Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΟΓΑ: Βάζουν «χέρι» στις επιδοτήσεις

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Βάζουν «χέρι» στις επιδοτήσεις
Φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι απειλούνται να μείνουν χωρίς επιδοτήσεις για να καλυφθούν τα διογκωμένα ασφάλιστρα

Οι μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές για την αγροτική σύνταξη, με την υποχρεωτική αλλαγή κλιμακίου ασφάλισης, καθώς και στα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ για την Υγεία που επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση έχουν ως συνέπεια χιλιάδες αγρότες να μην μπορούν να πληρώσουν αυτά τα βαριά χαράτσια και πολλοί δεν ανανεώνουν τα βιβλιάρια υγείας, με αποτέλεσμα, αν αρρωστήσουν, «φίδι που τους έφαγε».
Παρά την προφανή οικονομική αδυναμία των φτωχών αγροτών να ανταποκριθούν σ' αυτή την «υποχρέωση», ο ΟΓΑ, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος» - δηλαδή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και της τρόικας - αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα και ψάχνει τρόπους για να εισπράξει τα υπέρογκα ασφάλιστρα. Και για να το πετύχει δε διστάζει να βάλει χέρι ακόμα και στις επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, που τις περιμένουν πώς και πώς, αυτές τις μέρες των γιορτών, για να εξασφαλίσουν λίγο ψωμί στο τραπέζι.

Ενας από αυτούς που μπήκε στο στόχαστρο είναι κτηνοτρόφος από ορεινό χωριό των Τρικάλων - τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας - ο οποίος, ακριβώς λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που προκαλεί στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρώσει το σύνολο των αυξημένων ασφαλίστρων του ΟΓΑ.
Με έγγραφο, λοιπόν, που ο ΟΓΑ στέλνει προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητάει το ποσό των οφειλόμενων εισφορών του κτηνοτρόφου να παρακρατηθεί από τις επιδοτήσεις που αυτός δικαιούται να πάρει και να κατατεθεί στο λογαριασμό του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης που ο ΟΓΑ τηρεί στην Αγροτική Τράπεζα. Μάλιστα, ο Οργανισμός προχωράει σ' αυτή την εκβιαστική απαίτηση παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω κτηνοτρόφος έχει μπει σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλομένων του κι έχει, ήδη, πληρώσει ένα μέρος τους!
Με τέτοιες κι άλλες πολλές εκβιαστικές ενέργειες και ληστρικές επιδρομές, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να «ξεκάνει» τους φτωχούς αγρότες. Για να μην το πετύχει χρειάζεται ο αγροτικός κόσμος να βγει στους δρόμους του αγώνα, μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, για ν' αποκρούσουν τη σφοδρή κυβερνητική επίθεση και ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν, με μεγάλη επιτυχία, από τη Θεσσαλία και θα κλιμακωθούν, μετά τις γιορτές, με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.