Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τα πανηγύρια δεν αφορούν το λαό

Τις τελευταίες μέρες, περίσσεψαν τα πανηγύρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, τη θετική γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για συμμετοχή της χώρας στο λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ και για τις ανακοινώσεις Μπαρόζο, σχετικά με την παραπέρα πολιτική ενοποίηση της Ευρωένωσης. Μία προς μία οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι η διαχείριση της κρίσης από τα αστικά επιτελεία, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης και τους επιμέρους συμβιβασμούς, γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική για τους εργαζόμενους και το λαό. Ταυτόχρονα, στο φόντο της κρίσης, οξύνονται οι αντιθέσεις, που η κυρίαρχη αστική προπαγάνδα προσπαθεί να συγκαλύψει, ενώ αντικειμενικά βαθαίνει η ανισομετρία στο εσωτερικό της Ευρωένωσης, αυξάνοντας τις εστίες των ανταγωνισμών.
Τι λένε; Οτι η απόφαση της ΕΚΤ να παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών, διασφαλίζει τη συνοχή της Ευρωζώνης και άρα είναι υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τη σωτηρία μεγάλων τραπεζικών ομίλων, άρα των μονοπωλίων. Η παρέμβαση της ΕΚΤ είναι συμβιβασμός στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης με ελεγχόμενη χρεοκοπία, η οποία όμως συνεπάγεται την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, για τον οποίο η προσφυγή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ προϋποθέτει την υπογραφή μνημονίων, άρα και νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος του λαού. Το ίδιο ισχύει και με το λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης», ο οποίος θα διαθέτει κεφάλαια για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών που βυθίζονται στην κρίση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και όποιο άλλο ακολουθήσει.
Οσο για την παραπέρα πολιτική και τραπεζική ενοποίηση της ΕΕ, ο λαός πρέπει να κουμπώνεται διπλά όταν ακούει τους πανηγυρισμούς και τα σχέδια των αστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Μιλάνε για αποφάσεις που θα μεγαλώσουν τη συνοχή της ΕΕ και κρύβουν ότι στην πραγματικότητα θα μεγαλώσει η ανισομετρία. Η απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων με την εθελοντική παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στα διακρατικά όργανα της ΕΕ, όπως είναι η Κομισιόν, ή η ΕΚΤ, θα σημάνει επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, με ένταση της λιτότητας και των μέτρων που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των ντόπιων και ευρωενωσιακών μονοπωλίων.
Στην Ελλάδα, η κυρίαρχη προπαγάνδα μιλάει για «αέρα αλλαγής» στην ΕΕ και προσπαθεί να πείσει το λαό ότι αν περάσουν τα μέτρα, ανοίγει ο δρόμος για τη σωτηρία του. Μιλάνε για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενδεχόμενα και για νέο «κούρεμα» του χρέους, παρουσιάζοντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα στη διαχείριση της κρίσης σαν ωφέλιμα τάχα για το λαό. Λένε ψέματα. Ο ευρωμονόδρομος οδηγεί τη λαϊκή οικογένεια στον πάτο, είτε σε κρίση, είτε σε καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο λαός κρατάει στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων. Προϋπόθεση της λαϊκής ευημερίας είναι να οργανώσει την πάλη για την παρεμπόδιση των μέτρων, σε σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της, χτίζοντας βήμα το βήμα τις πολιτικές προϋποθέσεις για να πάρει την οικονομία στα χέρια του κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια. Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους είναι ο δρόμος που συμφέρει το λαό.