Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ «Ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία του λαού

ΕΟΠΥΥ
«Ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί
Μεγάλα θύματα της κυβέρνησης, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών φαρμακοποιών και γιατρών είναι οι ασφαλισμένοι
Κατεπείγουσα προβάλλει καθημερινά η ανάγκη για «γενναία» χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Οργανισμού, που καλύπτει περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένους. Αυτή η αναγκαιότητα αναδείχθηκε και με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, παρά τις προσπάθειες τόσο του υπουργείου, όσο και της ηγεσίας του ΠΦΣ να περιοριστεί το θέμα αποκλειστικά και μόνο στα οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς. Στο μεταξύ, από χτες οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους και για τις επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι επίσης διεκδικούν δεδουλευμένα.
Στη χτεσινή συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα καταβληθούν άμεσα τα χρήματα για την εξόφληση του Μάη, αλλά ζήτησε - εμμέσως πλην σαφώς - να σταματήσουν οι «κινητοποιήσεις» των φαρμακοποιών για να καταβληθούν και τα χρήματα για τον Ιούνη. Ο Μ. Σαλμάς παραδέχτηκε τα οικονομικά αδιέξοδα, τα οποία βέβαια η κυβέρνηση αξιοποιεί για νέες περικοπές. Δήλωσε πως ο σχεδιασμός εσόδων του ΕΟΠΥΥ έχει «πέσει έξω», εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας, της ελαστικής εργασίας, της μείωσης των μισθών, της «μαύρης» εργασίας κ.λπ. Ωστόσο, ούτε μια κουβέντα δεν είπε για ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει ότι θα γίνουν νέες περικοπές στις παροχές, νέα υποβάθμιση των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που «φουντώνουν» τα σενάρια για τραπεζικό δάνειο του ΕΟΠΥΥ που θα υποθηκεύει τις εισφορές των ασφαλισμένων και για επιβολή ειδικού φόρου «υπέρ του ΕΟΠΥΥ» σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, δηλαδή το κόστος να μεταφερθεί και πάλι στα λαϊκά νοικοκυριά.
Χρέη και μαχαίρι
Αντί για την απαραίτητη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, η κυβέρνηση επιφυλάσσει νέο «μαχαίρι», που αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα: 800 εκατ. ευρώ στα φάρμακα και τα υπόλοιπα θα είναι λειτουργικές περικοπές στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στα δημόσια νοσοκομεία. Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες για Υγεία - Φάρμακα θα σημάνουν την οριστική χρεοκοπία του ήδη χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ έχει τεράστια χρέη, καταρχήν απέναντι στους ασφαλισμένους, που ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ (2011 και μέχρι Ιούλη 2012). Τα χρέη προς τους παρόχους Υγείας και τους προμηθευτές ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Απ' τα 1,2 δισ. ευρώ, τα 300 - 400 εκατ. είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία, που οφείλονται κυρίως στην εκτίναξη των νοσηλίων μέσω της κοστολόγησης με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια. Στο μεταξύ, ήδη ο ΕΟΠΥΥ κουβαλά και τα χρέη των ενταχθέντων σε αυτόν Ταμείων προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που μέχρι 31/12/2011 ανέρχονταν σε 1,9 δισ. ευρώ. Επίσης, χρωστά και 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία από νοσήλια μέχρι 31/12/2011. Συνολικά τα σωρευμένα χρέη του 2011 ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ.
Ο Μ. Σαλμάς ανακοίνωσε πως μέσα στη βδομάδα θα γίνει διυπουργική επιτροπή για το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ και πως εξετάζει το θέμα του συμψηφισμού των χρεών ανάμεσα στο Δημόσιο και τους φαρμακοποιούς. Στην πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών, οι φαρμακοποιοί να αποδίδουν τον ΦΠΑ και τις οφειλές στις εταιρείες ανάλογα με τα χρήματα που τους αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ και τ' ασφαλιστικά ταμεία, ο Μ. Σαλμάς δήλωσε πως θα «παρέμβουμε στην επιμήκυνση του χρόνου της πίστωσης των φαρμακοποιών από την εφοδιαστική αλυσίδα στις 90 μέρες» και ισχυρίστηκε πως «αν δεν το ρυθμίσει η αγορά», θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ αποφασίστηκε να συνεχιστεί η άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους, πρόταση από την οποία μόνο η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών διαφοροποιήθηκε, προτείνοντας άλλες μορφές πάλης από κοινού με τους ασφαλισμένους, που θα ασκούν πίεση στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις φαρμάκου.
Ελλειψη φαρμάκου για καρδιοπαθείς
Τα αδιέξοδα που έχει για το λαό η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Φάρμακο έρχονται να καταγράψουν και προβλήματα με την προμήθεια μιας σειράς φαρμάκων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας τους, δεν παράγουν και δε διαθέτουν στην αγορά τα σκευάσματα σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά σύμφωνα με την εξασφάλιση των κερδών τους. Ετσι, σε πολλά φαρμακεία της Αττικής παρατηρείται έλλειψη του σκευάσματος «Sintrom 4mg», το οποίο κυκλοφορεί μόνο από την εταιρεία «Νοvartis» και είναι μοναδικό και απαραίτητο για εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές πήξης του αίματος. Η ζωή εκατομμυρίων ασθενών είναι σε κίνδυνο, όπως για παράδειγμα όσων πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή (σ.σ. μορφή καρδιακής αρρυθμίας, συχνότερη σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις), στους οποίους η έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ή έμφραγμα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως «παρατηρείται μικρή μείωση της προμήθειας του φαρμάκου από την αρμόδια εταιρεία για τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο 2012, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο 2011» και «ζήτησε από την αρμόδια εταιρεία να αυξήσει άμεσα την προμήθεια του φαρμάκου στην ελληνική αγορά, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ζήτημα είναι να έχει ο λαός ισότιμη και δωρεάν περίθαλψη
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ και στα φάρμακα:
«Το θέμα δεν είναι οι σχέσεις του ΕΟΠΥΥ με τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς, των οποίων βεβαίως τα αιτήματα είναι δίκαια, το ζήτημα είναι ότι οδεύουμε κυριολεκτικά σε μία περίοδο όπου ανάλογα με το τι έχει ο καθένας στην τσέπη του θα μπορεί να αγοράζει α ή β ή και καθόλου υπηρεσίες Υγείας, φάρμακα κτλ. Εκεί είναι το πρόβλημα: Εάν ο λαός θα έχει ισότιμα και δωρεάν περίθαλψη και σύγχρονη, ανεξάρτητα από το αν δουλεύει ή όχι και ανεξάρτητα ποιες εργασιακές σχέσεις έχει. Με αυτή την έννοια εμείς διεκδικούμε ευρύτατη κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, απόδοση όλων των υπεσχημένων και γενναία αύξηση. Διαφορετικά τα πράγματα θα περιπλακούν τόσο πολύ ώστε θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι μπροστά σε μία "γενική καταστροφή" των παροχών στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να δεχθούν να πληρώνουν περισσότερα. Θα πάμε και στην περίπτωση όπου θα πέσει και ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα και θα πεθαίνουν μαζικά άνθρωποι. Και αν αυτό δεν γίνει σε 1-2 χρόνια, θα γίνει στα επόμενα. Δεν κινδυνολογούμε, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε αύριο πού πάει. Και επομένως χρειάζεται και οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να έχουν κοινό και ενιαίο μέτωπο διεξόδου από την κρίση υπέρ του λαού και ταυτόχρονα καθαρές και συγκεκριμένες διεκδικήσεις και όχι απλώς μια καλύτερη διαχείριση στον τομέα της Υγείας».