Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί επιμένει η Ρωσία για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ;


-- Ποια είναι η στάση της Ρωσίας στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια;
Η όξυνση των ανταγωνισμών για την Ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συνδέεται άμεσα και με την προσπάθεια της ρώσικης αστικής τάξης να διατηρήσει και να επεκτείνει τα κεκτημένα της στην περιοχή, τα οποία απειλούνται από την επιθετικότητα άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κύρια των ΗΠΑ. Η Ρωσία δε βάζει μόνο προσκόμματα στην παραπέρα διείσδυση των ανταγωνιστών της στη Συρία, πριν διασφαλίσει τουλάχιστον τα κεκτημένα της, αλλά συμμετέχει και σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που σχετίζονται με την Ενέργεια, προσπαθώντας να αξιοποιήσει και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων προς όφελος της δικής της αστικής τάξης. Τέτοιο παράδειγμα είναι η προσπάθεια των ρωσικών μονοπωλίων να μπουν στην ελληνική αγορά της Ενέργειας και να αποκτήσουν έτσι κομβικό ρόλο στο νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου προς την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ρώσικη εταιρεία «Sintez» (όπως και η «Gasprom») όχι μόνο δεν αποσύρθηκε από την κούρσα της εξαγοράς των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, αλλά φέρεται να έχει καταθέσει και τη μεγαλύτερη προσφορά για τον ελληνικό όμιλο, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο, αν η «Sintez» εξαγοράσει τις δύο εταιρείες, είναι έτοιμη να κάνει προσφορά για την αγορά και των ΕΛΠΕ, που ανήκουν στον όμιλο Λάτση και στο ελληνικό δημόσιο.
Απαντώντας στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των Αμερικανών, που θέλουν πάση θυσία να μην καταλήξουν οι ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ σε μονοπώλια της Ρωσίας, το ρώσικο κεφάλαιο διαμηνύει, σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ότι «η επιτυχία μιας ρωσικής εταιρείας στη δημοπρασία για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ ανοίγει το δρόμο σε ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα» και ότι «οι επενδύσεις εξαρτώνται από το χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του αερίου». Τα στελέχη της «Sintez», που δεν αποκλείουν ακόμα και συνεργασία με την Gasprom για να μπουν στην αγορά της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών τους, διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν αμαχητί από τη διεκδίκηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, επειδή «η Ελλάδα είναι ένα πιθανό κέντρο για το αέριο από τη Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες, καθώς και από τις χώρες της Κασπίας». Λένε, δηλαδή, ότι η παρουσία στην ελληνική αγορά είναι στρατηγική τους επιλογή και συνδέεται με τον έλεγχο των νότιων διαδρόμων της Ενέργειας από περιοχές με μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αν οι Ρώσοι πάρουν τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, τότε βάζουν στο χέρι μια κρίσιμης σημασίας «στρόφιγγα» στους νότιους αγωγούς της Ενέργειας που διέρχονται και από την Ελλάδα, και οι οποίοι υποτίθεται ότι κατασκευάζονται, για να χάσει η Ρωσία το προνόμιο του αποκλειστικού ελέγχου της ροής Ενέργειας προς την Ευρώπη.
Εξίσου αποκαλυπτικό είναι όμως και το πόκερ που παίζουν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με το φυσικό αέριο της Κύπρου. Η ΕΕ και το ΔΝΤ εποφθαλμιούν τα έσοδα από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του αερίου, θέλοντας επί της ουσίας να βάλουν στο χέρι τα ίδια τα κοιτάσματα. Γι' αυτό ρίχνουν από τώρα τροχιοδεικτικές βολές ότι τα κοιτάσματα θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας για το κυπριακό δάνειο από την τρόικα. Η Ρωσία, όμως, που διατηρεί παραδοσιακά οικονομικές σχέσεις με την Κύπρο, δε μένει αμέτοχη. Δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει στη δανειοδότηση της Κύπρου από την τρόικα, προσφέροντας το μερτικό της μέσω του ΔΝΤ, ενώ υπόσχεται στην Κύπρο παράταση στην αποπληρωμή του μεταξύ τους δανείου, ύψους 2,5 δισ. ΕΕ και ΔΝΤ δεν καλοβλέπουν την εμπλοκή της Ρωσίας στις σχέσεις τους με την Κύπρο, έχουν όμως να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα: Την απροθυμία κρατών - μελών τους να χρηματοδοτήσουν το δάνειο προς την Κύπρο, για να «σώσουν» τα ρώσικα κεφάλαια που βρίσκονται συσσωρευμένα στις κυπριακές τράπεζες. Να σώσουν, δηλαδή, με δικά τους χρήματα τα κεφάλαια μιας ανταγωνίστριας δύναμης. Γι' αυτό σκέφτονται τη συμμετοχή της Ρωσίας στο δάνειο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι αυτόματα η Ρωσία αποκτά λόγο στη σχέση της τρόικας με την Κύπρο και ανοίγει χαραμάδα για συνολική παρέμβαση της Ρωσίας στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, μέρος της οποίας γίνεται πλέον και το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Είναι φανερό ότι η βαθιά καπιταλιστική κρίση και οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια που οξύνονται, δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις στη γειτονιά μας. Από αυτούς τους ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκεται και η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Τα μονοπώλια που εποφθαλμιούν τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και τη γεωστρατηγική της θέση, την οποία απλόχερα προσφέρουν στους ιμπεριαλιστές η συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, δε θα διστάσουν να στρέψουν ακόμα και τις κάννες των όπλων τους σε βάρος του λαού, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.