Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Για τους πρόσφυγες από τη Συρία


Σε συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων για τους «χιλιάδες πρόσφυγες» που κατευθύνονται στην Ελλάδα από τη Συρία μετά το αιματοκύλισμα στη χώρα τους, σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, εξετάστηκε η «προετοιμασία» της χώρας απέναντι και ενάντιά τους. Τα σχέδια υποβλήθηκαν στον πρωθυπουργό, αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας, Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στις επίσημες δηλώσεις, αναφέρθηκε ότι έγινε «εκτενής συζήτηση για τη λήψη μέτρων, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, να θωρακίσουμε το Αιγαίο». Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, «νομιμοποιείται» η δυσμενής ποινική μεταχείριση των μεταναστών, προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε «όταν οι παράνομοι μετανάστες τελούν οποιοδήποτε εκ δόλου αδίκημα, η παράνομη είσοδός τους στη χώρα να εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση». Π.χ. σε αλλοδαπό χωρίς χαρτιά που καταδικάστηκε για το πλημμέλημα της αντίστασης κατά της αρχής ή της παράνομης βίας (σ.σ. κατηγορία που προσάπτουν συχνά οι διωκτικές αρχές σε διαδηλωτές), θα του επιβάλλεται παραπάνω ποινή από ό,τι για την πράξη για την οποία καταδικάστηκε.
Τρέχουν για να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες από τη Συρία και απ' αλλού οι κυβερνώντες, οι υπέρμαχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όλοι αυτοί που έσπειραν ανέμους με τη συμμετοχή και υποστήριξή τους (αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στα πέρατα του κόσμου, «διευκολύνσεις» από Σούδα, Ακτιο) σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη κ.α.) για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σπεύδουν τώρα να πάρουν μέτρα για να εμποδίσουν τις θύελλες από την εξελισσόμενη επέμβαση στη Μέση Ανατολή και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχει ήδη προκαλέσει. Σοβαρές ευθύνες φέρει και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα για την προστασία των προσφύγων και την εξασφάλιση υποδομών αξιοπρεπούς υποδοχής και διαβίωσης.
Το ΚΚΕ τόνισε έγκαιρα και επαναλαμβάνει ότι με μέτρα καταστολής δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης και το δράμα των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και των πολέμων. Οσο βομβαρδίζονται, όσο πεινάνε, τόσο θα ξεσπιτώνονται, ερχόμενοι κατά κύματα εδώ, στον «παράδεισο» της ΕΕ όπως τους προπαγανδίστηκε χρόνια ολόκληρα από τα κυρίαρχα αστικά μέσα ενημέρωσης, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη με πρώτο σταθμό στο δρόμο τους αναγκαστικά την Ελλάδα.
Να σταματήσει τώρα η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, να μην τηρηθεί καμία «συμβατική» υποχρέωση, να κλείσει η βάση της Σούδας. Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, για να αποτραπεί κάθε συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και ένταξη αυτού του αγώνα στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία. Αμεσα να ληφθούν μέτρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, σύμφωνα και με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Απειθαρχία στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Σένγκεν, να τους χορηγηθούν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα και να διευκολυνθούν στη μετακίνησή τους πρόσφυγες και μετανάστες προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ που επιθυμούν.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ