Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

«Χρυσή Αυγή»: Η άλλη όψη της αστικής δημοκρατίας

Γράφαμε προχτές στον «Ριζοσπάστη» πόσο πολύ βολεύει το αστικό πολιτικό σύστημα και τους καπιταλιστές η δράση της «Χρυσής Αυγής». Τους δίνει σπουδαίο πάτημα για να συκοφαντήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι το ΚΚΕ, που παλεύει καθημερινά για το δίκιο του λαού, με τη δολοφονική «Χρυσή Αυγή». Ετσι, προχτές, ο δημοσιολόγος της «δεύτερης σελίδας» της «Καθημερινής» έγραφε: «...Γιατί, δηλαδή, μας σοκάρει ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος χλευάζει το δημοκρατικό πολίτευμα από τις Θερμοπύλες, όταν η Αλέκα Παπαρήγα δηλώνει από το βήμα της Βουλής ότι το κόμμα της δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα; Ειλικρινά, δεν βλέπω σε τι διαφέρει, επί της ουσίας, ένα φασιστικό κόμμα που αναλαμβάνει αυθαιρέτως αστυνομικά καθήκοντα στα πανηγύρια από ένα λενινιστικό που εμποδίζει την είσοδο της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας - και τα δύο περιφρονούν εξίσου τη νομιμότητα. Αν μας ενοχλούν παρόμοια φαινόμενα, είναι ίσως καιρός να σκεφθούμε μήπως πρέπει να θεσπισθεί νόμος περί κομμάτων, στο πρότυπο του γερμανικού, που θα θέτει τον σεβασμό του δημοκρατικού καθεστώτος (του χειρότερου, αν εξαιρέσει κανείς όλα τα υπόλοιπα, για να θυμηθούμε τον Τσόρτσιλ) ως προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία οιουδήποτε κόμματος. Εκτός αν προτιμάμε να περάσουμε πρώτα από τη φάση της Βαϊμάρης...».
Η «Χρυσή Αυγή», η δράση της, η αντιδραστική ιδεολογία της είναι η άλλη όψη αυτού που ονομάζουν αστική δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος των θιασωτών ενός δημοκρατικού καθεστώτος όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 25%, όπου ο ένας στους τρεις νέους είναι χωρίς δουλειά, όπου οι συνταξιούχοι τρώνε μία φέτα ψωμί τη μέρα με τις συντάξεις που παίρνουν, όπου οι καρκινοπαθείς πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να κάνουν θεραπεία, όπου οι ανασφάλιστες μανάδες πάνε στα κοινωνικά ιατρεία και ζητάνε να γεννήσουν επειδή δεν έχουν μία... Και δικά τους παιδιά είναι όσα χτυπούν εξαθλιωμένους που παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και σουλατσάρουν στις επιχειρήσεις για να δηλώσουν ότι συμπαρίστανται στους καπιταλιστές που τα φέρνουν δύσκολα με την κρίση... Οπως δικά τους δημιουργήματα είναι τα εγκληματικά κυκλώματα στα οποία δρουν και Ελληνες και ξένοι.
Το λέει καθαρά η «Καθημερινή». Προετοιμάζει την κοινή γνώμη. Ταυτίζει την οργανωμένη ταξική εργατική δράση κόντρα στον καθολικό πόλεμο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του με τη δράση ομάδων και μηχανισμών τραμπούκων ναζιστών που στοχεύουν στην υπονόμευση, στο τσάκισμα του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος, της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης. Εμφανίζουν ένα δικό τους μοχλό στήριξης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας, αυτό κάνουν οι συγκεκριμένες ομάδες φασιστοειδών, ως δήθεν εχθρό της κοινωνίας, αφού τάχα δρα με ακραίες ενέργειες και δράσεις, και τον ταυτίζουν, για να τρομοκρατήσουν τις λαϊκές δυνάμεις, με το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, η πάλη του οποίου επίσης χαρακτηρίζεται ακραία, αντικοινωνική. Λένε ότι είναι ίδιο πράγμα η δράση των κομμουνιστών και του ΚΚΕ που παλεύουν για να ανατρέψουν το αστικό πολιτικό σύστημα, με τη δράση των φασιστοειδών που το υπερασπίζουν χτυπώντας εργαζόμενους. Εμφανίζονται τώρα να καταγγέλλουν τους χρυσαυγίτες που πριν μερικούς μήνες στο Σύνταγμα τους αποθέωναν ως «αγανακτισμένους».
Ο,τι προβιά και να φοράνε η ουσία δεν αλλάζει. Είναι δικό τους δημιούργημα. Οι θιασώτες της αστικής δημοκρατίας, της δικτατορίας των μονοπωλίων ενάντια στο λαό φουντώνουν και πυροδοτούν τη δράση τους για να παίξουν το ρόλο τους την κατάλληλη στιγμή. Οπως ακριβώς και στη Βαϊμάρη...

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ