Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Συναγερμός για τη ζωή μας!


Η πολιτική που κυριαρχεί στον τομέα της Υγείας είναι ότι ο ασφαλισμένος, ο ασθενής και οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι κόστος, «ρίχνουν έξω» το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου πρέπει να γίνονται διαρκείς κι «αιματηρές» περικοπές. Ταυτόχρονα η δράση των επιχειρηματιών στην Υγεία, στην Πρόνοια και το Φάρμακο στηρίζεται από την κυρίαρχη πολιτική που επιβάλλει, οι δημόσιες δομές, να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, στη βάση «έσοδα - έξοδα», «κόστος-όφελος». Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, το ΚΚΕ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις αυτή την «εγκληματική» πολιτική, αναδεικνύοντας πως οι ανθρώπινες ζωές δεν κοστολογούνται. Και ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο είναι αυτοί που απομυζούν τον κρατικό προϋπολογισμό, τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, που έχει σαν συνέπεια να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις υπηρεσίες Υγείας και τα φάρμακα.
Γι' αυτό το λόγο οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στα ζητήματα της Υγείας (όπως η Επερώτηση που κατατέθηκε προχτές), τα καλέσματα σε κάθε λαϊκό άνθρωπο, σε κάθε εργαζόμενο στον κλάδο της Υγείας, της Πρόνοιας και του Φαρμάκου να μην ανεχτούν να τους παίρνουν τη ζωή μέσα από τα χέρια, πληθαίνουν και οξύνονται. Είναι μια μάχη για την ίδια την επιβίωση που πρέπει να δοθεί ασυμβίβαστα, διαφορετικά άνθρωποι θα πεθαίνουν μαζικά, ενώ μπορούν να θεραπευτούν, «ξεχασμένες» ασθένειες που παραπέμπουν στο «Μεσαίωνα» θα επανακάμψουν και η εξαθλίωση θα εξαπλώνεται ραγδαία. Η υγεία του λαού είναι σε άμεσο κίνδυνο, ενώ τα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος ζωής θα μειωθεί αν δεν μπει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση, που θέλει τον καθένα να έχει υπηρεσίες Υγείας και θεραπεία ανάλογα με την τσέπη του. Τι θα γίνει, δηλαδή, με τα παιδιά των ανέργων, των ανασφάλιστων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, να πάνε στον παιδίατρο, να κάνουν μια εγχείρηση; Τι θα γίνει με τους χρόνια πάσχοντες που εξαρτάται η ζωή τους από τα φάρμακα και τις θεραπείες; Τι θα γίνει με τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία που λειτουργούν χωρίς απαραίτητες ειδικότητες; Την ίδια ώρα οι κλινικές και οι επιχειρήσεις Υγείας ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια».
Καμία λογική «του κόστους», καμία λογική της επιχειρηματικότητας δεν χωράει, όταν πρόκειται για την Υγεία του λαού. Η πάλη για χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι σκληρή γιατί η κυβέρνηση θέλει τον κρατικό προϋπολογισμό ξαλαφρωμένο από τη χρηματοδότηση των λαϊκών αναγκών. Επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις καραδοκούν να μπουν και να καλύψουν τα κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ η πολιτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει κοινό παρονομαστή το εμπόριο των φαρμάκων, των παροχών Υγείας, των αναγκών. Οι κομμουνιστές είναι μέσα και μπροστά σε αυτό τον αγώνα. Ομως η παρεμπόδιση της επέλασης της βαρβαρότητας είναι ζήτημα όλου του λαού, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου είναι σε κίνδυνο αφού δεν έχει να πληρώσει για να βρει την υγειά του. Τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, της γειτονιάς, οι συνταξιουχικές οργανώσεις, απαιτείται να δράσουν άμεσα και δυναμικά, μαζί με τους φορείς στον τομέα Υγείας, για άμεση κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας και φαρμάκων στο λαό. Καμιά επιχειρηματική δράση. Συναγερμός για τη ζωή μας.

Ελένη ΜΑΪΛΗ