Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδια περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος από τη συγκυβέρνηση

Θέμα αλλαγής του νομικού πλαισίου για την πραγματοποίηση απεργιών θέτει η συγκυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Στόχος το απεργιακό δικαίωμα να μπει «στο γύψο», να χτυπηθεί και να περιοριστεί δραστικά η δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται, να απεργούν, να αντιστέκονται και να διεκδικούν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αφού προηγηθεί ολιγόμηνος διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να επιδιώκει αλλαγή στον υφιστάμενο τρόπο λήψης απόφασης για κήρυξη απεργίας, με ένα σενάριο να λέει ότι θα απαιτείται η πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων μίας επιχείρησης και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση. Η διαδικασία, με αυτόν ή άλλον τρόπο, θέλει να δυσκολέψει ή και να καταστήσει αδύνατη τη λήψη απεργιακής απόφασης.
Στις αλλαγές που φέρονται να επιδιώκονται είναι και η επαναφορά του λοκ άουτ, της δυνατότητας δηλαδή των εργοδοτών να κάνουν ανταπεργία κλείνοντας την επιχείρηση σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι παρεμβάσεις θα έχουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχο να επιφέρουν αλλαγές στην οργάνωση, τη δομή, τη σύσταση, τη συγκρότηση και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην ουσία για να τις καταστήσουν πιο αδύναμες, με περιορισμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες, πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες και χειραγωγούμενες από εργοδότες και κυβερνήσεις.
Τίθεται επίσης θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος των συνδικαλιστικών αδειών.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε στο «ΒΗΜΑ» ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν -τουλάχιστον- να ανοίξει η συζήτηση».
Έτσι -μετά τις επιστρατεύσεις απεργών (μέσα μεταφοράς, ναυτεργάτες), τα ΜΑΤ, το ξύλο, τα χημικά και τις δίκες κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, μετά την επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν παράνομες τις απεργίες- η συγκυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία για το δραστικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και να καταστήσει «διακοσμητικό» το συνδικαλιστικό κίνημα.
ΚΚΕ: Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να ξεσηκωθούν για να αποκρούσουν τη νέα βάναυση επίθεση
Σε Σχόλιό του για το σχέδιο της κυβέρνησης κατά της απεργίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Ο υπουργός Βρούτσης επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο που απαγορεύει, στην ουσία, το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, επαναφέροντας ακόμη και  κατάπτυστους νόμους, ακόμα και από τον περιβόητο 330 που προβλέπει το λοκ άουτ για τους εργοδότες. Επίσης παρεμβαίνει στη δομή και στη λειτουργία των συνδικάτων, επιδιώκοντας να αποκλείσει εξολοκλήρου το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόκειται για  αντιδραστικό σχέδιο, που στοχεύει να φορέσει πιο βαριές αλυσίδες στην εργατική τάξη. Αποδεικνύεται ότι ο έξαλλος αυταρχισμός της κυβέρνησης με το δόγμα νόμος και τάξη, τις επιστρατεύσεις απεργών, τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις κατά των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, δεν είναι τυχαία.
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να γίνουν μια γροθιά για να αποκρούσουν τη νέα βάναυση επίθεση σε βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Το πώς θα απεργούν, το πώς θα λειτουργούν τα σωματεία, είναι αποκλειστικό δικαίωμα να το καθορίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη θέση και τη δράση τους. Να ταχθούν ενάντια, να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών».
ΠΑΜΕ: Στον πόλεμο που έχουν κηρύξει στο λαό και στους εργαζόμενους, θα απαντήσουμε με πόλεμο.
Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σημειώνει: «Ο λαός θα πρέπει να είναι υπάκουος και εξαθλιωμένος! Με βάση αυτό το περιεχόμενο που βρίσκει εφαρμογή στο δόγμα «νόμος και τάξη» η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει χέρι στη λειτουργία των συνδικάτων, στο δικαίωμα στην απεργία.
Δεν της αρκεί η ποινικοποίηση των αγώνων με τις εκατοντάδες απεργίες που βγάζει παράνομες η ταξική δικαιοσύνη ούτε η συκοφάντηση των κινητοποιήσεων από τα ΜΜΕ των μεγαλοκαναλαρχών. Δεν τις φτάνουν τα ΜΑΤ και τα ρόπαλα για να καταστέλλουν τους λαϊκούς αγώνες. Θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με τους λαϊκούς αγώνες, με τις απεργίες, με τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργατικα δικαιωματα.
Θέλουν να φτιάξουν σύγχρονα εργατικά κάτεργα με εργαζόμενους σκλάβους.
Θέλουν τους εργάτες να χειροκροτούν την εξαθλίωση τους, να σιωπούν και να σκύβουν το κεφάλι στη μεγαλοεργοδοσία.
Δε θα το επιτρέψουμε!
Να μην τολμήσουν ο Υπουργός και η κυβέρνηση να προχωρήσουν στα άθλια σχέδια τους που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στον πόλεμο που έχουν κυρήξει στο λαό και στους εργαζόμενους, θα απαντήσουμε με πόλεμο.»
Προφάσεις από τη ΔΗΜΑΡ
Να συγκαλύψει τις ευθύνες, της για τη στήριξη και υλοποίηση της αντιλαϊκής-αυταρχικής πολιτικής, ως μέλος της τρικομματικής συγκυβέρνησης, επιχείρησε η ΔΗΜΑΡ, καταφέυγοντας σε ρητορικά ερωτήματα.
Με δήλωσή του, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, αναρωτήθηκε «Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο Υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου1264/82 για αλλαγές  στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία(το περίφημο άρθρο 4 του Γ. Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της  οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;»