έλεγαν ότι «θα φύγει πλοίο» και μάλιστα τους ζητούσαν να κόψουν λαχανικά ακόμη και άγουρα για να συγκεντρωθεί φορτίο.
Το βράδυ της Κυριακής στο λιμάνι του Ηρακλείου, άνθρωποι των μεγαλοαγροτών και των εμπόρων, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των απεργών και του πλοίου, τρομοκρατώντας τα μέλη του πληρώματος και απειλώντας τους ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή, φόρτωσαν οι ίδιοι τις νταλίκες στο πλοίο, εν γνώσει μάλιστα του υπουργού Ναυτιλίας, του αρχηγού του Λιμενικού και του Λιμεναρχείου Ηρακλείου.
Παρά την παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, αλλά και τη δήλωση που κατέθεσε στο Λιμεναρχείο ο Α' μηχανικός του πλοίου για την απεργία, στις 11 το βράδυ δόθηκε άδεια απόπλου του πλοίου, το οποίο μετέφερε στον Πειραιά περίπου 70 φορτηγά.