Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τραμπούκικες επιθέσεις χρυσαυγιτών σε βάρος μεταναστών

ΝΕΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Τραμπούκικες επιθέσεις χρυσαυγιτών σε βάρος μεταναστών
Με ευθύνη της συγκυβέρνησης, η «Χρυσή Αυγή» υποκαθιστά αρμόδιους φορείς, επιτίθεται με ρόπαλα εναντίον βιοπαλαιστών για να εφαρμόσει το «νόμο». Τελευταία κρούσματα τα χτυπήματα σε Ραφήνα, Μεσολόγγι, Καλαμάτα
Ομάδες φασιστοειδών της «Χρυσής Αυγής» με επικεφαλής βουλευτές της οργάνωσης εμφανίστηκαν σε πανηγύρι στη Ραφήνα και σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι. Με την ανοχή της κυβέρνησης, υποκαθιστώντας αστυνομία και ΣΔΟΕ, έκαναν «ελέγχους νομιμότητας» σε μετανάστες βιοπαλαιστές, κατέστρεψαν πάγκους με εμπορεύματα.
Οι παραπάνω συμπεριφορές και δράσεις των χρυσαυγιτών πυροδοτούνται από την ίδια τη συγκυβέρνηση, που κατά καιρούς κάνει λόγο για «ανακατάληψη της πόλης» και για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην οποία βρίσκεται η χώρα. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται τώρα να ανακοινώνουν μέτρα και να καταγγέλλουν τα περιστατικά. Αλλωστε, είναι οι ίδιοι που μιλούσαν για το λεγόμενο παρεμπόριο και επέρριπταν ευθύνες στους μετανάστες για το κλείσιμο καταστημάτων. Το φιτίλι άναβαν και ανάβουν και φορείς επιχειρηματιών (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, μεγαλέμποροι) που μαζί με τον δήμαρχο Αθήνας έχουν φτιάξει σχέδιο πάταξης του λεγόμενου παρεμπορίου. Ολοι τους κρύβουν την ουσία, που είναι ότι πίσω από τους μικροπωλητές, Ελληνες και ξένους, βρίσκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα και εισαγωγικές εταιρείες, για τις οποίες κανείς δε λέει κουβέντα.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στα γεγονότα:
Βράδυ Παρασκευής, στη Ραφήνα, στο πανηγύρι της Παναγίας Παντοβασίλισσας, 50 χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς μικροπωλητές, ακολούθως παρατάχθηκαν με σημαίες και κοντάρια μπροστά στην εκκλησία. Προσπάθησαν να εκδιώξουν τους μετανάστες από το χώρο, ενώ, προτού αποχωρήσουν, αναποδογύρισαν τους πάγκους τους. Ανάμεσά τους ήταν οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής («Καιάδας»), ο οποίος έκανε και σχετικές δηλώσεις: «Ηρθαμε να τιμήσουμε τη γιορτή της Παναγίας. Παράλληλα κάναμε μια βόλτα εδώ στο πανηγύρι (...) Είδαμε και κάποιους λαθρομετανάστες να πουλούν την πραμάτεια τους χωρίς χαρτιά. Εμείς αυτό το καταγγείλαμε στην Αστυνομία και εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνει η "Χρυσή Αυγή"».
Πρωί Σαββάτου, ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση «επισκέφθηκε» τη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου. Ο βουλευτής δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ: «Πολεμάμε το παρεμπόριο, ήρθαμε εδώ σήμερα να δούμε τη δημοτική αστυνομία και τις αστυνομικές αρχές να κάνουν ελέγχους, και αφού κωλυσιεργούσαν το κάναμε εμείς. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν (...)». Γράφεται ότι κατέστρεψαν τρεις πάγκους μικροπωλητών, ότι στη συνέχεια «επισκέφτηκαν» και τη λαϊκή αγορά Γαβαλούς Αιτωλοακαρνανίας.
Κατά χτεσινό δημοσίευμα της μεσσηνιακής εφημερίδας «Ελευθερία», χρυσαυγίτες, «πάνω από 10 άτομα, που ήρθαν κατά πάσα πιθανότητα από την Αθήνα με βαν, υποκαθιστώντας την Αστυνομία, επιτέθηκαν, την Τετάρτη, έδειραν άγρια και έδιωξαν τους μετανάστες από τα φανάρια της Καλαμάτας». Η εφημερίδα παραθέτει σχετική ανακοίνωση της «Χρυσής Αυγής» που αναφέρει: «Τα φανάρια της Καλαμάτας είναι πλέον ελεύθερα από τους λαθρομετανάστες (...) Δύο ημέρες εκκαθαρίσεών μας ήταν αρκετές για να μπει ένα τέλος (...)».
Ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας
Πολλά ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπήρξε παρέμβαση της Αστυνομίας, ενώ για συλλήψεις ούτε λόγος...
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ύστερα από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης για «πλήρη διερεύνηση του περιστατικού της Ραφήνας», ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έθεσε σε διαθεσιμότητα τη διοικητή του ΑΤ Ραφήνας και για το θέμα διεξάγεται ΕΔΕ. Επίσης, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. παύει η διάθεση των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για προστασία των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής» «ύστερα από την εξαγγελία του κόμματος ότι θα συνεχιστούν οι βίαιες ενέργειες και η αντιποίηση Αρχής. Η απόφαση αποσκοπεί στο να αποφεύγεται η άνευ υπαιτιότητας των παρισταμένων αστυνομικών συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η σύγκρουση καθηκόντων, ανάμεσα στα καθήκοντα προστασίας που τους έχουν ανατεθεί και στην υποχρέωσή τους για καταδίωξη και σύλληψη των παρανομούντων».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται αστυνομικές πηγές, οι Ηλιόπουλος και Γερμενής διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης Αρχής, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και στο αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας που διαπράττουν συνοδοί τους. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ το κομμάτι της που αφορά τους δύο βουλευτές θα διαβιβαστεί στη Βουλή.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, ζήτησε από τους κατά τόπον αρμόδιους εισαγγελείς την επίσπευση των διενεργούμενων προκαταρκτικών εξετάσεων για τα γεγονότα στις δύο αυτές περιοχές, ώστε να ζητηθεί από τη Βουλή η άρση του ασύλου των εμπλεκόμενων βουλευτών.
Συνεχίζουν την πρόκληση
Η «Χρυσή Αυγή» σε ανακοίνωσή της επικαλείται «το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί του νομίμου δικαιώματος του πολίτη ακόμα και να προβεί σε σύλληψη δράστη για αυτόφωρο πλημμέλημα, καθώς και τον συνδυασμό των άρθρων 259 και 15 του Ποινικού Κώδικα για τις ποινικές ευθύνες των οργάνων τους στα εγκλήματα της λαθρεμπορίας και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος». Προαναγγέλλει δε ότι θα συνεχίσει τον «αγώνα» της.
Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η επίκληση των συγκεκριμένων άρθρων γίνεται με «βολική ερμηνεία» από τη «Χρυσή Αυγή». Το άρθρο 275 του ΚΠΔ δεν προβλέπει ότι πολίτης υποκαθιστά τον αστυνομικό στον έλεγχο για διαπίστωση του αδικήματος. Ακόμα προβλέπει «τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος» και «άμεση προσαγωγή (του συλληφθέντος) στον εισαγγελέα». Τα άρθρα του ΠΚ που επικαλούνται οι χρυσαυγίτες αφορούν σε παράβαση καθήκοντος από δημοσίους υπαλλήλους...
Για να εμφανίσει λαϊκή νομιμοποίηση η «Χρυσή Αυγή» διαφημίζει ανακοίνωση κάποιου «Ενιαίου Συνδικάτου Υπαίθριων Μικροπωλητών Ελλάδας» που αναφέρει: «Οι αυθόρμητες "κινήσεις ΜΑΤ" μελών της Χρυσής Αυγής σε διάφορες εμποροπανηγύρεις ανά την απικράτεια μάς βρίσκουν απολύτως σύμφωνους με την παρότρυνση !!! αυτή η δράση τους να επεκταθεί σε όλους τους υπαίθριους χώρους της χώρας (σχετικό έγγραφο θα σταλεί από το φορέα μας προς τη Γραμματεία της ΧΑ) Ποινικής Δικονομίας περί του νομίμου δικαιώματος του πολίτη ακόμα και να προβεί σε σύλληψη δράστη για αυτόφωρο πλημμέλημα, καθώς και τον συνδυασμό των άρθρων 259 και 15 του Ποινικού Κώδικα για τις ποινικές ευθύνες των οργάνων τους στα εγκλήματα της λαθρεμπορίας και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος».

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τα φασιστικά κρούσματα
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την τραμπούκικη δράση των χρυσαυγιτών.
«Ο λαός δεν πρέπει να ανεχθεί την τραμπούκικη και δημαγωγική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής που με επιθέσεις με ρόπαλα και με βάση το χρώμα και τη γλώσσα καθορίζει ποιος είναι νόμιμος πωλητής. Η κυβέρνηση, που στα λόγια καταδικάζει τα "τάγματα εφόδου", έχει την ευθύνη γι' αυτά τα διαρκώς αυξανόμενα φασιστικά κρούσματα με διάφορα θύματα και πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα. Ο έλεγχος του εμπορίου είναι στην ευθύνη των αρμόδιων φορέων και για κανένα λόγο δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε φασιστικές συμμορίες και άλλα κυκλώματα».

«Δράση», όπως «Χρυσή Αυγή»
Οτι η «Δράση» του Στέφανου Μάνου δε θέλει να υπάρχουν σ' αυτήν τη χώρα εργαζόμενοι, αλλά σκλάβοι χωρίς δικαιώματα, το ξέρουν και οι πέτρες. Οπως, το ίδιο θέλει και η «Χρυσή Αυγή».
Αυτό το μόρφωμα της μαύρης αντίδρασης, η «Δράση», που έχει σταθερά και μόνιμα στο στόχαστρό της το εργατικό λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ, βγήκε χτες με ανακοίνωσή της «να βγάλει λάδι» τη «Χρυσή Αυγή», εκφράζοντας «την απορία της» (!) για τις αντιδράσεις κομμάτων, μετά τους τραμπουκισμούς σε Ραφήνα, Μεσολόγγι και αλλού.
«Γιατί, άραγε, ο λαός έπρεπε να ανέχεται τις τραμπούκικες και δημαγωγικές δράσεις του ΠΑΜΕ που έκλειναν τις πύλες των εγκαταστάσεων της χαλυβουργίας και παρεμπόδιζαν τους εργαζόμενους να εργαστούν, που εγκλώβιζαν για ώρες τουρίστες στα λιμάνια, που εκσφενδόνιζαν βιβλία στη Βουλή κ.λπ.», αναρωτιέται, για να ζητήσει - τι άλλο; - «τήρηση και προστασία της νομιμότητας, ως μόνη οδό αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ανερχόμενου φασισμού». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι, «με το νόμο» να εξαναγκαστούν να τραβάνε το κουπί στη γαλέρα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και «με την τάξη» να δέχονται αγόγγυστα το μαστίγωμα. Οπως θέλει και η «Χρυσή Αυγή».
Οσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να κρύψουν τους ίδιους σκοπούς τους όλοι αυτοί, μεταξύ των οποίων και η «Δράση», που φούσκωσαν το ναζιστικό μόρφωμα που λέγεται «Χρυσή Αυγή» στο έδαφος του αντικομμουνισμού, της συκοφαντίας των ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης, στο έδαφος της ταύτισης ναζισμού - κομμουνισμού.