Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

ΚΚΕ για «λίστα Λαγκάρντ»: Καμία παραγραφή - Διερεύνηση με όλα τα μέσα για όλους όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση

Σε ανακοίνωσή του για τη «λίστα Λαγκάρντ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά τη "λίστα Λαγκάρντ" και να αποδοθούν ευθύνες. Συνεπώς η διερεύνηση δεν μπορεί να περιοριστεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά να επεκταθεί σε όσους αναμείχθηκαν, χειρίστηκαν την υπόθεση και έχουν σχετικές ευθύνες για την απόκρυψη, αλλοίωση στοιχείων ή άλλα σχετικά αδικήματα.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αποφυγή κάθε περίπτωσης παραγραφής. Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση και τα κόμματα επιβάλλεται να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν για τη μη παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που δημοσιεύονται για τη "λίστα Λαγκάρντ" τονίζουν τη σαπίλα του καπιταλισμού και τις αερολογίες των υποστηρικτών του περί εξυγίανσής του. Αναδεικνύουν επίσης την υποκρισία και τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που μιλούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ίδια ώρα αυξάνουν τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και ληστεύουν το λαό». 

Σε δήλωσή της για τις εξελίξεις στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε:
«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και τη συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια να υπάρχει τιμωρία μέσα και έξω απ’ τη Βουλή. Το συνταγματικό κώλυμα που υπάρχει δεν μπορεί να αποτελεί λόγο να περιμένουμε πότε θα γίνει αναθεώρηση του συντάγματος. Καμιά παραγραφή. Δεν μπορεί να υπάρχει παραγραφή ούτε μιας μέρας. Με την έννοια αυτή θεωρούμε ότι δεν αρκεί η διαδικασία τιμωρίας των σημερινών ενόχων. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, όταν κάτι βγαίνει στη δημοσιότητα, γιατί τα περισσότερα μένουν κρυφά, να υπάρχει άμεση και αποφασιστική αντίδραση και τιμωρία». Συνδέσεις ειδήσεων: «Λίστα Λαγκάρντ»: Αναμένεται πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή