Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ: Επιχειρεί να βάλει στο χέρι την πολιτιστική περιουσία του λαού



Προσπάθεια από την εκκλησία να διεκδικήσει τον πολιτιστικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Κωμιακής, ο οποίος φτιάχτηκε το 1977 από προσφορές και κυρίως με προσωπική εργασία των κωμιακιτών και ολοκληρώθηκε, εξοπλίστηκε και λειτουργεί σαν σωματείο με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας» από το 1983
Από τότε και μέχρι σήμερα τη διαχείριση και την ευθύνη για την περιουσία του Πνευματικού Κέντρου την έχει το εκάστοτε ΔΣ.
Στην αίθουσα επίσης συστεγάζεται και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής και ο Αθλητικός Όμιλος Κορωνίδας.
Συγκεκριμένα, χτες 26/2/2013 προχώρησε σε αποστολή εξώδικου στο ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου και στον Σύλλογο Γυναικών  με προθεσμία τριών ημερών να παραδώσει τα κλειδιά της αίθουσας με την πρόφαση ότι ο χώρος της ανήκει.
Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων και όλων των φορέων της Κωμιακής που με ανακοινώσεις τους, κατήγγειλαν την αυταρχική και προκλητική αυτή προσπάθεια της μητρόπολης να πάρει με το «έτσι θέλω» στην κατοχή της την αίθουσα.
Η ΚΟΒ Κωμιακής του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου και καταδίκαζει τις προθέσεις της εκκλησίας.
Με ανακοίνωση της και η Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής καταδίκασε την αυταρχική και προκλητική αυτή κίνηση της εκκλησίας. 
Ανακοινώσεις για το θέμα έβγαλαν επίσης και:
           -Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής 
           -Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κωμιακής
            -Ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου 
Το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Κωμιακής, αποφάσισε να καλέσει τα μέλη και όλους τους κωμιακίτες σε γενική συνέλευση, την Πέμπτη 28/2/2013 στις 7 μμ, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω δράση, ενάντια στην ενέργεια αυτή της εκκλησίας και για να διαφυλαχτεί και να παραμείνει η περιουσία του Πνευματικού Κέντρου σε αυτόν που πραγματικά ανήκει, τον λαό της Κωμιακής. 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό την Τετάρτη 27/2 ο Βαγγέλης Κορρές μέλος του ΔΣ, έκανε αναφορά «για πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, τότε που χειροκροτούσαν και ευλογούσαν Μεταξάδες και Παπαδόπουλους». 
ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα
αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΟΒ Κωμιακής του ΚΚΕ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Η ΚΟΒ Κωμιακής, στηρίζει την απόφαση του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Κωμιακής, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της αίθουσας του Πνευμ. Κέντρου.
  Η ανάγκη πρόσβασης στον πολιτισμό – παρά την αδιαφορία της πολιτείας να παρέχει αυτήν τη δυνατότητα σε όλους – ήταν αυτό που οδήγησε τους κωμιακίτες να φτιάξουν και να εξοπλίσουν την αίθουσα, με προσφορές και προσωπική εργασία.
  Η άμεση δημιουργία συλλόγου με την επωνυμία ‘’ Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας’’ (από το 1983), η δράση του όλα αυτά τα χρόνια, δείχνει ότι η συλλογική δράση σε όλους τους τομείς μπορεί να δημιουργήσει, να αναβαθμίσει το επίπεδο της κοινωνίας, να παράγει πολιτισμό και να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της από κάθε επιβουλή -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της εκκλησίας- να εξουσιάζει και να ελέγχει κάθε πρωτοβουλία και δραστηριότητα.
  Καλούμε τους Κωμιακίτες, να υπερασπιστούν ότι με κόπο και θυσίες έχουν κατακτήσει.
  Η ΚΟΒ Κωμιακής θα σταθεί δίπλα στο ΔΣ του Πνευμ. Κέντρου και θα στηρίξει τον αγώνα του.
 
                                                                                                             Κωμιακή 25-02-13

το εξώδικο που έστείλε η εκκλησία: 
αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής:
 
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΩΜΙΑΚΗΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ
Η Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής στηρίζει την απόφαση του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας, όσο αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου.
Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της μητρόπολης Παροναξίας, που με εξώδικο και με προθεσμία τριών ημερών, καλεί το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου να παραδώσει την αίθουσα.
Αυτοί που διαχειρίζονται αμύθητο πλούτο την ίδια ώρα που ο λαός πεινάει και παγώνει.
Αυτοί που στηρίζουν τις πολιτικές που οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση.
Αυτοί που προσπαθούν σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ να κρύψουν την φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού κάτω από το χαλάκι, μοιράζοντας συσσίτια και παράλληλα τον παροτρύνουν να υποταχτεί και να δεχτεί την κόλαση στην οποία ζει.
Αυτοί που ξεπουλάνε τη ελληνική γη σε μεγάλες εταιρίες όπως ο «ελληνικός χρυσός» για να ρίχνουν τα απόβλητά τους, θέλουν να βάλουν χέρι και στον πολιτιστικό χώρο του χωριού μας.
Αυτό τον χώρο και ότι έχει μέσα τον έφτιαξαν οι ΚΩΜΙΑΚΙΤΕΣ με τον ιδρώτα και το υστέρημά τους, κόντρα στην αδιαφορία της πολιτείας, για να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό.  Να γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί ότι ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ!
Καλούμε όλους τους κωμιακίτες να σταθούν πλάι στο ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου και να υπερασπίσουν όλα αυτά που με κόπο δημιούργησαν.
ΚΩΜΙΑΚΗ
26/2/2013