Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ «Ναι» στην κυβέρνηση από τον Αρειο Πάγο

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε ακόμα πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση
Αρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Με τη θετική ψήφο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση προωθείται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αφού ξεκίνησε να συζητείται χτες στην αρμόδια διαρκή επιτροπή. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα τονίζοντας πως μεταφέρει ακόμη περισσότερα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, την ίδια στιγμή που διευρύνονται οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δε συζητείται (όπως συνηθίζεται τους τελευταίους μήνες) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αφού τα νομοσχέδια δημοσιονομικού χαρακτήρα ισχύουν από την κατάθεση και όχι από την ψήφισή τους.
Τον ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου ανέδειξε με την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως επισήμανε, «η συγκυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο προχωρά σε επιμέρους παρεμβάσεις στο ισχύον φορολογικό σύστημα, οι οποίες κινούνται σε ακόμη πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση και μεταθέτει την ολοκλήρωση της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Αυτή, όμως, η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ενταγμένη στα πλαίσια της εξυπηρέτησης και της ικανοποίησης των αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δηλαδή, θα έχουμε να κάνουμε με μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μεταφέρει ακόμη περισσότερο τα βάρη των φορολογικών εσόδων στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, τονίζοντας πως «το 55% - 60% του συνόλου των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, τους κατεξοχήν πιο αντιλαϊκούς». Παράλληλα, τόνισε ότι συνεχώς φοροαπαλλάσσεται το κεφάλαιο, αναφέροντας ενδεικτικά: «Το 2003 τα φορολογικά κέρδη που δηλώθηκαν, των νομικών προσώπων, ανήλθαν στα 13 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ και ο κύριος και συμπληρωματικός φόρος που τους επιβλήθηκε ήταν 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 33% των δηλωμένων φορολογικών εσόδων. Το 2008 τα κέρδη ανήλθαν στα 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ο κύριος και συμπληρωματικός φόρος στα 4,7 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 24% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, τα οποία παρουσίασαν τα νομικά πρόσωπα, του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αρα έχουμε μια πολύ μεγάλη ποσοστιαία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε περίοδο τεράστιας κερδοφορίας». Παρουσιάζοντας φετινά στοιχεία επισήμανε: «Τα φυσικά πρόσωπα για δηλωμένα εισοδήματα του 2012, 94 δισεκατομμυρίων ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν επιπλέον φόρο από τα εκκαθαριστικά 5,1 δισ. ευρώ συν 1,7 δισ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή, συνολικά 6,8 δισ. ευρώ κλήθηκε να πληρώσει η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών το 2012, όταν το οικονομικό έτος 2011 για περισσότερα εισοδήματα, κοντά στα 100 δισ. ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν μόνο 1,1 δισ. ευρώ».
Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα αντιλαϊκά μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου για το σύνολο του λαού, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Οπως είπε, «μειώσατε τη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων. Η μείωση των φορολογικών κλιμακίων είναι από μόνη της ένα αντιλαϊκό μέτρο, γιατί χάνει την όποια προοδευτικότητα με αποτέλεσμα τα χαμηλά εισοδήματα να επιβαρύνονται περισσότερο και τα υψηλά πολύ λιγότερο». Πρόσθεσε πως «καταργείτε το αφορολόγητο. Εφτασε στις 5.000, δηλαδή, σε εξευτελιστικά επίπεδα και τώρα το καταργείτε τελείως. Καταργείτε μια σειρά εκπτώσεις από δαπάνες τις οποίες έκανε η λαϊκή οικογένεια και καταργείτε και το αφορολόγητο για τα παιδιά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να θεωρούνται τεκμήριο και να φορολογούνται». Οσον αφορά στις υποτιθέμενες «παροχές» του φορολογικού νομοσχεδίου ο Ν. Καραθασόπουλος σχολίασε: «Το ότι έρχεστε τώρα και λέτε ότι θα δώσω 2.100 ευρώ έκπτωση από το φόρο των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι η λογική "να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι"».
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπερασπίστηκε το νομοθέτημα ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας. Υποστήριξε ότι «αποβλέπει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ» και «διευρύνει δραστικά τη φορολογική βάση μέσω μέτρων όπως η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων». Ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να διατηρήσει το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συνδεθεί με την έκπτωση των 2.100 ευρώ που χορηγείται στους φορολογούμενους. Επίσης, είπε ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα εξαιρούνται από τη φορολογητέα ύλη.
ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Ναι» στην κυβέρνηση από τον Αρειο Πάγο
Στα χέρια του λαϊκού κινήματος η υπόθεση ακύρωσης κάθε χαρατσιού, ανεξάρτητα από τον τρόπο είσπραξης
Με διαδικασίες «εξπρές» ο Αρειος Πάγος επιχειρεί να διευκολύνει την κυβέρνηση για το χαράτσι ακινήτων, εκδίδοντας μια απόφαση όπως ακριβώς την ήθελε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε την αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, η οποία απαγόρευσε στη ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων, το λεγόμενο Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να βάζει στους λογαριασμούς και να εισπράττει το άδικο και παράνομο χαράτσι, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι χωρίς συνεπή, οργανωμένο και μαζικό αγώνα οι όποιες «ρωγμές» στην αντιλαϊκή πολιτική θα κλείνουν πολύ γρήγορα.
Τον πρώτο λόγο τώρα τον έχει το λαϊκό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία η οποία μπορεί και πρέπει να βάλει τη δική της σφραγίδα στις εξελίξεις. Κάθε γειτονιά, κάθε σπίτι, κάθε μικρομάγαζο, ξεχωριστά και όλα μαζί, μπορούν να αποτελέσουν τα πεδία της πάλης ενάντια στην ασκούμενη πολιτική. Εχει το δίκιο, έχει και τη δύναμη να το επιβάλλει, να καταργήσει το χαράτσι ανεξάρτητα από το φορέα που τον εισπράττει. Ηδη η κυβέρνηση, με νεότερες χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, επιβεβαιώνει τη συνέχιση της επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών.
Ο υπουργός Οικονομικών, αφού πρώτα ενημερώθηκε ανεπίσημα ότι ο Αρειος Πάγος έβγαλε την απόφαση που ήθελε η κυβέρνηση, δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου». Καθόλου προφανής δεν ήταν, ούτε και το έπραξε, ο «σεβασμός» στην απόφαση του Πρωτοδικείου, αφού ο υπουργός έσπευσε να ζητήσει από τη ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του χαρατσιού, πριν αναιρέσει δικαστικά την απόφαση! Ο Γ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα».
Παρ' ότι όμως, προσπάθησε - εκ των υστέρων - να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος, η κυβέρνηση δε δίστασε να επικαλεστεί το «δημόσιο συμφέρον». Συνακόλουθα, το Ανώτατο Δικαστήριο με σκεπτικό το δήθεν δημόσιο συμφέρον, που στην ουσία είναι το συμφέρον του κεφαλαίου και οι επιταγές της τρόικας, αποφάσισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το «χαράτσι» των ακινήτων τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μάρτη 2013, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Οι δικαστές έκαναν δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς και τις κινδυνολογίες του υπουργείου Οικονομικών, ότι δηλαδή το Δημόσιο θα υφίστατο ανεπανόρθωτη βλάβη, αφού δεν θα μπορούσε να εισπράξει τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να ληφθούν νέα ισοδύναμα μέτρα. Παράλληλα, στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι θα πρέπει μεν να ανασταλεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, αλλά δεν θα πρέπει να κόβεται το ρεύμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του καταναλωτή δεδομένου ότι πρόκειται για βασικό αγαθό.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρέκαμψε το Εφετείο, παρόλο που στην αρχή είχε καταθέσει έφεση αλλά αμέσως την απέσυρε και απευθύνθηκε κατευθείαν στον Αρειο Πάγο, καταθέτονας αίτηση αναστολής και αναίρεσης, όπου τελικά βρήκε... κατανόηση, καθώς το αίτημά της έγινε αποδεκτό.
«Κοινωνικό Τιμολόγιο»
Εξάλλου χτες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εμφάνισε τη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΚΑ για τις αλλαγές στο λεγόμενο ΚΟΤ (Κοινωνικό Τιμολόγιο). Πρόκειται για τη δήθεν «κοινωνική» πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ενώ παίρνει μέτρα που θα βυθίσουν στην ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες περισσότερα νοικοκυριά, παρέχει... έκπτωση σε άνεργους και οικογένειες με ελάχιστο εισόδημα. Παρά τα όσα διαρρέονταν για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, η ΡΑΕ προτείνει απλώς να επεκταθεί η έκπτωση στο σύνολο της ανώτατης επιτρεπόμενης κατανάλωσης. Ετσι, αντί για 2 χρεώσεις, μία μέχρι τις 800 κιλοβατώρες και μια μεγαλύτερη για το τμήμα έως 1.400 κιλοβατώρες (άνεργοι, χαμηλά εισοδήματα) και 1.600 κιλοβατώρες (τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία), η χρέωση θα είναι ενιαία.

Στα «μέτρα» της κυβέρνησης
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ:
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αυτή που ήθελε η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει πιο αποφασιστικά να της απαντήσουν με πάλη και ανυπακοή ότι το χαράτσι είναι παράνομο, γιατί είναι άδικο και πρέπει να καταργηθεί και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από την εφορία».

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λαϊκή αφύπνιση και δράση ενάντια σε όλα τα χαράτσια
Συγκεντρώσεις και πορείες σε δεκάδες δήμους και συνοικίες
Στον Πειραιά
Με συγκεντρώσεις, πορείες και εξορμήσεις οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής έδωσαν χτες δυναμικό παρών ενάντια στη φοροληστεία και στα χαράτσια σε δεκάδες δήμους και συνοικίες της Αττικής.
Στην Καισαριανή με το πανό που έγραφε «Κάτω οι φόροι, πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά» μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, μαζικοί φορείς και εργατικά σωματεία πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καλώντας το λαό της περιοχής σε κοινή πάλη ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία.
Νωρίτερα η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο Δημαρχείο της πόλης, με σκοπό να οργανωθεί και να αναπτυχθεί η ταξική αλληλεγγύη. Στην κατεύθυνση αυτή η Λαϊκή Επιτροπή το επόμενο διάστημα και στην κατεύθυνση να βοηθήσει τη λαϊκή οικογένεια να σηκώσει ανάστημα, προχωρά στην καταγραφή εκπαιδευτικών, καθηγητών, δασκάλων, ώστε να ξεκινήσουν μαθήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας και κινητοποιήσεις στο τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ για να εξετάζονται δωρεάν άνεργοι, ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους.
Κάλεσμα οργανωμένης λαϊκής αντεπίθεσης στην αντεργατική θύελλα και τη φοροληστεία απηύθυναν από τη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Δημαρχείου οι δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου.
Στους συγκεντρωμένους μίλησε η Βάσω Μακρίνα, μέλος της Επιτροπής Ανέργων. «Θα δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η δράση για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους βρίσκεται μακριά από κάθε λογική διαχείρισης της φτώχειας, ενώ υπενθύμισε πως η Λαϊκή Επιτροπή οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1).
Στη Νέα Ιωνία
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μάρκος Σκόρδος, από τη Λαϊκή Επιτροπή σημειώνοντας ότι στόχος των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων ΕΕ και κυβέρνησης δεν είναι άλλος από τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των μονοπωλίων μέσα από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, μέσα από τη φορολογία, μέσα από την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, του Φάρμακου, της Παιδείας. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους με συνθήματα όπως «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις».Με προμετωπίδα το πανό που ανέγραφε «Η οργή μας να γίνει οργάνωση, αντεπίθεση, δύναμη ανατροπής», να δίνει το στίγμα, εργάτες και εργάτριες, νεολαίοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά έκαναν δυναμική διαδήλωση στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Μοίρασαν ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και ξεσήκωσαν τους πάντες με τα απανωτά τους συνθήματα, όπως «Η κρίση και το χρέος δεν είναι του λαού, τα έφεραν τα κέρδη του καπιταλισμού», «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, μέτωπο λαέ για την πλουτοκρατία». Δυναμικές ήταν και οι διαδηλώσεις που έγιναν από τις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ανέργων σε Νίκαια και Κορυδαλλό, οι οποίες ενώθηκαν στην πλατεία Περιβολάκι της Νίκαιας σχηματίζοντας μαζική συγκέντρωση.

Στο Περιστέρι

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Ολοήμερη δράση κατά της φορολογικής μάστιγας
Στην Αθήνα χιλιάδες εργάτες, εργάτριες, επαγγελματοβιοτέχνες, σπουδαστές, βροντοφώναξαν «Κάτω οι φόροι!»
Στη διαδήλωση...

Eurokinissi
«Κάτω οι φόροι - Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο»...Με αυτό το σύνθημα οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία μέχρι το Σύνταγμα και το υπουργείο Οικονομικών ενάντια στη νέα φοροληστεία που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο. Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και της τρίωρης στάσης εργασίας της ΓΣΕΕ - διαδήλωσαν μαχητικά και μαζικά.
«Δεν μπορούμε, δεν αντέχουμε, δεν έχουμε να πληρώνουμε για φόρους και χαράτσια. Να βροντοφωνάξουμε ΚΑΤΩ ΟΙ ΦΟΡΟΙ», ακούγονταν απ' τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης. Λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι έφθασαν στην Ομόνοια οι προσυγκεντρώσεις. «Κανένας εργάτης να μη λυγίσει», έγραφε το πανό της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. «Κανένας εφησυχασμός καμιά αναμονή», αυτό των Οικοδόμων. «Οχι στη νέα φοροληστεία» συμπλήρωνε το πανό της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των ΕΒΕ. «Οργάνωση - Αγώνας, μπορούμε να τους σταματήσουμε», δήλωνε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Επικίνδυνος για το λαό ο δρόμος του κεφαλαίου
Ο Θωμάς Κακαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, τόνισε: «Να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να μη μείνει κανείς μόνος του! Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να μην ανεχτούν να υποβληθούν σε νέες άγριες θυσίες για να βρουν διέξοδο προς την υψηλή κερδοφορία τα τεράστια κεφάλαια που έχουν αποσπάσει από τη δική τους ληστεία οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου είναι αδιέξοδος και επικίνδυνος για το λαό. Λαϊκή οργανωμένη ανυπακοή και συμμαχία για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια, με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ».
Η πορεία «ανεβαίνει» τη Σταδίου
Χαιρετισμό, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, απηύθυνε ο Στάθης Σαχινίδης πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Αθήνας, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: «Για τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, οι επερχόμενες αλλαγές θα αναγκάσουν ακόμη περισσότερους να σταματήσουν πρόωρα την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οι νέοι συντελεστές φορολόγησης, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, συν την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, μαζί με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και των φοροελαφρύνσεων, δημιουργούν συνθήκες πραγματικού στραγγαλισμού».Πριν τις ομιλίες, ο τραγουδοποιός Γιώργος Σαρρής τραγούδησε το τραγούδι «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», το οποίο εμπνεύστηκε από τον αγώνα των χαλυβουργών και το ηχογράφησε μια μέρα μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη. «Η πείνα είναι ντροπή, η ανεργία είναι ντροπή, η εξαθλίωση είναι ντροπή, να σκύβεις το κεφάλι είναι ντροπή», είπε πριν το τραγούδι.
Πορεία στο Σύνταγμα
Αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε μαχητική πορεία στο Σύνταγμα. Τα συνθήματα δε σταμάτησαν ούτε λεπτό: «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Οχι στα χαράτσια και στις περικοπές, αυξήσεις στις συντάξεις, συμβάσεις κλαδικές» και «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία», κυριάρχησαν. Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών.



Με τα λάβαρα του αγώνα σε όλη τη χώρα
Σπουδαστές του ΜΑΣ με την πίστη στη δύναμη του αγώνα
Μαχητική μαζική συγκέντρωση και πορεία, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη. Εργαζόμενοι από τους ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί, από άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου, μαζί με τους συναδέλφους τους από μια σειρά κλάδους (επισιτισμός - τουρισμός, οικοδόμοι, κ.λπ.) συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και διαδήλωσαν ενάντια στη φοροληστεία και στις απολύσεις. Μαζί τους πήραν τη θέση τους και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο συνεχίζοντας τις δράσεις τους ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τσαγκάρης, από το ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ.Κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.
Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον υπουργό Θ. Καράογλου και του επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν το πρωί σε Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, και το απόγευμα στις Σέρρες.
Στην Κοζάνη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, το πρωί, πραγματοποίησαν αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου επιβάλλοντας τη δωρεάν εξέταση των ασθενών και στη συνέχεια το μεσημέρι, παρέμβαση - εξόρμηση στη ΔΕΗ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Motion Team
Ενιαίος ταξικός αγώνας όλων των κλάδων για να μπλοκαριστούν τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν το μήνυμα των χτεσινών απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στην Ηπειρο. Στα Γιάννενα η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο Δημαρχείο, όπου συμμετείχαν και εργαζόμενες από την τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΠΑΥΛΟΥ που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.Σε συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ Πρέβεζας για μια περίπου ώρα προχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να καταργηθούν τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Παρόμοια κινητοποίηση έγινε και στη ΔΟΥ Κέρκυρας, όπου αναρτήθηκε και πανό ενάντια στη φοροληστεία του λαού. Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στο Αγρίνιο το πρωί και σε Λευκάδα, Αρτα το απόγευμα.
Στην Πάτρα η συγκέντρωση έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Ζάκυνθο και Πύργο έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες. Στο Ναύπλιο, η συγκέντρωση έγινε μπροστά από την Εφορία που την απέκλεισαν συμβολικά περίπου για μία ώρα.
Στη Θεσσαλία, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα (κεντρική πλατεία), στο Βόλο (πλατεία Πανεπιστημίου), στα Τρίκαλα (πλατεία Ρήγα Φεραίου), στην Καρδίτσα (κεντρική πλατεία) και ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.
Στο Ηράκλειο, παρά την καταρρακτώδη βροχή, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στο Δημαρχείο και ακολούθησε πορεία με κατάληξη το κτίριο της Εφορίας, όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας.
Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή έγινε το απόγευμα και στο Ρέθυμνο.