Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

19ο Συνέδριο του ΚΚΕ και ΚΝΕ

Το κέρδισμα της νεολαίας στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, η διαπαιδαγώγηση νέων κομμουνιστών ήταν πάντα στόχος του ΚΚΕ. Στις σημερινές συνθήκες, που η καπιταλιστική βαρβαρότητα θάβει κάθε ανάγκη της νέας γενιάς και καταστρέφει το μέλλον της, αυτός ο στόχος γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός.
Το ΚΚΕ προσβλέπει στη νέα γενιά, ιδιαίτερα στη νεολαία της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, να πειστούν και να πάρουν θέση σε αυτόν τον αγώνα. Το καθήκον αυτό υλοποιείται μέσα και από τη συγκρότηση της ΚΝΕ στο πλευρό του Κόμματος. Η ΚΝΕ δημιουργήθηκε με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τον Αύγουστο του 1968 σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, μέσα στη δικτατορία.

Η ανάγκη ύπαρξής της, ως επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ, έχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια από την ίδια τη ζωή, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Τα δύσκολα χρόνια, μετά την αντεπανάσταση των χρόνων 1989-1991, η ανασυγκρότηση της ΚΝΕ ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες του Κόμματος. Σήμερα η επαναστατική γραμμή του ΚΚΕ κάνει την ΚΝΕ πιο ικανή να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας, να διαπαιδαγωγεί τα μέλη και τους φίλους της, να τροφοδοτεί το ΚΚΕ με νέα μέλη.
Στις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ περιέχονται στόχοι και καθήκοντα για τη βελτίωση της δουλειάς του Κόμματος στις νεότερες ηλικίες και τη στήριξη της ΚΝΕ. Αναγνωρίζεται η θετική συμβολή της ΚΝΕ στην εξειδίκευση της στρατηγικής του ΚΚΕ σε χώρους όπου συγκεντρώνεται η νεολαία, ως εργατική, σπουδάζουσα και μαθητική. Αναγνωρίζεται η δυνατότητα στελέχη της ΚΝΕ, που έχουν βελτιώσει την πολιτική τους μόρφωση και έχουν αποκτήσει πείρα σε δύσκολες αναμετρήσεις, να δοκιμαστούν σε πιο σύνθετα καθήκοντα περνώντας στο Κόμμα. Αυτή είναι άλλωστε και η αποστολή της ΚΝΕ.
Η ΚΝΕ, η κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας, από την ίδια της τη φύση – ως νεολαιίστικη οργάνωση - δεν είναι ιδεολογικά και πολιτικά ανεξάρτητη. Δεν μπορεί να έχει άλλο Πρόγραμμα για την εξουσία από το ΚΚΕ, τη δική της Στρατηγική. Καθοδηγείται ιδεολογικά και πολιτικά από το Κόμμα της εργατικής τάξης, από το ΚΚΕ. Καθοδηγείται οργανωτικά, από το ΚΣ έως την ΟΒ, από τα αντίστοιχα όργανα του Κόμματος. Το ΚΚΕ διαθέτει μέλη και στελέχη του με καταμερισμό στην καθοδήγηση των οργάνων της ΚΝΕ.
Βεβαίως η ΚΝΕ έχει τη δική της διακριτή οργανωτική δομή – με ενιαίο καθοδηγητικό κέντρο – για να εξειδικεύει τη στρατηγική και τις αποφάσεις του ΚΚΕ στις νεότερες ηλικίες, για να προετοιμάζει, να μορφώνει, να διαπαιδαγωγεί τους νέους κομμουνιστές, τα νέα κομματικά μέλη. Επίσης τα μέλη της ΚΝΕ δεν είναι αυτόματα και μέλη του Κόμματος, προετοιμάζονται ωστόσο για να γίνουν.
Η ίδια η ΚΝΕ αναφέρει:
Δεν κάνουμε αγώνα για τον αγώνα, δεν είμαστε μια οποιαδήποτε ριζοσπαστική αγωνιστική νεολαία. Είμαστε η νεολαία του ΚΚΕ, προετοιμάζουμε τα αυριανά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, οικοδομούμε τη στρατιά της επανάστασης. Θέλουμε όχι απλά να παλέψουμε για τη βελτίωση του ενός ή του άλλου όρου ζωής και εργασίας, μόρφωσης. Δε λείπουμε από κανέναν αγώνα για την ανακούφιση, για την απόσπαση ακόμα και της πιο μικρής κατάκτησης. Έχουμε, όμως, συνείδηση ότι δεν μετριάζονται η εκμετάλλευση και οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, ούτε βελτίωση υπάρχει ουσιαστική, βιώσιμη, σε ένα σύστημα που έχει σαπίσει και η μία κρίση του θα διαδέχεται την άλλη. Οι όροι ζωής και το βιοτικό επίπεδο συνεχώς θα χειροτερεύουν. Θέλουμε να γίνει συνείδηση ότι η πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας (http://www.kne.gr/index.php/about).

Στις Θέσεις της ΚΕ (άρθρο 41 του Σχεδίου του Καταστατικού) δίνεται αναλυτικά το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας της ΚΝΕ, ως οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ. Ο χαρακτηρισμός αυτός με άλλο τρόπο δινόταν και ως το σημερινό καταστατικό. Σήμερα (με το άρθρο 41 του Σχεδίου) αποδίδεται καλύτερα, εναρμονίζεται με το καταστατικό και τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΝΕ. Το καταστατικό της ΚΝΕ ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωση καθοδηγείται σε όλη την κλίμακα από το ΚΚΕ. Έχει οργανωτική αυτοτέλεια, δηλαδή διακριτή οργάνωση με κεντρικό καθοδηγητικό όργανο και προωθεί την πολιτική του Κόμματος στη νεολαία.
Όλα αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τους πάσης φύσεως ΚΚΕδολόγους, που στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν το ΚΚΕ και τη στρατηγική του, να ψαρέψουν σε θολά νερά, προσπαθούν να το φέρουν σε αντιπαράθεση με τη νεολαία του, την ΚΝΕ.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί, με αφορμή τη δημοσίευση του Σχεδίου Καταστατικού στις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, διάφοροι ΚΚΕδολόγοι βρήκαν ευκαιρία να μιλήσουν για «ασφυκτικό έλεγχο της ΚΝΕ από το ΚΚΕ», για «κατάργηση της αυτοτέλειας της ΚΝΕ».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Οι ίδιοι βέβαια που σήμερα δήθεν κλαίνε για την ΚΝΕ, είναι οι ίδιοι που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στην ΚΝΕ με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Τόσο καλοπροαίρετη είναι η κριτική τους.
Η διατύπωση του Σχεδίου του Καταστατικού επιβεβαιώνει αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας για τη σχέση ΚΚΕ και ΚΝΕ. Ότι η ΚΝΕ είναι η νεολαία του ΚΚΕ και προωθεί την πολιτική του. Όποτε αμφισβητήθηκε και υπονομεύτηκε αυτή η σχέση ΚΚΕ-ΚΝΕ (κυρίως τα χρόνια της αντεπανάστασης και της κρίσης στο κομμουνιστικό κίνημα και το ΚΚΕ, 1989-1991), ήταν λόγω της διαβρωτικής προσπάθειας του οπορτουνιστικού ρεύματος που είχε σα στόχο να διαλύσει το ΚΚΕ και να το μετατρέψει σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αστικής διαχείρισης και την ΚΝΕ σε μια οργάνωση νεολαίας «του συρμού» χωρίς επαναστατικά και κομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Μήπως αυτό έχουν στο μυαλό τους;
Ας πουν λοιπόν ξεκάθαρα τι τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί η επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ, τους ενοχλεί ότι το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα αστικής διαχείρισης τύπου ΣΥΡΙΖΑ, δε δέχεται να μπει στο «μαντρί» του συστήματος, να παραιτηθεί από το στόχο για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Τους ενοχλεί ότι δίπλα στο ΚΚΕ υπάρχει μια επαναστατική οργάνωση νεολαίας με πρωτοπόρα δράση που παλεύει με το Πρόγραμμα και τη Στρατηγική του και προσπαθεί να κερδίσει τη νεολαία στην πάλη για το σοσιαλισμό. Ίσως θα θέλανε μια ΚΝΕ σε αντιπαράθεση με το Κόμμα της. Δεν τους έπιασε λοιπόν ο πόνος για τα οργανωτικά της ΚΝΕ. Το ΚΚΕ θέλουν να χτυπήσουν και να σπείρουν σύγχυση. Ματαιοπονούν. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα βγουν πιο δυνατοί από το 19ο Συνέδριο.