Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν φάρμακο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι παροχές Υγείας πρέπει να είναι δωρεάν και χωρίς εισφορές εργαζομένων
Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος «για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στις ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές στο λαό»
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Υγεία - Πρόνοια είναι τραγική. Η εμπορευματοποίηση προχωράει και το κυριότερο είναι το φθήνεμα της εργατικής δύναμης και η διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών
Συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή η Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας «για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στις ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές στο λαό». Οπως σημειωνόταν στην Επερώτηση, «το ΚΚΕ αποσκοπεί να αναδείξει στη Βουλή τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα οποία συνεχώς επιδεινώνονται και να απαιτήσουμε την άμεση λήψη μέτρων για τη λύση τους». Ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε το Σάββατο εκτενές ρεπορτάζ από τη συζήτηση στη Βουλή. Σήμερα δημοσιεύει ολόκληρη την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

***
«Κύριε υπουργέ, είναι γεγονός ότι μιλήσατε σε χαμηλούς τόνους, όχι στην πολιτική ουσία, αλλά στο ύφος. Επί της ουσίας, δεν ήταν χαμηλοί οι τόνοι. Ομως, δύο φορές σας διέκοψα και - όπως ξέρετε, προσωπικά - δεν συνηθίζω να διακόπτω και δεν συνηθίζω να κάνω και χαρακτηρισμούς.
Ομως αισθάνθηκα ότι μας προκαλέσατε παρά το χαμηλό τόνο. Θα σας πω γιατί. Αυτό προκάλεσε και τις δύο φορές τη διακοπή μου. Ζητώ συγγνώμη. Δεν το συνηθίζω. Θα σας εξηγήσω τώρα. Λέτε ότι δεν γνωρίζετε στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία; Προφανώς, εννοείτε στρατηγική που βλάπτει την Υγεία, γιατί στρατηγική έχει. Δεν μπορεί να μην τη γνωρίζετε. Αλλωστε, κάτι είπατε τώρα τελευταία για τα δημοσιονομικά. Αρα, συμφωνείτε με αυτήν.
Από τη συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ, την Παρασκευή στη Βουλή

Eurokinissi
Δεύτερον, λέτε ότι δεν γνωρίζετε αν έχουμε μείωση παροχής υπηρεσιών ή αύξηση κόστους υπηρεσιών ή ελλείψεις. Μα, δεν μπορεί να το λέτε αυτό το πράγμα! Γι' αυτό λέω ότι προκαλέσατε. Εδώ ο απλός άνθρωπος πάει σε ένα νοσοκομείο και βλέπει απ' έξω τη μεγάλη επιχείρηση που έχει προμηθεύσει το νοσοκομείο δεν ξέρω τι, μέχρι το βιοτέχνη που έχει κατασκευάσει γάζες, μπαμπάκι.Πας στο νοσοκομείο να σου κάνουν ένα καρδιογράφημα και δεν έχουν gel ή έχουν το gel, αλλά δεν έχουν να σε σκουπίσουν. Πας σε άλλο νοσοκομείο - μιλάω για κρατικά νοσοκομεία και μεγάλα και πανεπιστημιακά - να κάνεις εξέταση αίματος και βγαίνεις κρατώντας με το χέρι σου τη φλέβα γιατί δεν έχουν να σου βάλουν το λευκοπλάστ.
Αν θέλετε, έχω να πω και προσωπικό παράδειγμα. Και σκεφθείτε, έχω προσωπικό παράδειγμα εγώ που, εν πάση περιπτώσει, τρέχουν και στα άλλα τμήματα για να μη μείνει η κ. Παπαρήγα και πει πράγματα. Σκεφθείτε τι γίνεται στον απλό κόσμο δηλαδή, που δεν είναι επώνυμος.
Προσωπικά παραδείγματα, αν θέλετε, μπορώ να σας φέρω δεκάδες, αφού είμαι χρονίως πάσχουσα και ανήκω στις περιπτώσεις που ο άλλος το σκέφτεται, γιατί σου λέει, θα βγει και θα κάνει δηλώσεις ή, εν πάση περιπτώσει, έχει ένα σεβασμό. Οπωσδήποτε σε εμάς τους πολιτικούς και χωρίς να το ζητήσουμε ανοίγονται οι πόρτες. Τι γίνεται με τον απλό κόσμο; Και πάλι βλέπεις τις ελλείψεις. Γι' αυτό λέω ότι μας προκαλείτε.
Εμπόρευμα οι ανάγκες του ανθρώπου
Κατ' αρχήν, όταν η αντικειμενική ικανότητα του ανθρώπου προς εργασία είναι εμπόρευμα, εμπόρευμα είναι και οι ανάγκες του. Η Υγεία είχε στοιχεία εμπορευματοποίησης και όταν είχαμε παροχή στο 20% και τώρα που είμαστε στο 1%, 2%. Εμπόρευμα ήταν.
Πρώτα-πρώτα, πείτε μου διεθνώς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη πόσες βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων, μηχανολογικού εξοπλισμού, ιατρικού εξοπλισμού, βοηθητικών υλικών κ.λπ. έχουμε, οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος. Είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, έτσι τις λέμε εμείς και έτσι είναι. Φυσικά, ο καπιταλιστής από την πλευρά του δεν φτιάχνει την επιχείρηση για να βοηθήσει το σύνολο - αφήστε τι λέει - ούτε για τις θέσεις εργασίας. Εχει κέρδος. Αρα, υπάρχει ένα στοιχείο κερδοφορίας.
Εχουμε εξάρτηση σήμερα του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα; Εχουμε και ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση; Οσο παράγεται και νέα τεχνολογία, έχουμε εξάρτηση από εισαγόμενα;
Μάλιστα, εδώ υπάρχει το εξής περίεργο. Εχουμε βιομηχανίες φαρμάκων οι οποίες βασικά κάνουν εξαγωγή. Μάλιστα, εξάγουν φθηνά φάρμακα, αντί να τα δίνουν στην Ελλάδα και να τα αγοράζουμε εδώ. Αυτά που κυρίως εξάγονται είναι τα φθηνά φάρμακα. Ε, τι να κάνουμε; Το ΚΚΕ είναι αυταρχικό και αυτά θα τα απαγόρευε. Δεν θα τα άφηνε. Και παράγουν φθηνά φάρμακα, μου έλεγαν ότι φθηνό φάρμακο των 5 ευρώ για το Πάρκινσον εξάγεται και πουλιέται από το φαρμακείο το πιο ακριβό.
Αρα, ο τομέας είναι εμπορευματοποιημένος. Τι να πούμε; Εμπορευματοποιημένος δεν είναι όταν πληρώνουμε εισφορές για την Υγεία; Για να δούμε τις εισφορές που πληρώνουμε. Εμπορευματοποιημένος δεν είναι όταν βασικά - όχι τώρα, αλλά πάντα - στην Ελλάδα ο τομέας Υγείας είχε επίκεντρο το νοσοκομείο και όχι την πρόληψη; Γιατί; Γιατί η πρόληψη απευθύνεται στα δέκα, έντεκα εκατομμύρια Ελλήνων.
Και, βεβαίως, πρέπει να απευθύνεται και στους μετανάστες, στον οποιονδήποτε, δεν μας ενδιαφέρει χρώμα, φυλή, αν δουλεύει ή δεν δουλεύει. Δεν λέμε να πάει να κάνει κανείς μπότοξ, μιλάμε για την υγεία. Αυτό ισχύει για όλους και για όλες, ανεξάρτητα του πού δουλεύεις, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή αν είσαι άνεργος. Ο,τι και αν είσαι, με την ταυτότητά σου μπαίνεις, εφόσον έχεις, βεβαίως, πρόβλημα.
Γιατί, λοιπόν, δεν αναπτύχθηκε ο τομέας της πρόληψης; Δεν μιλάμε για Πρόνοια. Η Πρόνοια είναι κάτι πιο ειδικό. Μιλάμε για πρόληψη. Για να το πω αλλιώς, υποχρεωτικά γενικευμένα "check up" για όλους - και, βεβαίως, θέλει άσκηση μέσα από την Παιδεία - ανάλογα με την ηλικία! Σε άλλους ίσως πρέπει να είναι κάθε δύο χρόνια, σε άλλους μπορεί να πρέπει να είναι κάθε ένα χρόνο. Και δεν μιλάμε εξειδικευμένα μόνο σε όσους έχουν πάθηση.
Η πρόληψη είναι το κυριότερο. Ολο το επίκεντρο είναι το νοσοκομείο. Και έχει απορροφήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα το νοσοκομείο. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι εμπορευματοποίηση, διότι το πονηρό το κράτος και οι κυβερνήσεις σου λένε ότι είναι άλλο πράγμα να παρέχω υπηρεσίες σε δέκα εκατομμύρια και άλλο πράγμα να παρέχω υπηρεσίες στο ένα εκατομμύριο που έχει ανάγκη, ανεβάζοντας και τις εισφορές είτε σε φάρμακα, είτε όχι. Γι' αυτό λέω ότι μας προκαλείτε.
Δεν χωράει ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία
Υπάρχουν αυξημένες δαπάνες. Μα, κάθε χρόνο επί του ΑΕΠ βάζετε μέσα και τις ιδιωτικές δαπάνες. Βεβαίως αυξάνονται οι δαπάνες για την Υγεία, γιατί αυξάνεται και η συμμετοχή της οικογένειας. Αυτό σημαίνει αντικειμενική πρόοδος, δηλαδή και τον άνθρωπο που είναι ενενήντα χρονών θα τον στείλω στο νοσοκομείο να κάνει εγχείρηση, εφόσον μπορεί - αν ζήσει ένα, δύο ή τρία χρόνια - να έχει μία ποιότητα ζωής.
Αν θέλετε, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, επί σοσιαλισμού και μετά το σοσιαλισμό. Δεν σας άρεσε ο σοσιαλισμός. Βεβαίως δεν σας άρεσε! Εγώ δεν περίμενα να σας αρέσει. Κι εμείς επικρίνουμε κάποια στοιχεία του. Ομως, σ' αυτόν τον τομέα ούτε η Σουηδία, η οποία ήταν πολύ πρωτοπόρος σ' αυτά τα θέματα, όπως και άλλες σκανδιναβικές χώρες, έφθαναν σ' αυτό το επίπεδο. Δείτε την αλλαγή στο προσδόκιμο ζωής που έχει πέσει κατακόρυφα ή δείτε τις ασθένειες.
Αν δεν έχεις ένα γενικευμένο σύστημα Υγείας, πρόληψης κατ' αρχήν, δεν γίνεται. Ολες οι κυβερνήσεις ξεκινούσαν από τα κεραμίδια στον τομέα της Υγείας και όχι από κάτω. Οσον αφορά την Παιδεία, πέφτει η ποιότητα της παρεχόμενης μόρφωσης. Αύριο θα αγοράζουν συγγράμματα κλπ.
Εν πάση περιπτώσει, όταν εμείς λέμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτικός τομέας. Ας υπάρχει στην αισθητική, στη βελτίωση του προσώπου, στις ρυτίδες, σ' αυτά που κάνουν γυναίκες και άνδρες. Τώρα πια αβέρτα πηγαίνουν σ' αυτά για να μειώσουν τα χρόνια ηλικίας. Εντάξει, εγώ δεν λέω να το πληρώσει αυτό ο ασφαλιστικός οργανισμός, αν μου έρθει να πάω να κάνω δέκα λίφτινγκ! Αυτό δεν γίνεται. Ομως, τα θέματα της υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται δωρεάν και χωρίς εισφορές. Ποιος παράγει τον πλούτο με τις υπηρεσίες του; Ο άνθρωπος. Δεν είναι κόστος αυτά. Ισα-ίσα, ο υγιής θα ανεβάσει οπωσδήποτε και την παραγωγικότητα στην εργασία και την απόδοσή του παντού. Μιλώ σαν γενική τάση.
Για τις «παθογένειες» στο δημόσιο σύστημα
Φέρατε παράδειγμα το "Αγία Ολγα". Είμαστε κοντά και πηγαίνουμε στο "Αγία Ολγα". Μα, έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού το "Αγία Ολγα"! Η έλλειψη προσωπικού δεν δείχνει την ποιότητα των υπηρεσιών; Τώρα λέτε για άλλα νοσοκομεία.
Με συγχωρείτε, αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα των ημερών αυτής της εβδομάδας και της περασμένης. Το Λαϊκό Νοσοκομείο έχει μαγνητικούς τομογράφους που είναι είκοσι χρόνων. Οταν θέλει να κάνει μία πολύ λεπτομερή εξέταση για ασθένεια, σε στέλνει στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ. Από τις τρεις μαγνητικές, ο ασθενής θα πληρώσει και τις τρεις και θα δώσει και 140 ευρώ για το υγρό που βάζουν, αν πρέπει να γίνει με υγρό. Τη μία θα την πληρώσει ο ίδιος - μιλάμε τώρα ότι όλα αυτά γίνονται για να γίνει μία ουσιαστική διάγνωση - και τα δύο θα τα δώσει ο ΕΟΠΥΥ μετά από ένα χρόνο.
Γιατί, δηλαδή, το ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, γιατί το ΥΓΕΙΑ έχουν το μηχάνημα το σύγχρονο το σουηδικό - δεν είμαι γιατρός, δεν ξέρω να το πω - που βομβαρδίζει κυριολεκτικά τον όγκο στο κεφάλι και το ανεύρυσμα; Εμείς δεν λέμε κάθε νοσοκομείο της Αθήνας να έχει και από ένα τέτοιο μηχάνημα, ούτε να το έχεις έξω από το σπίτι σου στο Κέντρο Υγείας, αλλά αυτά πρέπει να υπάρχουν. Γιατί δεν υπάρχουν;
Εδώ, τώρα, από το 2009 και μετά, με την κρίση - αν και παλαιότερα γινόταν με τα πιράνχας που έλεγε ο κ. Παπαδόπουλος κλπ. - έχει αρχίσει μία εκστρατεία για την παθογένεια στο δημόσιο τομέα.
Να δείτε παθογένεια που έχει ο ιδιωτικός τομέας. Καταρχήν εμφανίζεται ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι λαμπρός. Δεν έχει ούτε σκάνδαλα, ούτε διαφθορά. Τώρα πώς γίνεται να χρεοκοπούν οι επιχειρήσεις και ο ένας να καταδικάζει τον άλλο και να πηγαίνουν στα δικαστήρια για αθέμιτο ανταγωνισμό και πώς γίνεται να έχουμε αυτοκτονίες κ.λπ.; Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι ό,τι λαμπρό και ηθικό υπάρχει!
Ως προς την παθογένεια, έχει παθογενή στοιχεία ο δημόσιος τομέας; Πάρα πολλά. Με συγχωρείτε, αλλά η μία παθογένεια έχει να κάνει με το ότι ο βασικός προμηθευτής είναι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται μεταξύ τους και λαδώνουν. Ενα είναι αυτό.
Δεύτερον, δεν γίνεται να έχεις γιατρό που αντλεί πελατεία από το δημόσιο στο δικό του ιατρείο. Το νόμιμον είναι και ηθικόν; Ετσι δεν ειπώθηκε αυτό; "Είναι νόμιμο, άρα και ηθικό". Υπάρχει κι αυτό το πράγμα. Γιατί μία σειρά γιατρών δεν εξετάζουν το πρωί, αλλά πάνε το απόγευμα με το ογδοντάρι; Διότι το απόγευμα από το ογδοντάρι, δεν ξέρω εγώ πόσο θα πάρει, θα πάρει το σαραντάρι. Αυτό δεν εντείνει τη διαφθορά; Δηλαδή, επειδή αυτό είναι νόμιμο;
Τη δεκαετία του '80 με τον μακαρίτη Γεννηματά καθιερώθηκαν οι πλαστές εφημερίες, οι εφημερίες από το σπίτι. Αντί να δώσουν πραγματική αύξηση στους γιατρούς, το έκαναν με τις πλαστές εφημερίες. Αυτό δεν ανεβάζει τη διαφθορά και μάλιστα σε ανθρώπους οι οποίοι ούτε γεννήθηκαν διεφθαρμένοι ούτε ήθελαν να διαφθαρούν; Δεν ξεκίνησαν, δηλαδή, να πουν ότι θα διαφθαρώ. Τώρα γιατί τα εμφανίζετε όλα αυτά σαν ανήθικα πράγματα; Βεβαίως και υπάρχει αυτό.
Τώρα, αν θέλετε να σας πω και τη γνώμη μας, εμείς θεωρούμε ότι ο γιατρός πρέπει να αντισταθεί αλλιώς κι όχι να βολεύεται με την πλαστή εφημερία.
Σε λίγο θα έχουμε και εργολάβους γιατρούς
Ακούστε και κάτι άλλο, επειδή είπατε για την παθογένεια και τα διαφυγόντα χρήματα στα νοσοκομεία. Εμείς κάνουμε περιοδείες, αλλά δεν μιλάμε μόνο με τους εργαζόμενους, μιλάμε και με τις διοικήσεις.
Ερχεται ο εργολάβος που έχει την ιδιωτική καθαριότητα, με το καρότσι κ.λπ, και πάει και λέει ότι έχω τριάντα, ας πούμε, εργαζόμενους και τους δίνω 1.000 ευρώ το μήνα. Ναι, αλλά τους δίνει 500 ευρώ. Η διοίκηση του νοσοκομείου πληρώνει για 1.000 ευρώ και ο εργολάβος δίνει στην άλλη την "κακομοίρα" 500 ευρώ. Αρα, εκεί τα πληρώνει το νοσοκομείο.
Ξέρετε τι μου είπαν αρκετοί διοικητές; Μου είπαν: "Το ξέρουμε, αλλά πώς θα το αποδείξουμε, αφού η γυναίκα φοβάται να το καταγγείλει;". Το καταγγέλλει στο συνδικαλιστή, αλλά δεν βγαίνει να το πει επώνυμα. Το ίδιο γίνεται παντού με τα ιδιωτικά συνεργεία. Και γιατί, δηλαδή, το ιδιωτικό συνεργείο καθαρίζει καλύτερα από το να έχεις το προσωπικό μέσα, που εκεί, αν θέλετε, υπάρχουν και οι συνάδελφοι και μπορεί να γίνει και άλλος έλεγχος;
Εκεί που θα πάμε - να το θυμηθείτε - θα έχουμε εργολαβία κι εργολάβους θα έχουμε τους γιατρούς. Και τώρα υπάρχουν γιατροί που περιμένουν στο σπίτι το τηλέφωνο, για παράδειγμα, αναισθησιολόγος, που θα του πουν "έλα να κάνεις μία εγχείρηση" και θα πάει ο αναισθησιολόγος στο παρά πέντε να κάνει μία εγχείρηση.
Για ελέγξτε πόσες μεταμοσχεύσεις χάνονται και δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχει γιατρός εκείνη τη στιγμή να επέμβει. Για παράδειγμα στο ΚΑΤ - δεν ξέρω τώρα, μιλάω για πριν δέκα χρόνια - δεν βρέθηκε οφθαλμίατρος να πάρει τον κερατοειδή - δεν ξέρω τι παίρνουν από τα μάτια - τον οποίο τον παίρνουν και είκοσι τέσσερις ώρες μετά το θάνατο. Κι αυτό έγινε διότι δεν βρήκε τον έκτακτο οφθαλμίατρο.
Ολοι έχουμε τέτοια προσωπικά παραδείγματα. Και τώρα έρχεστε εσείς, κύριε υπουργέ, και λέτε "δεν ξέρω"; Αν υπάρχει κάτι που το ξέρουμε όλοι, χωρίς να είμαστε ειδικοί και χωρίς να έχουμε βγάλει ιατρικές σχολές και χωρίς να είμαστε στον ΟΟΣΑ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι τα θέματα της Υγείας. Εχουμε μία γενικευμένη εμπειρία που στη μεταφέρουν οι οποιοιδήποτε, και οι οπαδοί της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων.
Γενικεύεται η εμπορευματοποίηση
Η κατάσταση είναι τραγική. Η εμπορευματοποίηση προχωράει και το κυριότερο είναι φθηνή εργατική δύναμη και διεύρυνση της κερδοφορίας. Εδώ είναι τα μεγάλα συμφέροντα.
Εμποροι όπλων αγοράζουν διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Ενας άλλος που ήταν υδραυλικός πήρε ένα διαγνωστικό κέντρο και τώρα μπήκαν κάτι άλλοι μυστήριοι. Κλείνουν διαγνωστικά κέντρα και συγκεντρώνονται σε λιγότερα χέρια. Ξεκίνησαν μεσαίοι επιχειρηματίες γιατροί, έχοντας την αυταπάτη, στις λαϊκές γειτονιές - και εμείς τους τα λέγαμε πριν δέκα χρόνια ότι θα σας κλείσουν οι μεγάλοι, ανοίγετε την αγορά - και τώρα μπαίνουν οι μεγάλοι.
Να σας πω κάτι; Χρειάζεται αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να μην κάνουν άλλη δουλειά. Δεν μπορεί να είσαι στο νοσοκομείο μέχρι το μεσημέρι και μετά να κάνεις ιατρείο στο σπίτι σου μέχρι τις δώδεκα το βράδυ και να ξαναπηγαίνεις οχτώ η ώρα το πρωί στο νοσοκομείο. Αυτούς τους ανθρώπους εμείς δεν τους χαϊδεύουμε. Η κατάσταση είναι τραγική.
Κάνει ιατρική μέχρι τις 14.00-15.00 και μετά αρχίζει το ιατρείο στο σπίτι μέχρι τις δώδεκα το βράδυ. Ακόμα και στη μία το πρωί κλείνουν ραντεβού και δεν ξέρω τι φορολογικές δηλώσεις κάνουν. Αλλά εσείς πιάνετε αυτά τα παθογενή φαινόμενα και τη φοροδιαφυγή που βεβαίως υπάρχει - σιγά τώρα που θα κόψει απόδειξη - και τα χρησιμοποιείτε όλα αυτά για να κάνετε τακτοποίηση, αντί να χτυπήσετε - και δεν θέλετε να το κάνετε - το ζήτημα στην καρδιά.
Τώρα σας πείραξε το 7ο Θεραπευτήριο στα Πατήσια. Μιλάμε για μία περιοχή που είναι πολυάνθρωπη. Είναι περιοχές που έχει σημασία να έχω κοντά μου το νοσοκομείο. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτές οι συνενώσεις δεν γίνονται για καλύτερη οργάνωση. Κάντε ολοκληρωμένα Κέντρα Υγείας πιο μικρά.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πώς βλέπουμε τα θέματα Υγείας και μέρος της Δημόσιας Υγείας να έχει και τη μητρότητα, να έχει και τον προγεννητικό έλεγχο, να έχει και όλα αυτά τα ετήσια τεστ.
Εδώ - και για να τελειώσω - ανεβάζετε το όριο ηλικίας για κάποιες εξετάσεις. Φέρτε μου την επιστημονική έρευνα που λέει ότι για τον καρκίνο του προστάτη οι άντρες πρέπει να κάνουν εξέταση από τα εξήντα και πάνω ενώ το είχατε από σαράντα και πάνω. Πείτε μου ότι ξέρετε, η έρευνα έδειξε ότι μέχρι πενήντα δεν κινδυνεύουν.
Ανεβάσατε το όριο ηλικίας που κάνει η γυναίκα μαστογραφία. Φέρτε μου τώρα την επιστημονική έρευνα που λέει - όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα παγκόσμια στατιστικά - ότι η γυναίκα κινδυνεύει από καρκίνο του μαστού από εξήντα και πάνω, να πηγαίνουμε μετά τα εξήντα μας να κάνουμε εξέταση. Ποιος έχει όρεξη να πηγαίνει κάθε χρόνο να κάνει μαστογραφία;
Περιορίσατε τις λουτροθεραπείες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην οστεοαρθρίτιδα και σε άλλες παθήσεις. Το λέει η επιστήμη ότι χρειάζεται να κάνεις μία φορά το χρόνο και όχι δύο; Οχι, να μου το πείτε. Και γιατί οι γιατροί μας λένε ότι πρέπει να κάνεις τρεις φορές το χρόνο; Ο φυσιοθεραπευτής παίρνει 50 ευρώ την ώρα για να σου βάλει το μηχάνημα laser. Κάθεσαι και μιλάς και σου παίρνει 50 ευρώ την ώρα. Ε, κι αυτός θέλει να βγάλει λεφτά. Είναι μέρος του συστήματος κι αυτός. Πώς τα κόψατε;
Γιατί να υπάρχουν φυσικοθεραπείες μόνο το πρωί στα Κέντρα Υγείας; Μπορεί το πρωί να πάω στη δουλειά μου και το απόγευμα να πάω να κάνω φυσικοθεραπεία. Γιατί πρέπει να πάρω άδεια από τη δουλειά μου; Και πόσες άδειες θα σου δώσει ο εργοδότης σήμερα;
Πονηρευόμαστε για όλα
Αλλη ομιλία ήθελα να κάνω πιο πολιτική, αλλά όταν μου λέτε δεν ισχύουν αυτά, μας προκαλέσατε, κύριε υπουργέ. Μας προκαλέσατε. Ηταν πολύ προκλητική η ομιλία σας. Τουλάχιστον να παραδεχθείτε ότι υπάρχει πρόβλημα.
Εδώ είπατε ότι όλα είναι ωραία εδώ τώρα που βογκάει ο κόσμος. Ειλικρινά σας λέω τώρα ότι δεν μου αρέσει να κραυγάζω ότι υποφέρει ο κόσμος, πεθαίνει κ.λπ. Μέσα στη Βουλή υποτίθεται ότι έχουμε μία εικόνα της πραγματικότητας όλοι και διαφωνούμε στην αντιμετώπιση.
Σας λέω πράγματα τα οποία τα ζούμε. Φέρετέ μου επιστημονική μελέτη - και τελειώνω - που λέει ότι πρέπει να αλλάξουν τα όρια ηλικίας. 'Η για τα γενόσημα που λέτε, είναι η βασική ουσία. Για ρωτήστε όσους παίρνουμε φάρμακα για την πίεση ή για τη χοληστερίνη, πόσες φορές τα αλλάζουμε; Σου δίνει ένα ο γιατρός, δεν σου κάνει και μετά σου δίνει ένα άλλο. Αμα πάω με τη δραστική ουσία και πω ότι θέλω να έχω αυτό - αφού όλες έχουν την ίδια δραστική ουσία - μπορεί εμένα τελικά να μην μου κάνει το φάρμακο, γιατί δεν πέφτει η πίεση και θα το έχω αλλάξει δέκα φορές. Μα, τώρα παίζουμε δηλαδή;
Βοηθητικές αυτές ουσίες; Ποιος θα μου πει ποια μου κάνει; Δεν έχουμε πρόβλημα με τα γενόσημα. Οι άλλες χώρες έκαναν τριάντα χρόνια για να κάνουν τη λίστα με τα γενόσημα. Εμείς σε ένα βράδυ τα φέρνουμε πενήντα-πενήντα. Ε, πώς γίνεται; Είμαι εγώ ειδική να πηγαίνω μετά να ξέρω τα φάρμακα που δεν σου κάνουν. Το ένα σου κάνει για τον πονοκέφαλο, το άλλο δεν σου κάνει, γιατί έχει μία ουσία που έχεις αλλεργία, για παράδειγμα.
Δεν έχουμε θέμα αρχής με τα γενόσημα και είναι η επιστήμη που καθορίζει αυτά τα θέματα, αλλά εδώ μπαίνει το κέρδος, μπαίνει το μνημόνιο, μπαίνουν οι δανειακές συνθήκες, μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπαίνουν τα συμφέροντα. Μπαίνει η στρατηγική σας, η πολιτική σας, της κυβέρνησης και των προηγούμενων κ.λπ.
Επομένως, εμείς ως ΚΚΕ ξεκινάμε και πονηρευόμαστε για όλα, ακόμη και γι' αυτά που από πρώτη ματιά μπορεί να έχετε ένα πειστικό επιχείρημα. Και αυτό γιατί δεν βασίζεται στην επιστημονική έρευνα».